Vaše poloha:
Potravina měsíce březen: Čekanka červená – radicchio
(Foto: canva.com)
Potravina měsíce březen: Čekanka červená – radicchio
(Foto: canva.com)

01.04.2022

Potravina měsíce březen: Čekanka červená – radicchio

Stále častěji se v supermarketech můžete setkat se salátem radicchio. Tato italská delikatesa vás zaujme netradičním vzhledem i nahořklou intenzivní chutí. Vyzkoušejte ho proto i vy!

 

Radicchio, neboli červená čekanka, přitahuje pozornost nejen svou nezaměnitelnou barvou i výrazně nahořklou chutí. Jeho tmavě červené listy s bílými žilkami se tak staly součástí mnoha pokrmů v teplé i studené kuchyni. Radicchio navíc velmi prospívá našemu zdraví a tělu dodává mnoho důležitých živin.

 

Radicchio je jedním z mnoha druhů kulturně pěstovaných čekanek. Mezi známější odrůdy této chutné listové zeleniny pak patří například štěrbák či listová čekanka. A ačkoli čekanka na našem jídelníčku figuruje jen poměrně zřídka, v mnoha oblastech Itálie se jedná o velmi rozšířenou a často vyhledávanou pochoutku.

 

Cenný zdroj nejen minerálů a vitaminů

 

Stejně jako ostatní druhy listové zeleniny obsahuje i čekanka vysoké množství zdraví prospěšných látek a vitaminů. Oproti ostatním druhům zeleniny však čekanka obsahuje také laktukopikrin, kterému vděčí za svou výraznou nahořklou chuť. Právě tato látka stimuluje chuť k jídlu a podporuje trávení.

 

Listy radicchia obsahují také velmi mnoho přírodních barviv. Ta slouží jako přirozené antioxidanty, které chrání naše tělo před nebezpečnými kyslíkovými radikály.

 

Jaké látky tedy červená čekanka obsahuje?

 

  • vitamín C, E a K
  • provitamín A
  • vitamíny skupiny B, zejména B12 a kyselinu listovou
  • minerály: draslík, zinek, selen, jód, železo i vápník
  • přírodní barviva – antokyany a karotenoidy
  • hořčiny (laktukopikrin)
  • vlákninu a řadu dalších látek

 

Účinky na naše zdraví

 

Radicchio má při pravidelné konzumaci nespočet blahodárných účinků na naše zdraví. Mezi ty nejvýznamnější patří:

 

  • Podporuje chuť k jídlu a zrychluje trávení
  • Urychluje vyplavování cizorodých látek z těla a detoxikuje tak organismus
  • Podporuje spalování tuků a je vhodné při redukčních dietách
  • Snižuje krevní tlak
  • Podporuje správný růst a vývoj kostí
  • Chrání sítnici a zabraňuje tak vzniku očních onemocnění

 

Nutriční a kalorické hodnoty

 

Červená čekanka obsahuje jen minimum tuku a má tak skutečně nízkou energetickou hodnotu. Díky tomu je vhodná pro mnohé redukční diety. Navíc urychluje metabolismus a tělo se tak může přebytečného tuku zbavovat efektivněji.

 

Radicchio je vhodné i pro diabetiky, jelikož obsahuje pouze nízká množství jednoduchých sacharidů.

 

V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které radicchio obsahuje:

 

Živina

na 100g

DDM (100 g)

Voda

80 g

-

Energetická hodnota

72 kcal

3.6 %

Bílkoviny

1.4 g

3.1 %

Tuk

0.2 g

0.3 %

Minerální soli

0.89 g

14.8 %

Sacharidy

17.51 g

7.6 %

Vláknina

1.5 g

6.3 %

Cukr

8.73 g

9.7 %

Vitamin C

5 mg

8.3 %

Vitamín B6 (pyridoxal)

0.241 mg

12.1 %

 

Užití v kuchyni

 

Tato oblíbená listová zelenina má v kuchyni široké uplatnění a je možné ji konzumovat zasyrova i tepelně upravenou. Díky své netradiční barvě je ozdobou a zpestřením všech salátů. Kvůli její nahořklé chuti je však vhodné čekanku míchat s jemnějšími druhy zeleniny.

