Vaše poloha:
Nepřekonatelná kombinace: Jak na pečený bůček s žemlovou nádivkou?
(Foto: canva.com)
Nepřekonatelná kombinace: Jak na pečený bůček s žemlovou nádivkou?
(Foto: canva.com)

19.03.2025

Nepřekonatelná kombinace: Jak na pečený bůček s žemlovou nádivkou?

Když se spojí šťavnatý pečený bůček s bohatou žemlovou nádivkou, vznikne kulinářský zážitek, který si zamiluje každý milovník tradiční české kuchyně. Tato kombinace představuje vrcholné potěšení pro chuťové pohárky, kde každé sousto hraje symfonii chutí a textur. V následujícím článku vám představíme, jak na tento skvost připravit a proč je pečený vepřový bůček s žemlovou nádivkou považován za nepřekonatelnou kombinaci.

 

Pečený bůček, známý také jako vepřový bok, je jedním z nejoblíbenějších a nejtradičnějších pokrmů české kuchyně. Důvodem jeho popularity je nejen výrazná chuť a šťavnatost, ale také křupavá kůrka, která vzniká během pečení. Tato lahůdka má hluboké kořeny v českých zemích, kde byl vepřový bůček odjakživa považován za významný zdroj energie a bílkovin. Příprava pečeného bůčku se může lišit region od regionu, ale základem úspěchu je vždy pomalé pečení, díky kterému maso zůstává šťavnaté a měkké.

 

Recept na pečený bůček s žemlovou nádivkou

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience:

 

  • 1,5 kg vepřového boku (bůčku)
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 2 lžičky majoránky
  • 3 stroužky česneku, rozdrcené
  • 300 ml piva (nejlépe tmavého)

 

Pro žemlovou nádivku:

 

  • 5 starších žemlí, nakrájených na kostičky
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 1 lžička majoránky
  • Pár lístků čerstvé petrželky, nasekané

 

Postup:

 

  1. Bůček omyjte a osušte. Povrch masa jemně nařízněte, aby se lépe propojily chutě. Maso potřete směsí soli, pepře, majoránky a rozdrceného česneku. Nechte v chladu marinovat alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.

  2. Předehřejte troubu na 160 °C. Bůček vložte do pekáče a podlijte pivem. Pečte zakryté alobalem zhruba 2 hodiny. Poté odstraňte alobal a pečte dalších 30 minut, aby se vytvořila křupavá kůrka.

  3. Zatímco se bůček peče, připravte žemlovou nádivku. Žemle zalijte teplým mlékem a nechte je nasáknout. V míse smíchejte žemle, cibuli, česnek, vejce, sůl, pepř, majoránku a petrželku. Vše dobře promíchejte.

  4. Na posledních 30 minut pečení bůčku rozložte nádivku okolo masa v pekáči, aby se krásně propekla a nasákla šťávou z bůčku.

  5. Hotový pečený bůček s žemlovou nádivkou podávejte teplý, ideálně s čerstvým salátem nebo kysaným zelím.

 

Tento recept na pečený bůček s žemlovou nádivkou vám přinese chutě, které dokonale doplňují veselou atmosféru Velikonoc. Je to pokrm, který oslavuje bohatství a tradici české kuchyně a jistě potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i srdce.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Moravská uzená polévka s vejci a smetanou: Poctivý recept z velikonoční tradice

Tradiční recept z jižní Moravy, který vás zahřeje na duši i na těle. Hustá polévka z uzeného masa, vajec a česneku je ideální nejen na Velikonoce, ale kdykoliv máte chuť na něco výživného a chutného.

Tvarohový beránek jako od babičky: Vláčný recept, který vždycky vyjde

Chcete letos upéct velikonočního beránka, který bude vláčný, jemný a vydrží dlouho čerstvý? Zkuste tradiční recept na tvarohového beránka, jaký pekly naše babičky. Těsto s tvarohem je skvělé nejen svou chutí, ale i jednoduchostí přípravy – a výsledek? Naprosto neodolatelný!

Recept na velikonoční muffiny, které upečete dřív, než řeknete „Hody, hody, doprovody“

Velikonoce nejsou jen o mazanci a beránkovi. Pokud chcete udělat radost koledníkům nebo potěšit děti něčím barevným a rychlým, velikonoční muffiny jsou skvělou volbou. Jsou jednoduché na přípravu, krásné na pohled a chutnají výborně i bez složitého zdobení.

Velikonoční hit za pár minut: Plněná vajíčka, která zmizí ze stolu jako první

Hledáte rychlý a chutný velikonoční recept, který nadchne hosty i rodinu? Vyzkoušejte plněná vajíčka – klasiku, která nikdy nezklame. Stačí pár surovin a deset minut času!

Řecké velikonoční pletenky s vůní pomeranče: Nadýchané a sladké jako od babičky

Řekové si Velikonoce neumí představit bez sladkých copánků z kynutého těsta – tzv. „tsoureki“. Toto tradiční pečivo je voňavé po pomeranči a vanilce, krásně měkké a chutná skvěle i několik dní po upečení. Naučte se, jak si ho připravit doma podle jednoduchého receptu.

Pět originálních receptů na velikonoční nádivku, které oživí Velikonoce

Velikonoce se neobejdou bez poctivé nádivky. Zapomeňte ale letos na tu klasickou a inspirujte se pěti originálními recepty, které dodají vašemu svátečnímu stolu nový šmrnc. Ať už dáváte přednost tradičnímu masu, lehčí variantě se zeleninou nebo bylinkové nádivce, zaručeně si vyberete. Objevte chutě, které oživí vaše Velikonoce.

Recept na pučálku: Velikonoční pochoutka, kterou znaly už naše prababičky

Jednoduchá, ale výživná, voňavá i tradiční. Pučálka pokrm z naklíčeného hrachu patří k těm receptům, které v sobě nesou kus české historie. Připravovala se v době půstu, na Zelený čtvrtek, a své místo si nachází i dnes, kdy hledáme návrat k přirozenému stravování.

Recept na velikonoční jidáše: Překvapte rodinu dokonalým pečivem podle staré tradice

Velikonoční jidáše patří mezi tradiční velikonoční pečivo, které se peče na Škaredou středu a jí se na Zelený čtvrtek. Jejich stočený tvar připomíná provaz Jidáše Iškariotského. Připravte si je doma podle ověřeného receptu, který provoní celou domácnost a potěší každého milovníka velikonočních tradic.

Nejrychlejší velikonoční dezert: Brownies s čokoládovými vajíčky bez stresu

Hledáte jednoduchý, ale efektní velikonoční moučník, který zvládnete i na poslední chvíli? Tahle vláčná brownies s barevnými čokoládovými vajíčky zvládne upéct každý – a zaručeně zmizí ze stolu dřív, než stihnou vychladnout.

Nejlepší recept na hot cross buns: Sladké velikonoční pečivo, které provoní váš domov

Hledáte originální recept na velikonoční pečivo? Vyzkoušejte tradiční hot cross buns – nadýchané sladké bochánky s rozinkami a křížem z těsta. Jsou symbolem Velkého pátku a jejich vůně vás okamžitě naladí na svátky jara.

Spolupracujeme s: