Reklama Reklama
Vaše poloha:
Netradiční zdobení velikonočních vajíček
Netradiční zdobení velikonočních vajíček

03.04.2019

Netradiční zdobení velikonočních vajíček

Velikonoce se blíží a vy se bezesporu chystáte na barvení a zdobení vajíček. Pokud už vás nebaví barvy a samolepky z obchodů, které jsou rok, co rok stejné, vyzkoušejte letos několik nových technik. Pro snadnější rozhodování vám přinášíme několik tipů na netradiční zdobení velikonočních vajíček.

Přírodní barvení

  • žlutá – kurkuma
  • oranžová až červená – slupky z cibule
  • růžová až vínová – červená řepa
  • modrá – červené zelí
  • zelená – červené zelí a kurkuma

Dáváte přednost přírodě před chemikáliemi, a přitom toužíte po pestrobarevných velikonočních vajíčkách? Stačí, když prohledáte spíž i lednici a nachystáte si kurkumu, slupky z cibule, červenou řepu, červené zelí a můžete se pustit do barvení. Nejprve si připravte vývary z vyjmenovaných surovin (stačí je povařit přibližně 15 minut). Přidejte lžíci octa. Nyní do vývaru můžete vložit vejce, která necháte ve směsi přes noc luhovat (nejlépe v lednici, aby se vejce nezkazila). Pokud zvolíte kratší dobu máčení, barevný odstín bude světlejší.

Vlněná/bavlněná vajíčka

  • vyfouknutá vejce
  • lepidlo
  • bavlnky, vlna

Nejprve si vyberte, jakou barvu vlny či bavlnky zvolíte. Vejce opatrně uchopte a natřete lepidlem. Nyní ho můžete začít postupně omotávat bavlnkou nebo vlnou. Během práce lze jednotlivá klubka střídat a docílit tak pestrobarevného či duhového efektu. Aby se vám lépe a čistěji pracovalo, je výhodnější lepidlem natřít vždy jen část vajíčka.

Ubrousková technika – decoupage

  • ubrousky s vybranými motivy
  • lepidlo na decoupage nebo lepidlo, které po zaschnutí zprůhlední (například Herkules)
  • plochý štětec
  • umělohmotná, dřevěná či vyfouknutá vajíčka

Tato technika je nejen jednoduchá, ale i velmi oblíbená a atraktivní. Nejprve si připravte vámi vybrané ubrousky, ze kterých pečlivě vystřihnete konkrétní motivy. Opatrně odstraňte spodní vrstvy ubrousku a ponechte si jen tu vrchní s potiskem. Nyní vezměte do ruky důkladně omyté vajíčko, lepidlem potřete požadované místo a opatrně přiložte na skořápku zvolený ubrousek. Štětcem lehce namočeným v lepidle obrázek uhlaďte. Ideální je postupovat od středu ke krajům. Nechte zaschnout.

Mramorované kraslice

  • vyfouknutá vajíčka
  • lak na nehty (několik pestrých barev)
  • kelímek s vodou pokojové teploty
  • špejle

Dáváte-li přednost originalitě a netradičním technikám, zajděte si před Velikonocemi nakoupit laky na nehty všemožných barev a pusťte se do mramorování. Do kelímku si napusťte vlažnou vodu, do které nakapete laky na nehty pestrých barev. Celá hladina by měla být pokryta. Abyste docílili zajímavé mozaiky, lehce barvy promíchejte. Nyní vajíčko opatrně ponořte do vody, chvíli vyčkejte, aby se barva řádně přichytila a vajíčko vyndejte na připravenou podložku a nechte uschnout.

Mohlo by Vás zajímat

Tajemství přírodní šťávy: Jak jeden nápoj může snížit cholesterol už za pár týdnů

Vysoký cholesterol patří mezi tiché hrozby pro srdce i cévy. Přesto jej lze přírodní cestou ovlivnit – pomoci mohou šťávy z brambor, červené řepy a artyčoků. Tyto jednoduché nápoje dodají tělu cenné látky, podpoří trávení a mohou během několika týdnů přispět ke snížení cholesterolu.

