Reklama Reklama
Vaše poloha:
Reklama Vepřová pečeněAdvertisement bez kosti, 1kg Akční cena: 74,90 Kč Běžná cena 219,- Kč Zobrazit letáky
Neodolatelná kefírová bábovka s mákem: Vláčná, jednoduchá a hotová do hodiny
(Foto: canva.com)
Neodolatelná kefírová bábovka s mákem: Vláčná, jednoduchá a hotová do hodiny
(Foto: canva.com)

24.04.2025

Neodolatelná kefírová bábovka s mákem: Vláčná, jednoduchá a hotová do hodiny

Hledáte jednoduchý a přesto výjimečně chutný moučník, který zvládnete během chvilky? Vyzkoušejte kefírovou bábovku s mákem – bez vážení, s vláčnou strukturou a skvělou chutí, kterou si oblíbí celá rodina.

 

Co se v článku dozvím?

  • Jak připravit kefírovou bábovku bez nutnosti vážení ingrediencí

  • Proč je kefír ideální surovinou pro vláčné těsto

  • Tipy, jak bábovku obměnit podle chuti

  • Jak skladovat bábovku, aby zůstala dlouho čerstvá


Jednoduchá kefírová bábovka: Recept bez vážení

 

Zapomeňte na váhu – na tuhle bábovku vám stačí obyčejný hrnek. Díky kefíru je krásně vláčná a mák jí dodá příjemnou strukturu i výživovou hodnotu.

 

Ingredience (na 1 formu):

 

Postup:

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny.

  2. Přidejte kefír a olej, promíchejte.

  3. Vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a mákem.

  4. Volitelně přidejte citronovou kůru nebo vanilku.

  5. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy.

  6. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C cca 40–45 minut. Zkoušejte špejlí.


Proč je kefír tajnou zbraní dokonalého těsta?

 

Kefír nejenže dodá těstu vláčnost a lehkost, ale díky svému mírně kyselému charakteru reaguje s práškem do pečiva a těsto tak krásně vyběhne. Navíc zvyšuje nutriční hodnotu dezertu – obsahuje probiotika, bílkoviny a vápník.


Obměny podle vaší chuti

 

Kefírová bábovka je univerzální základ, který můžete přizpůsobit svým preferencím:

 

  • S kokosem: Přidejte ½ hrnku strouhaného kokosu místo části máku.

  • S ovocem: Do těsta můžete přidat hrst borůvek nebo třešní.

  • S kakaem: Nahraďte část mouky kakaem a vznikne mramorová varianta.

  • Bezlepkově: Použijte bezlepkovou směs a ujistěte se, že i prášek do pečiva je bez lepku.


Jak skladovat, aby vydržela?

 

Bábovka vydrží vláčná až 3 dny, pokud ji uložíte v uzavřené dóze nebo zabalíte do utěrky. Můžete ji také nakrájet a zamrazit – skvěle se hodí jako rychlá svačina.


Rychlá sladkost, která nikdy nezklame

 

Tato kefírová bábovka s mákem je ideálním moučníkem, když vás přepadne chuť na něco sladkého nebo když čekáte návštěvu. Bez zdlouhavého vážení a přesto s perfektním výsledkem – přesně ten druh receptu, který se stane stálicí ve vaší kuchyni.


Zdroje: AkcniCeny.cz, primainspirace.cz, recepty.cz

 

Mohlo by Vás zajímat

Recept na sýrovou roládu s česnekem a vlašskými ořechy

Sýrová roláda patří mezi stálice českých slavnostních stolů. Je jednoduchá na přípravu, dá se připravit dopředu a chutná téměř každému. Kombinace jemného sýra, česneku a vlašských ořechů vytváří vyváženou chuť, která se skvěle hodí na Vánoce, oslavy i rodinné návštěvy.

Jak na vánoční bramborový salát? Třikrát jinak a vždy dokonalá chuť

Bramborový salát je neodmyslitelnou součástí Štědrovečerní večeře. Ať už preferujete klasiku s majonézou, verzi se salámem, nebo odlehčenou variantu, tyto recepty vám zaručí dokonalou chuť na sváteční tabuli.

Domácí salko: Jednoduchý recept na domácí kondenzované mléko

Salko je nepostradatelnou surovinou pro přípravu mnoha dezertů, vánočního cukroví nebo oblíbených domácích likérů. Vyrobit si ho doma je jednodušší, než si myslíte – stačí vám pouze tři základní ingredience a půl hodiny času.

Vánoční hvězdičky, které zmizí ze stolu bleskově: Hotové za 20 minut a zvládne je každý

Hledáte rychlé vánoční cukroví, které zvládnete i na poslední chvíli a bez složitých surovin? Tyhle vánoční hvězdičky z trouby jsou přesně ten typ receptu, který zachrání sváteční chvíle. Jsou křehké, voňavé a hotové dřív, než se uvaří čaj.

Vánoční cukroví na poslední chvíli: Tyto recepty zvládnete i den před Štědrým dnem

Dochází čas, Vánoce klepou na dveře a krabice na cukroví zejí prázdnotou? Nepropadejte panice. Existují vánoční recepty, které zvládnete připravit doslova na poslední chvíli – bez složitých postupů, dlouhého čekání a často i bez pečení. Přinášíme přehled rychlého vánočního cukroví s přesnými ingrediencemi, které vás zachrání i den před Štědrým dnem.

Křupavé pečené koleno: tajná marináda, která udělá dokonalou kůrku

Křupavé pečené koleno patří mezi stálice české kuchyně, ale tahle verze posouvá klasiku o úroveň výš. Medovo-hořčičná marináda dodá masu jemnou sladkost, lehkou pikantnost, a hlavně dokonale křupavou kůrku. Recept je jednoduchý, ale výsledek chutná jako z poctivé hospody nebo víkendové slavnostní tabule.

Hovězí po burgundsku: Recept, který promění obyčejnou večeři v luxusní zážitek

Hovězí po burgundsku patří mezi ikonické pokrmy francouzské kuchyně, které spojují kvalitní hovězí maso, červené víno a pomalé vaření. Výsledkem je jemné, šťavnaté maso v hluboké omáčce plné chuti. Tento recept zvládnete i doma a vytvoříte jídlo, které se hodí jak na slavnostní večeři, tak na pohodový víkend.

Vánoční cukroví, které ohromí každého: Z jediné plechovky Salka vykouzlíte sladké zázraky bez námahy

Možná tomu nevěříte, ale obyčejná plechovka Salka dokáže nahradit půl vánoční kuchyně. Stačí pár základních surovin a vznikne cukroví, které chutná jako z vyhlášené cukrárny. Přinášíme 5 ověřených receptů s přesnými gramážemi, abyste je zvládli bez stresu a s perfektním výsledkem.

Nepečená roláda, která zmizí ze stolu jako první: jednoduchý recept na čokoládový salám

Chcete dezert, který je hotový za pár minut, nevyžaduje troubu a milují ho děti i dospělí? Čokoládový salám neboli nepečená sušenková roláda je nostalgická klasika, která nikdy nezklame. Stačí pár surovin, chvilka práce a máte hotový sladký kousek, který vypadá efektně a chutná ještě lépe.

Pečený bůček se zázvorem a medem: Dokonalá kombinace chutí

Pečený bůček se zázvorem a medem spojuje šťavnaté maso s jemnou sladkostí a pikantním aroma. Tento recept vyniká jednoduchostí, přesto působí výjimečně. Ideální pro chvíle, kdy chcete připravit pečený vepřový bůček, který je křehký, voňavý a plný chuti.

Spolupracujeme s: