Pečený bůček, známý také jako vepřový bok, je jedním z nejoblíbenějších a nejtradičnějších pokrmů české kuchyně. Důvodem jeho popularity je nejen výrazná chuť a šťavnatost, ale také křupavá kůrka, která vzniká během pečení. Tato lahůdka má hluboké kořeny v českých zemích, kde byl vepřový bůček odjakživa považován za významný zdroj energie a bílkovin. Příprava pečeného bůčku se může lišit region od regionu, ale základem úspěchu je vždy pomalé pečení, díky kterému maso zůstává šťavnaté a měkké.
Recept na pečený bůček s žemlovou nádivkou

Ingredience:
- 1,5 kg vepřového boku (bůčku)
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 2 lžičky majoránky
- 3 stroužky česneku, rozdrcené
- 300 ml piva (nejlépe tmavého)
Pro žemlovou nádivku:
- 5 starších žemlí, nakrájených na kostičky
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 500 ml mléka
- 2 vejce
- Sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička majoránky
- Pár lístků čerstvé petrželky, nasekané
Postup:
-
Bůček omyjte a osušte. Povrch masa jemně nařízněte, aby se lépe propojily chutě. Maso potřete směsí soli, pepře, majoránky a rozdrceného česneku. Nechte v chladu marinovat alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.
-
Předehřejte troubu na 160 °C. Bůček vložte do pekáče a podlijte pivem. Pečte zakryté alobalem zhruba 2 hodiny. Poté odstraňte alobal a pečte dalších 30 minut, aby se vytvořila křupavá kůrka.
-
Zatímco se bůček peče, připravte žemlovou nádivku. Žemle zalijte teplým mlékem a nechte je nasáknout. V míse smíchejte žemle, cibuli, česnek, vejce, sůl, pepř, majoránku a petrželku. Vše dobře promíchejte.
-
Na posledních 30 minut pečení bůčku rozložte nádivku okolo masa v pekáči, aby se krásně propekla a nasákla šťávou z bůčku.
-
Hotový pečený bůček s žemlovou nádivkou podávejte teplý, ideálně s čerstvým salátem nebo kysaným zelím.