Co se v článku dozvíte?
- Jak upéct nadýchanou piškotovou roládu krok za krokem?
- Co udělat, aby se roláda nelámala a šla hezky stočit?
- Jaké náplně můžete použít podle chuti a sezóny?
- Tipy, jak roládu dochutit nebo udělat slavnostnější.
- Trik, jak udělat piškot vláčný i druhý den.
Hledáte inspiraci na chutný dezert? Pokud ano, rozhodně vyzkoušejte náš recept na piškotovou roládu s tvarohovou náplní. Základní recept totiž můžete obměňovat podle aktuální chuti, druhů dostupného ovoce i podle příležitosti. V jednom jednoduchém receptu se tak skrývá řada rozličných variací.
Záleží tedy pouze na vaší fantazii a chuti experimentovat. Začít můžete třeba jen výběrem oblíbené zavařeniny, nebo se rovnou můžete pustit do rafinovanějších chuťových kombinací.
Lehký jarní dezert
Většina receptů na sladké rolády využívá máslový krém, který má několik zřejmých předností. Díky obsaženému máslu je poměrně tuhý a dobře drží tvar, nevytéká a můžete jím dezert ozdobit i zvenčí. Rolády s máslovým krémem jsou však poměrně těžké, tučné a rozhodně tak nijak neprospívají naší figuře.
Alternativou k máslovému krému je proto tvarohová náplň ztužená želatinou. Ta má podobné vlastnosti, avšak je oproti klasice je lehčí a více svěží. Mírně nakyslá chuť tvarohu se navíc výborně doplňuje s chutí sladkého piškotu a rozhodně se tedy nemusíte obávat, že byste se chuťově ochuzovali.
Co budete potřebovat?
Na přípravu těsta:
- 5 vajec (velikosti M)
- 100 g polohrubé mouky
- 150 g krupicového cukru
- 10 ml oleje
Na přípravu náplně:
- 100 g zavařeniny či ovocného rozvaru
- 35 g cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 plátky želatiny
- 1 vaničku tvarohu
- ovoce na ozdobení
Postup:
- Nejprve si předehřejte troubu na 175 stupňů (bez horkovzdušného oběhu) a připravte si větší plech. Vyložte ho pečicím papírem.
- Z vajec oddělte bílky a šlehejte je, jen dokud nevnikne měkký, takřka tekutý sníh. K němu pomalu postupně přisypávejte cukr a průběžně šlehejte. Vznikající sníh by měl být hustý, ale ne zcela pevný. (Ideální konzistenci poznáte, když nadzvednete metličku ven ze směsi. Ve chvíli, kdy se budou špičky sněhu ohýbat pomalu dolů, máte hotovo.)
- K bílkům postupně zašlehejte i všechny žloutky. Žloutky vmíchávejte při nižších otáčkách, v každém kroku pouze jeden žloutek.
- K vznikajícímu těstu přidejte mouku i olej a naposledy řádně promíchejte, aby se všechny složky dokonale spojily.
- Těsto přemístěte na připravený plech a rovnoměrně ho rozprostřete po celé ploše. Pečte asi 18 až 25 minut. (Těsto by mělo být pružné, nemusí tedy nutně zcela zezlátnout.)
- Po několika minutách chladnutí ještě teplé těsto srolujte. To zajistí, že při finálním rolování nebude piškot praskat a drolit se. Jedním z možných způsobů rolování je převrácení těsta pečícím papírem vzhůru a následné srolování. Pečící papír totiž zajistí, že se jednotlivé části těsta neslepí. V této pozici nechte těsto plně vychladnout.
- Do přípravy náplně se můžete pustit během chladnutí těsta. Plátky želatiny namočte do studené vody. Následně přiveďte téměř k varu směs smetany s cukrem. K horké smetaně přidejte i nasáklou želatinu a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté přidejte ke smetanovém základu tvaroh a rozmíchejte směs tak, aby v ní nebyly patrné větší hrudky.
- Vychladlé těsto rozevřete, potřete oblíbenou zavařeninou a klidně přidejte i kousky čerstvého ovoce. Na vrstvu marmelády rozetřete tvarohovou náplň, ne však zcela do krajů.
- Roládu zarolujte, zafixujte papírem a tvar zajistěte gumičkou, kolíčkem na prádlo či jiným způsobem. Pak už jen stačí dezert přenést do lednice a zde nechat uležet do druhého dne.
- Roládu vyjměte z lednice, nakrájejte na plátky a na talíři dozdobte moučkovým cukrem, šlehačkou, čerstvým ovocem či snítkou máty.
Zdroj: AkcniCeny.cz