Co se v článku dozvíte?
- Proč je citronová babeta s tvarohem tak vláčná a chutná?
- Jaké ingredience zvolit pro dokonalou konzistenci?
- Krok za krokem recept na nejlepší domácí citronovou babetu.
Babeta je oblíbený druh bábovky, který se vyznačuje svou jednoduchostí a jemnou strukturou. Citronová babeta s tvarohem má navíc díky citronové šťávě osvěžující chuť, která krásně ladí s jemností tvarohu. Tvaroh v těstě nejen dodává vláčnost, ale také zajistí, že buchta zůstane dlouho svěží a nevyschne.
Tento recept je ideální pro začátečníky, protože na jeho přípravu nepotřebujete žádné speciální vybavení. Stačí pár základních surovin a za chvíli máte na stole voňavou a nadýchanou citronovou babetu.
Recept na citronovou babetu s tvarohem

Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 250 g měkkého tvarohu
- 3 vejce
- 150 g cukru (krupice)
- 100 g rozpuštěného másla
- Šťáva a kůra z 1 citronu
- 1 prášek do pečiva
Postup:
1/ Příprava těsta
- Troubu předehřejte na 170 °C.
- Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny.
- Přidejte rozpuštěné máslo, tvaroh, citronovou šťávu a kůru a dobře promíchejte.
- Postupně přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
2/ Pečení
- Formu na bábovku nebo chlebíček vymažte máslem a vysypte moukou.
- Nalijte těsto do formy a uhlaďte povrch.
- Pečte v předehřáté troubě 45–50 minut, dokud nebude povrch zlatavý a špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá.
3/ Dokončení
- Upečenou babetu nechte vychladnout ve formě.
- Poté ji opatrně vyklopte a můžete ji posypat moučkovým cukrem nebo polít citronovou polevou.
Tipy na vylepšení receptu
- Pro ještě výraznější citronovou chuť přidejte do těsta pár kapek přírodního citronového aroma.
- Pokud chcete bohatší texturu, můžete přimíchat hrst nasekaných vlašských ořechů.
- Místo hladké mouky můžete použít špaldovou mouku, aby byla babeta výživnější.
- Na ozdobu můžete přidat citronovou polevu nebo bílou čokoládovou polevu.
Zdroje: AkcniCeny.cz, recepty