Mangová zmrzlina s kokosem a limetkou
Ingredience
- 2 velká zralá manga
- 400 ml kokosového mléka
- 1/4 šálku cukru
- Šťáva z 1 limetky
- Kousky kokosového ořechu na ozdobu (volitelné)
Postup
- Oloupejte manga, zbavte ho pecky a nakrájejte na menší kousky.
- V míse smíchejte nakrájená manga s kokosovým mlékem, cukrem a šťávou z limetky. Důkladně promíchejte, dokud nezískáte hladkou a krémovou směs.
- Přelijte směs do zmrzlinového stroje a nechte zamrazit podle návodu stroje.
- Pokud nemáte zmrzlinový stroj, můžete směs nalít do nádoby a zamrazit. Každých 30 minut ji vyndávejte a důkladně promíchejte, aby zmrzlina nekrystalizovala.
- Servírujte vychlazenou zmrzlinu s kokosovými stroužky nebo kousky kokosového ořechu pro dokonalou exotickou chuť.
Chilli čokoládová zmrzlina s mangem
Ingredience
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 ml slazené kondenzované mléko
- 100 g hořké čokolády
- 1 čajová lžička chilli koření (nebo podle chuti)
- 1 zralé mango
- Kakaové oříšky nebo strouhaná čokoláda na ozdobu (volitelné)
Postup
- V hrnci rozehřejte smetanu a přidejte na kousky nasekanou hořkou čokoládu. Nechte čokoládu pomalu rozpustit za stálého míchání.
- Přidejte chilli koření do čokoládové směsi a důkladně promíchejte.
- Nalijte směs do mísy a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Oloupejte mango a zbavte ho pecky. Nakrájejte na malé kousky.
- Smíchejte nakrájené mango s kondenzovaným mlékem.
- Nalijte část čokoládové směsi do formy na zmrzlinu, pak přidejte vrstvu mangové směsi. Pokračujte střídáním vrstev, dokud nenaplníte celou formu.
- Pomocí párátky lehce promíchejte vrstvy, aby vznikl efekt mramorování.
- Dejte formu do mrazáku a nechte zmrzlinu ztuhnout alespoň 4 hodiny nebo přes noc.
- Před servírováním ozdobte zmrzlinu kakaovými oříšky nebo strouhanou čokoládou.

Bazalková zmrzlina s jahodami
Ingredience
- 250 g čerstvých jahod
- 400 ml smetany ke šlehání
- 200 ml slazené kondenzované mléko
- 1/2 šálku čerstvých bazalkových lístků
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Šťáva z 1/2 citronu
Postup
- V mixéru rozmixujte jahody, bazalkové lístky, vanilkový extrakt a citronovou šťávu, dokud nezískáte hladkou pastu.
- V míse smíchejte smetanu ke šlehání s kondenzovaným mlékem.
- Přidejte směs jahod a bazalky do smetanové směsi a důkladně promíchejte.
- Nalijte směs do formy na zmrzlinu.
- Dejte formu do mrazáku a nechte zmrzlinu ztuhnout minimálně 6 hodin.
- Před podáváním můžete zmrzlinu ozdobit čerstvými jahodami nebo lístky bazalky.
