Vaše poloha:
Nejrychlejší velikonoční dezert: Brownies s čokoládovými vajíčky bez stresu
(Foto:canva.com)

07.04.2025

Nejrychlejší velikonoční dezert: Brownies s čokoládovými vajíčky bez stresu

Hledáte jednoduchý, ale efektní velikonoční moučník, který zvládnete i na poslední chvíli? Tahle vláčná brownies s barevnými čokoládovými vajíčky zvládne upéct každý – a zaručeně zmizí ze stolu dřív, než stihnou vychladnout.


Co se v článku dozvím?

 

  • Jak upéct vláčná brownies s čokoládovými vajíčky krok za krokem

  • Jaké ingredience použít v české verzi receptu

  • Tipy pro dokonalou strukturu brownies

  • Nápady na obměny a čím recept ozvláštnit

  • Jak brownies skladovat a jak dlouho vydrží

 

Ingredience pro velikonoční brownies (na formu cca 20x20 cm)

 

 

Postup přípravy

 

Rozpusťte máslo s čokoládou:

Máslo a nasekanou hořkou čokoládu dejte do žáruvzdorné mísy a nechte rozpustit nad párou nebo v mikrovlnce. Promíchejte dohladka a nechte chvíli vychladnout.

 

Připravte si formu a troubu:

Předehřejte troubu na 180 °C (160 °C s ventilátorem). Formu vyložte pečicím papírem.

 

Vyšlehejte vejce s cukrem:

V jiné míse šlehejte vejce s cukrem do světlé, husté pěny (cca 5–7 minut). Čím lépe vyšleháte, tím nadýchanější budou brownies.

 

Spojte směsi:

Do vaječné pěny postupně vmíchejte rozpuštěnou čokoládu s máslem. Jemně promíchejte stěrkou.

 

Přidejte suché suroviny:

Přes síto prosejte mouku a kakao a zapracujte je do těsta. Vznikne husté, tmavé těsto.

 

Přidejte čokoládová vajíčka:

Polovinu vajíček rozdrťte (např. v sáčku pomocí válečku) a jemně vmíchejte do těsta. Zbytek nechte na ozdobení.

 

Pečení:

Těsto nalijte do formy, uhlaďte povrch a pečte 20 minut. Poté posypte zbylými čokoládovými vajíčky a dopečte ještě 5–7 minut, aby zůstalo uvnitř vláčné.

 

Nechte vychladnout a krájejte:

Po upečení nechte brownies zcela vychladnout ve formě. Pro lepší strukturu je můžete dát na chvíli do lednice – půjdou pak lépe krájet.

 

(Foto: canva.com)

 

Tipy pro dokonalé brownies

 

  • Nepřepečte je: Hlídejte čas, brownies mají být uvnitř měkké a vláčné – ne suché.

  • Experimentujte s vajíčky: Místo barevných čoko vajíček můžete použít i nasekané čokoládové figurky nebo kombinaci s oříšky.

  • Chcete extra efekt? Před podáváním lehce pocukrujte nebo přelijte rozpuštěnou čokoládou.

 

Jak brownies skladovat?

 

  • V lednici vydrží až 5 dní, ideálně v uzavíratelné dóze.

  • Můžete je i zmrazit – nakrájené čtverečky stačí zabalit do fólie a uložit do mrazáku.

 

Jednoduchý recept, který zaboduje u každého

 

Tyto velikonoční brownies jsou důkazem, že i jednoduchý recept může udělat velký dojem. Jsou rychlé, efektní, a s barevnými vajíčky vypadají naprosto skvěle na svátečním stole. Vyzkoušejte je – a připravte si rovnou dvojitou dávku!


Přečtěte si také:

 

Hrníčkový velikonoční mazanec bez vážení: Rychlý recept, který se vždy povede

Nejlepší recept na hot cross buns: Sladké velikonoční pečivo, které provoní váš domov

Pět originálních receptů na velikonoční nádivku, které oživí Velikonoce

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, bbc.co.uk

 

Mohlo by Vás zajímat

Recept na pučálku: Velikonoční pochoutka, kterou znaly už naše prababičky

Jednoduchá, ale výživná, voňavá i tradiční. Pučálka pokrm z naklíčeného hrachu patří k těm receptům, které v sobě nesou kus české historie. Připravovala se v době půstu, na Zelený čtvrtek, a své místo si nachází i dnes, kdy hledáme návrat k přirozenému stravování.

Moravská uzená polévka s vejci a smetanou: Poctivý recept z velikonoční tradice

Tradiční recept z jižní Moravy, který vás zahřeje na duši i na těle. Hustá polévka z uzeného masa, vajec a česneku je ideální nejen na Velikonoce, ale kdykoliv máte chuť na něco výživného a chutného.

Tvarohový beránek jako od babičky: Vláčný recept, který vždycky vyjde

Chcete letos upéct velikonočního beránka, který bude vláčný, jemný a vydrží dlouho čerstvý? Zkuste tradiční recept na tvarohového beránka, jaký pekly naše babičky. Těsto s tvarohem je skvělé nejen svou chutí, ale i jednoduchostí přípravy – a výsledek? Naprosto neodolatelný!

Recept na velikonoční muffiny, které upečete dřív, než řeknete „Hody, hody, doprovody“

Velikonoce nejsou jen o mazanci a beránkovi. Pokud chcete udělat radost koledníkům nebo potěšit děti něčím barevným a rychlým, velikonoční muffiny jsou skvělou volbou. Jsou jednoduché na přípravu, krásné na pohled a chutnají výborně i bez složitého zdobení.

Velikonoční hit za pár minut: Plněná vajíčka, která zmizí ze stolu jako první

Hledáte rychlý a chutný velikonoční recept, který nadchne hosty i rodinu? Vyzkoušejte plněná vajíčka – klasiku, která nikdy nezklame. Stačí pár surovin a deset minut času!

Řecké velikonoční pletenky s vůní pomeranče: Nadýchané a sladké jako od babičky

Řekové si Velikonoce neumí představit bez sladkých copánků z kynutého těsta – tzv. „tsoureki“. Toto tradiční pečivo je voňavé po pomeranči a vanilce, krásně měkké a chutná skvěle i několik dní po upečení. Naučte se, jak si ho připravit doma podle jednoduchého receptu.

Pět originálních receptů na velikonoční nádivku, které oživí Velikonoce

Velikonoce se neobejdou bez poctivé nádivky. Zapomeňte ale letos na tu klasickou a inspirujte se pěti originálními recepty, které dodají vašemu svátečnímu stolu nový šmrnc. Ať už dáváte přednost tradičnímu masu, lehčí variantě se zeleninou nebo bylinkové nádivce, zaručeně si vyberete. Objevte chutě, které oživí vaše Velikonoce.

Recept na velikonoční jidáše: Překvapte rodinu dokonalým pečivem podle staré tradice

Velikonoční jidáše patří mezi tradiční velikonoční pečivo, které se peče na Škaredou středu a jí se na Zelený čtvrtek. Jejich stočený tvar připomíná provaz Jidáše Iškariotského. Připravte si je doma podle ověřeného receptu, který provoní celou domácnost a potěší každého milovníka velikonočních tradic.

Nejlepší recept na hot cross buns: Sladké velikonoční pečivo, které provoní váš domov

Hledáte originální recept na velikonoční pečivo? Vyzkoušejte tradiční hot cross buns – nadýchané sladké bochánky s rozinkami a křížem z těsta. Jsou symbolem Velkého pátku a jejich vůně vás okamžitě naladí na svátky jara.

Hrníčkový velikonoční mazanec bez vážení: Rychlý recept, který se vždy povede

Nemáte kuchyňskou váhu nebo zkrátka jen nechcete nic složitě odměřovat? Vyzkoušejte osvědčený hrníčkový recept na velikonoční mazanec, který je jednoduchý, rychlý a zvládne ho opravdu každý. Výsledek? Nadýchaný, voňavý bochánek jako od babičky.

Spolupracujeme s: