Olivový olej je již od dob starověku považován za jeden z nejlepších druhů olejů vůbec. Zároveň je velmi zdravý a jeho konzumace má mnoho pozitivních účinků na naše tělo. Přinášíme vám tedy přehled těch nejvýznamnějších druhů olivového oleje.
Jaké jsou základní druhy olivového oleje?
Nabídka olivových olejů na našem trhu je poměrně pestrá, takže může být obtížné se mezi jednotlivými druhy orientovat. Podle kvality dělíme oleje do několika skupin, které se liší chutí i využitím v kuchyni. Je proto důležité při vybírání oleje dbát na označení na etiketě.
-
Extra panenský olivový olej
Olivový olej označovaný jako extra panenský (Extra Virgin) je nejkvalitnějším druhem olivového oleje. Jedná se o olej lisovaný zastudena čistě mechanickými postupy z vybraných odrůd oliv. Před jeho distribucí musí projít chuťovou zkouškou. Při degustacích musí dosáhnout nejvyššího hodnocení, a musí mít pouze nízkou aciditu.
Extra panenský olivový olej je vhodný pro studenou i teplou kuchyni, ovšem větší zdravotní benefity poskytuje tepelně neupravený. Vysoká teplota může ničit některé antioxidanty a další látky, které poskytují tomuto oleji jedinečnou chuť. Nejčastěji se tedy přidává do salátů a studené kuchyně.
-
Panenský olivový olej
Panenský olej (Virgin) dosahuje horších výsledků při degustacích než olej extra panenský. Stejně jako ten se ovšem získává z plodů olivovníku výhradně mechanickými postupy. Má vyšší kyselost než oleje vyšší kvality. Ačkoli je možné ho využít v teplé i studené kuchyni, u nás se s panenským olejem téměř nesetkáme. Většinou je součástí směsí označovaných jako Pure.
-
Corrente a Lampante
Méně kvalitní druhy olejů, jako jsou Corrente a Lampante, mívají výraznější chuťové nedostatky a samostatně se tedy neprodávají. Tyto druhy oleje nejsou vhodné pro stáčení do lahví přímo po vylisování a musejí tak projít procesem rafinace. Při rafinaci se olej tepelně i chemicky upravuje a ztrácí tak některé důležité vlastnosti. Olej vzniklý rafinací je světlejší a je zbaven chuťových nedostatků, neobsahuje však již příliš mnoho zdraví prospěšných látek.
-
Pure
Pure, neboli „čistý“, je takový olej, který vznikl smícháním rafinovaného oleje Corrente či Lampante s panenskými druhy oleje. Je chuťově neutrální a doporučuje se výhradně k tepelné úpravě. Je tedy vhodný pro smažení, vaření a pečení. Ve studené kuchyni však není příliš užíván, jelikož nedosahuje kvalit extra panenského oleje a neobsahuje srovnatelná množství zdraví prospěšných látek.
-
Sansa
Sansa, označovaný také Pomace, je nepříliš kvalitní olej, který se získává ze zbytků po prvním vylisování. Olej z pokrutin má lehce nazelenalou barvu a je vhodný pro smažení i vaření. Oproti panenským olejům neobsahuje tepelně nestabilní látky, které se mohou v průběhu smažení rozkládat a zhoršovat vlastnosti oleje.
Olivový olej ke smažení
Mezi širokou veřejností je rozšířené přesvědčení, že na olivovém oleji není vhodné smažit. Toto platí částečně pro extra panenský olivový olej, avšak i ten není pro smažení nevhodný, pouze se tepelnou úpravou znehodnocuje. Olivové oleje se oproti ostatním rostlinným i živočišným tukům výrazně méně připalují, protože mají vysokou tepelnou stabilitu a jsou tedy vhodné i pro teplou kuchyni.
Zdravotní benefity olivového oleje
Olivový olej je známý vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin a vitaminů (A, D, E a K). Díky tomu pomáhá bránit vzniku kardiovaskulárních onemocnění, tedy chorob srdce a oběhové soustavy všeobecně. Výrazně také snižuje množství špatného cholesterolu v krvi a brání jeho ukládání na stěnách cév.