Reklama Reklama
Vaše poloha:
Patří citron do lednice? Správná odpověď je NE. Ukažme si, jak správně skladovat potraviny
(Foto: canva.com)
Patří citron do lednice? Správná odpověď je NE. Ukažme si, jak správně skladovat potraviny
(Foto: canva.com)

23.02.2021

Patří citron do lednice? Správná odpověď je NE. Ukažme si, jak správně skladovat potraviny

Máte rádi zásobenou ledničku, mrazák i špajz? Pokud ano, určitě řešíte otázku: „Kam všechno to jídlo uložit, aby se co nejméně kazilo?“ Nikdo z nás nechce zbytečně vyhazovat potraviny a peníze za ně. Stačí, když budeme dodržovat několik jednoduchých pravidel, jak správně skladovat potraviny.

 

Jak je to tedy s tím citronem?

 

Jak už jsme si řekli, citron do lednice nepatří. Velmi chladné skladovací místo nesvědčí citrusům obecně, protože na takové teploty nejsou připravené (vyrostly v teplém klimatu), v lednici změknou a zplesniví. Naši pozornost si ale zaslouží celý nákup a jednotlivé položky v něm.

 

Ovoce a zelenina

 

Tato kategorie je poměrně pestrá a nabízí mnoho možností skladování. Hned v úvodu je ale dobré si říct, že zeleninu ani ovoce není dobré před skladováním omývat. Tuto očistu bychom měli nechat až na okamžik před samotným zpracováním nebo konzumací. Chlad vyžadují jablka, hrušky, hroznové víno, jahody, borůvky, maliny, listová či košťálová zelenina a kořenová zelenina, jako je například mrkev. Ideální jsou dolní police lednice. Pokojovou teplotu ocení rajčata, papriky, okurky, lilek a exotické ovoce (melouny, banány, mango atd.). Po suchu a tmě ve spíži či sklepě volají cibule, česnek a brambory. Pokud se rozhodneme ovoce a zeleninu zamrazit, je vhodné je před uložením krátce povařit a využít do 10 až 12 měsíců.

 

Vejce

 

Mezi nejčastější chyby při skladování vajec patří jejich umístění do dveří lednice. Při častém otevírání a zavírání teplota kolem vajec kolísá, a to jim nedělá dobře. Vhodná je teplota kolem 5 až 8 °C a horní police v lednici.

 

Mléčné výrobky

 

Výkyvy teplot nesvědčí ani mléku, máslu, jogurtu, sýrům, smetanám a dalším mléčným výrobkům. Dobré je, umístit je do středu lednice. V případě, že si uděláme zásoby másla a zamrazíme ho, nemělo by být skladováno více jak 6 měsíců. Počítat musíme také s tím, že po vyjmutí a rozmrazení může tento produkt změnit svoji barvu a strukturu.

 

Maso

 

Čerstvé maso musí být skladováno na nejchladnějším místě v lednici, a to ideálně do 4 °C. Mleté maso a ryby vyžadují teplotu ještě nižší, a to přibližně 2–0 °C. V lednici čerstvé maso vydrží až 3 dny. V mrazáku ho lze uskladnit v rámci měsíců: mořské plody a mořské ryby – 12 měsíců, libové maso a drůbež – 8 až 10 měsíců, vnitřnosti a sladkovodní ryby – 3 měsíce, tučnější maso – 2 měsíce, mleté maso – 2 měsíce.

 

Uzeniny

 

Šunka, slanina, párky a další čerstvé uzeniny patří zabalené do lednice do 5 °C. Po otevření obalu nebo nákupu by mělo dojít ke spotřebě nejpozději do dvou dnů. V mrazáku přežijí 1 až 2 měsíce.

 

Pečivo

 

Chleba, rohlíky, veky atd. do lednice nepatří, protože přítomná vlhkost pečivu nedělá dobře a tvrdne. Nejlépe se mu daří v bavlněných pytlích či utěrkách na tmavém místě. Pokud pečivo ukládáme do mrazáku, vložíme ho do mikrotenového sáčku. Zde by pak nemělo ležet déle než 3 až 6 měsíců.

 

Suché potraviny

 

Rýži, mouku, luštěniny, cukr a podobně přesypeme do kvalitních skleněných, porcelánových či plastových (nezávadný plast) nádob, kde se k nim nedostanou neoblíbení škůdci. Neprodyšné plastové sáčky vhodné nejsou, protože takto uskladněné suché potraviny by mohly zplesnivět.