10 přírodních triků, které spalují tuky rychleji, než čekáte

Hubnutí nemusí znamenat drahé doplňky stravy ani drastické diety. Existuje řada přírodních triků, které zrychlují spalování tuků, podporují metabolismus a pomáhají tělu fungovat efektivněji. Stačí zapracovat několik jednoduchých návyků do každodenní rutiny a výsledky vás mohou příjemně překvapit.

Domácí bezinkový likér: Snadný recept na lahodný nápoj plný chuti

Bezinkový likér patří mezi tradiční domácí nápoje, které si můžete snadno připravit i vy. Jemná chuť černého bezu v kombinaci s kořením a kvalitním alkoholem vytváří lahodný likér, který potěší při slavnostní příležitosti i v chladných dnech. Navíc jde o recept s dlouhou tradicí a nenahraditelnou atmosférou domácí výroby.

Překvapivé zdravotní problémy stárnutí: Co vás může zaskočit po padesátce

Stárnutí přináší nejen vrásky, ale i zdravotní překvapení, která mohou zaskočit i jinak zdravé lidi. Po padesátce se tělo mění – hůře zvládá infekce, hůře spaluje kalorie, spánek se stává neklidným a kosti křehčí. Některé problémy nejsou na první pohled zřejmé, ale mohou zásadně ovlivnit kvalitu života.

Šálek kávy na lačný žaludek: probudí tělo, ale skrývá i nenápadná rizika

Pití kávy na lačný žaludek patří k oblíbeným ranním rituálům. Zatímco mnohým dodá energii a nastartuje trávení, u jiných může způsobovat pálení žáhy, nervozitu nebo potíže se střevy. Odborníci vysvětlují, jak káva nalačno skutečně působí, zda je dlouhodobě škodlivá a jak si ji vychutnat zdravěji.

Když láska nestačí: Proč partnerovu minulost neunesete sami

Touha změnit partnera k lepšímu se může zdát jako důkaz lásky. Ve skutečnosti vás ale tahle role vtáhne do pasti, ve které přebíráte zodpovědnost za něco, co nikdy nemůžete vyřešit.

Spodní šuplík lednice není na všechno: K čemu slouží a co do něj nepatří

Správné uspořádání lednice není jen otázkou estetiky, ale hlavně čerstvosti potravin a prevence jejich zbytečného vyhazování. Každá část lednice má svou funkci – od horních polic až po spodní šuplík. Pokud víte, co kam patří, potraviny vám vydrží déle chutné, bezpečné a čerstvé.

Jak připravit zahradu na zimu? Mulčování záhonů a stromů vám ušetří starosti

Podzim je ideální čas připravit zahradu na zimu a ochránit rostliny před mrazem. Mulčování záhonů i kmenů stromů vám ušetří spoustu starostí a zajistí, že půda zůstane chráněná a rostliny lépe přežijí zimu. Záleží však na správném výběru materiálu a postupu, jinak by se mohl efekt obrátit proti vám.

Ingredience, které změní kynuté těsto k nepoznání: Vyzkoušejte je i vy

Kynuté těsto patří mezi stálice české kuchyně, a přesto stále překvapuje svou variabilitou. Možná jste zvyklí na klasickou verzi z mouky, droždí, mléka a vajec, ale zkuste přidat brambory, smetanu nebo kefír. Tyto ingredience dokážou proměnit těsto k nepoznání – získá na vláčnosti, chuti i výdrži.

Recept na dýňovou polévku s chilli: Hřejivá večeře během chladných dnů

Dýňová polévka patří k nejoblíbenějším podzimním pokrmům. V této pikantní verzi se snoubí sladká chuť dýně s ostrostí chilli a jemnou svěžestí zázvoru. Výsledkem je krémová, hřejivá a zdravá polévka, která skvěle zahřeje i zasytí.

Spolupracujeme s: