Domácí nudle jsou skvělou volbou, protože máte plnou kontrolu nad kvalitou ingrediencí a můžete si přizpůsobit tloušťku a délku nudlí podle svého gusta. Vyzkoušejte tuto jednoduchou, a přitom zábavnou metodu přípravy domácích nudlí do polévky a užijte si autentický zážitek při každém soustu.
Pro přípravu domácích nudlí budete potřebovat následující ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 2 velká vejce
- 1/2 čajové lžičky soli
- přibližně 1/4 šálku vody (množství se může lišit)
Postup:
- V míse smíchejte mouku a sůl. Vytvořte střední důlek ve středu mouky.
- Vejce rozklepněte do důlku ve středu mouky. Pomalu promíchejte vejce do mouky, postupně přidávejte mouku ze stran důlku. Měli byste získat křehké těsto.
- Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody, abyste ho spojili. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte malé množství mouky.
- Přeneste těsto na pomoučenou pracovní plochu a začněte ho hníst. Když hnětením těsta dosáhnete hladké a elastické konzistence, formujte jej do koule.
- Zakryjte těsto utěrkou nebo plastovým obalem a nechte ho odpočinout po dobu asi 30 minut. To pomůže vytvořit co nejlépe zpracovatelné těsto.
- Po uplynutí této doby rozdělte těsto na menší kousky, abyste snáze zpracovávali jednotlivé dávky nudlí. Použijte váleček na těsto a vyválejte ho na tenký plát.
- Poté, co je těsto vyválené, nechte ho opět odpočinout po dobu asi 15 minut.
- Připravte si velký hrnec vody s přidáním soli. Přiveďte vodu k varu.
- Válečkem na těsto vyválejte plát téměř do průhlednosti. Poté jej několikrát přeložte na sebe, aby vznikl váleček. Opatrně nakrájejte na nudle o požadované šířce. Můžete si vybrat mezi širšími páskovými nudlemi nebo úzkými nudlemi podle svého gusta.
- Jakmile máte připravené nudle, připravte si polévku dle svého výběru. Můžete si vybrat kuřecí, hovězí, zeleninovou nebo rybí polévku. Přidejte do ní zeleninu, maso a koření.Přiveďte polévku k varu a poté do ní přidejte domácí nudle. Vařte je přibližně 3-5 minut, dokud nejsou měkké a al dente. Doba vaření se může lišit v závislosti na tloušťce a velikosti nudlí, proto je dobré je průběžně zkoušet.
Další tipy na přípravu domácích nudlí:
- Pokud se vám domácí nudle zalíbí a chcete je připravovat pravidelně, můžete zvážit investici do speciálního strojku na výrobu nudlí. Tento strojek vám usnadní a zrychlí proces výroby a umožní vám vytvářet různé tvary a velikosti nudlí podle vašeho vkusu.
- Pokud chcete nudle uchovávat na pozdější použití, můžete je usušit. Rozložte je na čistém a suchém povrchu, aby mohly volně vyschnout. Po úplném vysušení je můžete uložit do vzduchotěsné nádoby nebo sáčku. Před použitím usušených nudlí je nejlepší je namočit ve vroucí vodě po dobu 5-7 minut, aby změkly.






































































































































