Jak je to tedy s tím citronem?
Jak už jsme si řekli, citron do lednice nepatří. Velmi chladné skladovací místo nesvědčí citrusům obecně, protože na takové teploty nejsou připravené (vyrostly v teplém klimatu), v lednici změknou a zplesniví. Naši pozornost si ale zaslouží celý nákup a jednotlivé položky v něm.
Ovoce a zelenina
Tato kategorie je poměrně pestrá a nabízí mnoho možností skladování. Hned v úvodu je ale dobré si říct, že zeleninu ani ovoce není dobré před skladováním omývat. Tuto očistu bychom měli nechat až na okamžik před samotným zpracováním nebo konzumací. Chlad vyžadují jablka, hrušky, hroznové víno, jahody, borůvky, maliny, listová či košťálová zelenina a kořenová zelenina, jako je například mrkev. Ideální jsou dolní police lednice. Pokojovou teplotu ocení rajčata, papriky, okurky, lilek a exotické ovoce (melouny, banány, mango atd.). Po suchu a tmě ve spíži či sklepě volají cibule, česnek a brambory. Pokud se rozhodneme ovoce a zeleninu zamrazit, je vhodné je před uložením krátce povařit a využít do 10 až 12 měsíců.
Vejce
Mezi nejčastější chyby při skladování vajec patří jejich umístění do dveří lednice. Při častém otevírání a zavírání teplota kolem vajec kolísá, a to jim nedělá dobře. Vhodná je teplota kolem 5 až 8 °C a horní police v lednici.
Mléčné výrobky
Výkyvy teplot nesvědčí ani mléku, máslu, jogurtu, sýrům, smetanám a dalším mléčným výrobkům. Dobré je, umístit je do středu lednice. V případě, že si uděláme zásoby másla a zamrazíme ho, nemělo by být skladováno více jak 6 měsíců. Počítat musíme také s tím, že po vyjmutí a rozmrazení může tento produkt změnit svoji barvu a strukturu.
Maso
Čerstvé maso musí být skladováno na nejchladnějším místě v lednici, a to ideálně do 4 °C. Mleté maso a ryby vyžadují teplotu ještě nižší, a to přibližně 2–0 °C. V lednici čerstvé maso vydrží až 3 dny. V mrazáku ho lze uskladnit v rámci měsíců: mořské plody a mořské ryby – 12 měsíců, libové maso a drůbež – 8 až 10 měsíců, vnitřnosti a sladkovodní ryby – 3 měsíce, tučnější maso – 2 měsíce, mleté maso – 2 měsíce.
Uzeniny
Šunka, slanina, párky a další čerstvé uzeniny patří zabalené do lednice do 5 °C. Po otevření obalu nebo nákupu by mělo dojít ke spotřebě nejpozději do dvou dnů. V mrazáku přežijí 1 až 2 měsíce.
Pečivo
Chleba, rohlíky, veky atd. do lednice nepatří, protože přítomná vlhkost pečivu nedělá dobře a tvrdne. Nejlépe se mu daří v bavlněných pytlích či utěrkách na tmavém místě. Pokud pečivo ukládáme do mrazáku, vložíme ho do mikrotenového sáčku. Zde by pak nemělo ležet déle než 3 až 6 měsíců.
Suché potraviny
Rýži, mouku, luštěniny, cukr a podobně přesypeme do kvalitních skleněných, porcelánových či plastových (nezávadný plast) nádob, kde se k nim nedostanou neoblíbení škůdci. Neprodyšné plastové sáčky vhodné nejsou, protože takto uskladněné suché potraviny by mohly zplesnivět.
Dva důležité pojmy
- Datum použitelnosti – spotřebujte do …, po uvedeném datu použitelnosti jsou potraviny považovány za nevhodné ke konzumaci, jsou prošlé
- Datum minimální trvanlivosti – minimální trvanlivost do …, v tomto případě lze potraviny konzumovat i po tomto datu, je ale možné, že výrobek ztratí svoji chuť, vůni nebo strukturu
Několik dobrých rad a tipů na závěr
- Popisovat – vše, co uskladňujete v neoriginálních obalech si popište (datum, co sáček či sklenice obsahuje atd.)
- Zamrazovat menší kusy – ať již se rozhodnete zmrazit maso či pečivo, rozdělte tyto potraviny na menší porce do igelitových sáčků, abyste mohli vždy vytáhnout a rozmrazit jen potřebnou část
- Maximálně jeden rok v mrazáku – myslete na to, že po překročení doby vhodné pro uskladnění v mrazáku potraviny ztrácí svoji chuť, vůni i strukturu
- Dveře lednice – zde je vhodné uskladňovat džusy, minerálky, sodovky, víno, pivo, dresinky, otevřené marmelády či pomazánky atd.