 

Tepelnou úpravou radicchio většinu své hořké chuti ztrácí. Hodí se tak do rizota, salátů i k těstovinám. Pro tepelnou úpravu je nejvhodnější odrůda Treviso, avšak použít můžete i jakýkoli jiný druh čekanky.

 

Recepty z červené čekanky

 

Salát z radicchio

 

Na tento velmi lehký salát můžete použít jakoukoli vaši oblíbenou listovou zeleninu. K poměrně silné chuti radicchia se však hodí zejména méně výrazné druhy, jako je polníček či ledový salát.

 

Potřebné suroviny:

 

1/ Listovou zeleninu nakrájíme na menší kousky a dáme do větší mísy. Listovou zeleninu můžete zvolit podle chuti.

2/ Další přísady řádně prošlehejte tak, aby vznikla řidší zálivka na salát. Poté rovnoměrně přelijte zeleninu zálivkou a řádně promíchejte. Takto připravený salát je chutnou přílohou k masu i mnoha druhům sýra.

 

Grilovaná čekanka se salsou

 

Ať už hledáte lahodný předkrm či přílohu ke grilovanému masu, rozhodně vyzkoušejte grilované radicchio. Díky tepelné úpravě lístky zesládnou a zkaramelizují a vytvoří tak moderní a lehkou náhradu tradičních příloh. Tento recept je navíc nesmírně jednoduchý a příprava vám nezabere více než půl hodiny.

 

Potřebné suroviny

 

1/ Nejprve si připravte italskou salsu. Do stolního mixéru vložte 3 lžíce oleje, šťávu z půlky citronu, citronovou kůru, česnek, bylinky, kapary i ančovičky. Všechny ingredience rozmixujte tak, aby konzistence směsi připomínala běžné pesto. Poté dochuťte solí a pepřem podle chuti.

 

2/ Hlávky čekanky si mezitím rozkrájejte na čtvrtiny. Každou čtvrtinu pak potřete olejem a dochuťte solí a pepřem.

3/ Gril rozehřejte na střední výkon a vyskládejte na něj čekanku. Grilujte pouze krátce, asi 3 minuty, dokud nezačnou listy karamelizovat. Poté pouze přesuňte ogrilované kousky na talíř a můžete servírovat společně se salsou.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Potravina měsíce květen: Jahody

K začínajícímu létu neodmyslitelně patří i jahody. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a vychutnejte si jejich jedinečnou svěží chuť. Uděláte tím i něco pro své zdraví!

Potravina měsíce květen: Mangold

Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben

Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina Měsíce Duben: Mrkev

Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

Potravina měsíce duben: Ledový salát

Ledový salát je nesmírně zdravá zelenina, která přispívá k dobré fyzické i mentální kondici. Vyzkoušejte proto jeden z našich méně tradičních receptů, díky kterým si budete moci tuto prospěšnou zeleninu dopřávat co nejčastěji.

Potravina měsíce březen: Polníček

Drobné zelené lístky polníčku nejenže dobře vypadají, ale také skvěle chutnají! Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a přesvědčte se, že se jedná o nesmírně zdravou i chutnou zeleninu.

Potravina měsíce březen: Rebarbora

Rebarbora je často opomíjená zelenina, kterou dnes pěstuje již jen málokdo. Jedná se však o zdravou a nesmírně chutnou potravinu, ze které si můžete připravit nespočet lahodných dezertů.

Potravina měsíce Březen: Šťovík

Šťovík zahradní je v mnoha evropských zemích oblíbenou listovou zeleninou, na našem území je však poměrně často přehlížen. Přesvědčte se tedy, že se jedná o chutnou zeleninu, která navíc nesmírně prospívá našemu zdraví.

Potravina měsíce Leden: Tuřín

Tuřín je neprávem opomíjená zelenina, kterou mnoho lidí považuje za nepříliš kvalitní. Opak je však pravdou. Nechte se tedy inspirovat našimi tipy a připravte si z tuřínu chutnou večeři.

Potravina měsíce Leden: Citron

Citrony se staly natolik běžnou součástí naší stravy, že si často ani neuvědomujeme jejich prospěšnost a přínos našemu zdraví. Nechte se tedy inspirovat a připravte si domácí citronádu nebo tradiční citronový koláč.