 

Dva důležité pojmy

 

  • Datum použitelnosti – spotřebujte do …, po uvedeném datu použitelnosti jsou potraviny považovány za nevhodné ke konzumaci, jsou prošlé
  • Datum minimální trvanlivosti – minimální trvanlivost do …, v tomto případě lze potraviny konzumovat i po tomto datu, je ale možné, že výrobek ztratí svoji chuť, vůni nebo strukturu  

 

Několik dobrých rad a tipů na závěr

 

  • Popisovat – vše, co uskladňujete v neoriginálních obalech si popište (datum, co sáček či sklenice obsahuje atd.)
  • Zamrazovat menší kusy – ať již se rozhodnete zmrazit maso či pečivo, rozdělte tyto potraviny na menší porce do igelitových sáčků, abyste mohli vždy vytáhnout a rozmrazit jen potřebnou část
  • Maximálně jeden rok v mrazáku – myslete na to, že po překročení doby vhodné pro uskladnění v mrazáku potraviny ztrácí svoji chuť, vůni i strukturu
  • Dveře lednice – zde je vhodné uskladňovat džusy, minerálky, sodovky, víno, pivo, dresinky, otevřené marmelády či pomazánky atd.

 

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Revoluční trik: Jak vymačkat citron bez nože a odšťavňovače pomocí párátka

Zapomeňte na nůž a odšťavňovač – k vymačkání citronu vám postačí obyčejné párátko. Tento virální trik si získává oblibu po celém světě díky své jednoduchosti a praktičnosti. Pokud chcete z citronu dostat šťávu bez zbytečného nepořádku nebo nádobí navíc, tenhle návod vás nadchne.

Citróny vs. limetky: Které jsou lepší a jaký je mezi nimi rozdíl?

Máte raději citrony, nebo limetky? Ačkoli jsou tyto dva druhy ovoce v mnohém podobné, existují mezi nimi i překvapivé rozdíly.

Potravina měsíce Leden: Citron

Citrony se staly natolik běžnou součástí naší stravy, že si často ani neuvědomujeme jejich prospěšnost a přínos našemu zdraví. Nechte se tedy inspirovat a připravte si domácí citronádu nebo tradiční citronový koláč.

Voda s citronem: mýty vs fakta

Určitě jste už slyšeli, že citron je pro naše zdraví velice prospěšný. Víte, proč tomu tak je? A proč byste měli vodu s citrónem pít každodenně? Většina lidi pije vodu s citronem na lačno každé ráno půl hodiny před snídaní. Odborníci tvrdí, že tento nápoj může pomoci stimulovat trávení a uvolňovat toxiny z těla. Pojďme se podívat, co je na tom pravdy. Je voda s citrónem opravdu zázračná pro naše tělo?

Vylepšete svou polévku: 7 superpotravin, které dodají vaší polévce potřebné živiny

Polévky jsou oblíbeným pokrmem, zejména v chladných měsících. Ať už je to hustý chilli, nebo krémová rajčatová, polévky mohou být skvělým způsobem, jak do svého jídelníčku přidat lokální suroviny. Pokud však hledáte způsoby, jak do svého oblíbeného pokrmu přidat ještě více živin, máme pro vás několik skvělých tipů na ingredience, které vaši polévku povznesou na novou úroveň.

Jak uchovávat vlašské ořechy, aby neztratily chuť a vydržely co nejdéle?

Správné skladování vlašských ořechů je klíčové pro zachování jejich chuti a čerstvosti. Pokud chcete, aby vám ořechy vydržely co nejdéle a byly chutné, je potřeba dodržet několik zásad. Jaké podmínky jsou pro vlašské ořechy nejlepší a jak je můžete uchovávat delší dobu? Přečtěte si naše tipy.

Holandský řízek se vám nedaří? Zjistěte, jaké přešlapy stojí za suchým a tvrdým masem

Holandský řízek patří mezi české klasiky, které vypadají jednoduše – dokud se do nich nepustíte. Suchý, tvrdý nebo rozpadlý řízek dokáže pokazit i slavnostní oběd. Přečtěte si, jakým chybám se při jeho přípravě vyhnout, aby zůstal šťavnatý, měkký a plný chuti.

Jedovaté těstoviny? Nevinné jídlo může způsobit otravu stejně jako rýže

I obyčejné těstoviny nebo rýže mohou být nebezpečné, pokud se s nimi zachází špatně. Bakterie Bacillus cereus dokáže proměnit běžný oběd ve zdroj vážné otravy. Mnoho lidí netuší, že i pár hodin mimo lednici může rozhodnout o tom, zda bude jídlo bezpečné, nebo život ohrožující.

Nakládané houby bez chyb: Tento poměr octa vám zaručí dokonalý výsledek

Nakládané houby patří k tradičním pokladům české kuchyně. Aby byly chutné, voňavé a vydržely celou zimu, je nutné zvolit správný poměr octa, vody, soli a cukru. Poradíme vám, jak připravit ideální nálev, který zvýrazní chuť hub a zároveň zajistí jejich trvanlivost.

Nejzdravější potraviny na světě: Proč se do něj dostalo i sádlo?

Když vědci sestavili žebříček nejzdravějších potravin světa, málokdo čekal, že mezi nimi skončí i sádlo. Přesto se tradiční surovina české kuchyně dostala mezi výživové hvězdy – a to díky svému složení, které může tělu v přiměřeném množství prospět.

Spolupracujeme s: