Vaše poloha:
Po čtyřicítce pozor: Těchto 40 potravin vám může víc škodit než pomáhat
(Foto: canva.com)

24.05.2025

Po čtyřicítce pozor: Těchto 40 potravin vám může víc škodit než pomáhat

S přibývajícím věkem se naše tělo mění – zpomaluje se metabolismus, přibývá tuková hmota a zvyšuje se riziko chronických nemocí. Některé potraviny, které jste dříve jedli bez výčitek, mohou po čtyřicítce představovat zdravotní riziko. Kterým se raději vyhýbat?


Co se v článku dozvím?

  • Proč se po 40 mění potřeby našeho těla

  • Které potraviny zpomalují metabolismus a přispívají k přibírání

  • Co škodí játrům, srdci i hormonální rovnováze

  • Jaké jsou zdravější alternativy k rizikovým potravinám

  • Praktické tipy, jak upravit jídelníček po čtyřicítce


Tělo po čtyřicítce se mění. A s ním by se měla změnit i vaše strava

 

Po čtyřicítce začíná tělo spalovat kalorie pomaleji, snáze se ukládá tuk (zejména v oblasti břicha) a tělo také ztrácí svalovou hmotu. Zvyšuje se riziko cukrovky 2. typu, srdečních onemocnění i osteoporózy.

Strava, která nám dříve vyhovovala, může s věkem působit opačně – místo energie přináší únavu, místo vitality záněty a bolesti.

 

Těchto 40 potravin je lepší omezit nebo zcela vyřadit

 

Seznam potravin, kterým byste se měli začít vyhýbat, zahrnuje především ty s vysokým obsahem cukru, soli, nasycených tuků a chemických přísad:

 

1–10: Skrytí zabijáci metabolismu

  • Slazené nápoje (limonády, energy drinky)

  • Bílé pečivo a sladké rohlíky

  • Bílá rýže

  • Instantní nudle

  • Smažené pokrmy (zejména z fastfoodu)

  • Uzeniny (salámy, párky, klobásy)

  • Mražené polotovary

  • Sladkosti s palmovým tukem

  • Průmyslové cereálie

  • Balené bagety a sendviče

 

11–20: Potraviny zatěžující játra a slinivku

  • Alkohol (zejména destiláty)

  • Smažený sýr

  • Tavené sýry

  • Paštiky

  • Margaríny s transmastnými kyselinami

  • Kyselé okurky s konzervanty

  • Umělá sladidla

  • Energetické tyčinky s cukrem

  • Rychlovky do mikrovlnky

  • Sladké snídaňové nápoje

 

21–30: Hormonální a zánětlivá bomba

  • Sojové nápoje s přidaným cukrem

  • Ochucené jogurty s nízkým obsahem tuku

  • Sladká kondenzovaná mléka

  • Ztužené tuky

  • Sladké alkoholické nápoje (likéry)

  • Sýry s vysokým obsahem soli

  • Balené hotové saláty s majonézou

  • Polévkové koncentráty (kostky, sáčky)

  • Hotové omáčky (např. kečup, BBQ)

  • Balené „fit“ sušenky

 

31–40: Zbytečné kalorie bez živin

  • Chipsy a slané snacky

  • Popcorn s máslovou příchutí

  • Sladké pečivo z benzinek a supermarketů

  • Cukrovinky typu marshmallow

  • Instantní kaše s cukrem

  • Kakaové nápoje s umělými přísadami

  • Balíčky sušeného ovoce s přidaným cukrem

  • Sirupy a ochucovadla

  • Lízátka, bonbóny

  • Rychlé kávové nápoje (latte, frappé)


Proč jsou tyto potraviny rizikové?

 

  • Cukr zvyšuje riziko inzulinové rezistence a zánětlivých procesů.

  • Transmastné kyseliny zvyšují hladinu „špatného“ cholesterolu.

  • Sůl přetěžuje ledviny a zvyšuje krevní tlak.

  • Konzervanty a éčka mohou ovlivňovat hormonální rovnováhu a játra.

Změna stravy po čtyřicítce není o zákazu, ale o uvědomění. Jde o to vnímat, co vašemu tělu prospívá, a co mu spíš bere energii.

 

Zdravější alternativy, které vás nabijí energií

 

Místo drastického škrtání se vyplatí postupně nahrazovat problematické potraviny zdravějšími variantami:

  • Bílé pečivo → žitný chléb nebo kváskové pečivo

  • Sladké cereálie → ovesné vločky s ovocem

  • Uzeniny → libové maso nebo luštěniny

  • Limonády → voda s citronem, domácí bylinný čaj

  • Sladkosti → hořká čokoláda, ořechy, ovoce


Malé změny, velký efekt

 

Úprava jídelníčku po čtyřicítce nemusí být drastická. Stačí vědomě vybírat a naslouchat svému tělu. Mnoho lidí hlásí úbytek váhy, zlepšení trávení, snížení únavy i lepší náladu už po pár týdnech změn.


Zdroje: AkcniCeny.cz, Healthline.com

 

Mohlo by Vás zajímat

Tyto běžné potraviny mohou zvyšovat tlak. Jíte je pravidelně i vy?

Hypertenze patří mezi nejčastější civilizační choroby a její výskyt v Česku neustále roste. Málokdo si ale uvědomuje, že klíčem k prevenci může být i to, co denně jíme. Některé oblíbené potraviny totiž zvyšují krevní tlak mnohem víc, než si myslíte.

Zelené zlato pro vaše kosti: Proč byste měli jíst fazolky častěji?

Fazolky neboli zelené lusky patří mezi podceňovanou zeleninu. Přitom obsahují látky, které prospívají nejen kostem, ale i celkovému zdraví. Víte, proč by se měly objevit na talíři častěji?

Pro hubnutí může být strava důležitější než cvičení, ukazuje nová studie

Nová rozsáhlá studie ukazuje, že samotné zvýšení pohybové aktivity nestačí k výraznému úbytku váhy. Zásadní je úprava jídelníčku a omezení ultra zpracovaných potravin, které podporují přejídání a zvyšují vstřebávání kalorií. Výsledky mění pohled na to, jak efektivně hubnout dlouhodobě a udržitelně.

Nejhorší potravina v kuchyni? Horší než cukr i tuky dohromady, říkají lékaři

Možná ji máte doma a používáte ji každý den – přitom může vašemu zdraví škodit víc než bílý cukr a nasycené tuky. Nutriční odborníci varují před populární potravinou, která zvyšuje riziko obezity, cukrovky i zánětů.

Tajemství dlouhověkosti Nikoly Tesly: Co jedl slavný vynálezce každý den?

Nikola Tesla byl génius své doby – jeho vynálezy změnily svět. Ale kromě elektřiny měl i jiný „tajný zdroj energie“: svůj jídelníček. Co jedl muž, který přemýšlel v desítkách dimenzí a žil do úctyhodného věku?

Lepší pleť, klidnější PMS, méně chutí na sladké? Stačí přidat toto do jídelníčku

Avokádo není jen módní superpotravina z Instagramu. Obsahuje unikátní kombinaci živin, které ocení hlavně ženy. Pomáhá vyrovnávat hormony, podporuje zdraví pokožky, a dokonce může snížit chuť na sladké.

Co se stane s vaším tělem, když začnete pít mrkvovou šťávu každý den?

Mrkvová šťáva podporuje zdraví očí, posiluje imunitu a zlepšuje stav pokožky díky vysokému obsahu vitamínu A, C a silným antioxidantům. Pravidelná konzumace však vyžaduje rozvahu – kvůli přírodním cukrům a vysokému obsahu beta-karotenu není vhodné to s ní přehánět.

Sýr a noční můry: Co odhalila nová studie o jídle a neklidném spánku?

Sýr a noční můry – souvislost, která zní jako mýtus, ale má reálný základ. Nový výzkum naznačuje, že některé potraviny mohou skutečně ovlivnit nejen kvalitu spánku, ale i to, co se nám v noci zdá. Zjistěte, jak jídlo ovlivňuje sny, a co večer jíst, pokud toužíte po klidném spánku bez děsivých scénářů.

Nejzdravější ryba na světě? Tuto koupíte i za desetinu ceny lososa!

Losos bývá hvězdou zdravého jídelníčku, ale víte, že existuje jiná ryba, která ho v lecčem překoná – a navíc stojí i 10x méně? Podívejte se, proč byste měli začít častěji zařazovat do jídelníčku právě sledi.

Tento druh chleba zpomaluje trávení a zvyšuje hlad! Jíte ho i vy?

Celozrnný chléb je často prezentován jako nejzdravější volba, ale je to pravda? A co tzv. ultra zpracovaný chléb z obchodu? Podívali jsme se na fakta, složení i názory odborníků, abychom vám pomohli vybrat ten nejvhodnější chléb pro vaše zdraví i trávení.

Spolupracujeme s: