Stravenky umožňují firmám přilepšit zaměstnancům za lepších podmínek, než je tomu u mezd. A je to z toho důvodu, že stravenky jsou uznatelné jako daňový náklad.
Rekordní nárůst hodnoty optimálních stravenek uvádí aktuální vyhláška Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Dochází k tomu kvůli letošnímu výraznému růstu spotřebitelských cen. Vysoká inflace na konci minulého roku dosáhla 6 %. Každý rok se zvyšuje hodnota stravného na pracovních cestách, letos je to 118 korun na den. Od této částky se i hodnota optimální stravenky.
Aktuální situace na pracovním trhu je taková, že počet volných míst přesahuje 340 tisíc, ale zároveň zaměstnavatelé musí kvůli pandemii Covidu více dbát na hospodárnost. Stravenky jsou tím pádem jedním z nejefektivnějších nástrojem zaměstnanecké politiky a zároveň optimálním řešením, jak přilepšit zaměstnancům. V České republice dostává stravenky více než 46 % zaměstnanců. Jako daňově uznatelný náklad lze uplatnit částku do výše 70 % stanoveného stravného, ale co se týká stravenek, tak lze uplatnit maximálně 55 % hodnoty stravenky. I přes rekordní navýšení nominální hodnoty, optimální stravenka nebude stačit na pokrytí průměrného oběda, jehož cena v České republice činí 150,50 korun.






































































































































