Kaki, známé také jako tomel, pochází z Asie a je oblíbené pro svou sladkou, jemně kořenitou chuť. Zralé kaki má měkkou dužinu, která je ideální pro přímou konzumaci, ale také se výborně hodí do pečení. Při použití v dezertech dodává těstu vláčnost a sladkost, aniž byste museli přidávat velké množství cukru. Kaki můžete přidávat do koláčů, muffinů nebo ho kombinovat s tvarohem a dalšími sladkými náplněmi.
Recept na kaki koláč s ořechy

Ingredience:
- 2 zralá kaki
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 2 vejce
- 100 g cukru (krupice)
- 1 lžička skořice
- 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
- Moučkový cukr na posypání
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Kaki oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
- V míse vyšlehejte máslo s cukrem, postupně přidávejte vejce a šlehejte do hladka.
- Přimíchejte mouku, skořici a vlašské ořechy.
- Nakonec vmíchejte nakrájené kaki.
- Těsto nalijte do formy a pečte přibližně 40 minut, dokud není povrch zlatavý.
- Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem a podávejte.
Recept na kaki muffiny

Ingredience:
- 2 zralá kaki
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 g cukru (krupice)
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- 50 g másla
- 1 lžička vanilkového cukru
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte formu na muffiny papírovými košíčky.
- Kaki oloupejte a rozmačkejte vidličkou na pyré.
- V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a cukr.
- V jiné misce rozšlehejte vejce, přidejte mléko a rozpuštěné máslo.
- Spojte obě směsi dohromady a nakonec přidejte pyré z kaki.
- Těsto nalijte do formiček a pečte 20–25 minut.
- Muffiny podávejte po vychladnutí.
Recept na kaki tvarohový závin

Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 250 g tvarohu
- 2 zralá kaki
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce na potření
- Moučkový cukr na posypání
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Kaki oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Tvaroh smíchejte s vanilkovým cukrem a kaki.
- Rozválejte listové těsto a doprostřed rozložte tvarohovou směs s kaki.
- Zaviňte těsto do tvaru závinu a potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečte asi 30 minut, dokud nebude povrch zlatavý.
- Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem a podávejte.