Právě přichází sezóna kedlubny, nenechte si ji tedy ujít! Jedné se o velmi zdravou zeleninu, známou především pro své léčivé účinky v oblasti zažívání. Kromě toho jde však také o nesmírně chutnou zeleninu, kterou dnes seženete v mnoha odrůdách. Můžete si tedy vychutnat výrazné fialově zbarvené kedlubny či jemně smetanové zelené varianty.
V současností si však kedlubny ceníme zejména jako přírodního léku proti nejrozšířenější civilizační chorobě, tedy obezitě. Díky obnaženým látkám a nízké energetické hodnotě pomáhá s redukcí váhy. Z kedlubny se tak v poseldních letech stala vyhledávaná a moderní surovina, kterou byste rozhodně měli zařadit do jídelníčku.
Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů
Kedlubna je bohatá zejména vitamíny A, C, E a K a obsahuje velké množství minerálních látek. Ceněná je však zejména pro některé sirné sloučeniny, které potlačují rozvoj nádorových onemocnění a působí blahodárně na trávicí trakt. Mnohé látky obsažené v kedlubně také stimulují produkci žluči, díky čemuž dochází ke stimulaci trávení a rychlejšímu zpracování mastné stravy.
Z pohledu obsahu minerálů, vitaminů i antioxidantů jsou však zdaleka nejcennější listy. Právě ty totiž obsahují nesmírně vysoká množství těchto látek. Listy kedlubny proto nikdy nevyhazujte, jsou jedlé a navíc nesmírně zdravé! Můžete je přidat do salátů, nebo z nich připravit polévku či přílohu podobnou špenátu.
Jaké látky tedy kedluben obsahuje?
- vitamín C, A, E a K
- vitamíny skupiny B, zejména B6 a kyselinu listovou
- minerály: draslík, vápník, hořčík, zinek, síru
- přírodní barviva – chlorofyly a karotenoidy
- cholagogum (látka stimulující tvorbu žluči)
- sirné metabolity
- vlákninu a řadu dalších látek
Účinky na naše zdraví
I tak nenápadná zelenina jako kedlubna může mít mnoho blahodárných účinků na naše zdraví. Kedlubnu bychom měli konzumovat alespoň 2x týdně, nejlépe však častěji. Její účinky pak nejvíce ocení zejména milovníci masa či těžších pokrmů a lidé s nadváhou. Kedlubna totiž stimuluje tvorbu žluči a podporuje peristaltiku střev, díky čemuž velmi efektivně napomáhá trávení.
- Slouží jako prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku
- Chrání naše srdce a podporuje zdraví oběhové soustavy
- Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
- Prospívá zdraví střev a zajišťuje správnou funkci trávicí soustavy
- Zrychluje metabolismus a pomáhá při redukci váhy
- Posiluje přirozenou obranyschopnost organismu
- Snižuje cholesterol
- Zlepšuje stav střevní mikroflóry
Nutriční a kalorické hodnoty
Kedlubna se vyznačuje nízkou energetickou hodnotou. Díky vysokému obsahu vlákniny vás navíc kedlubna na poměrně dlouhou dobu zasytí. Díky tomu je kedlubna ceněna jako jedna z nejlepších dietních potravin.
V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které kedlubna obsahuje:
Živina |
na 100g |
DDM (100 g) |
Voda |
91 g |
- |
Energetická hodnota |
27 kcal |
1.4 % |
Bílkoviny |
1.7 g |
3.8 % |
Tuk |
0.1 g |
0.1 % |
Minerální soli |
1 g |
16.7 % |
Sacharidy |
6.2 g |
2.7 % |
Vláknina |
3.6 g |
15.0 % |
Cukr |
2.6 g |
2.9 % |
Vitamin C |
62 mg |
103.3 % |
Vitamín B6 (pyridoxal) |
0.15 mg |
7.5 % |
Vitamín B9 (kyselina listová, folát) |
16 µg |
4.0 % |
Vitamín A |
36 MJ |
0.7 % |
Vitamín A (ekvivalent retinolu) |
2 µg |
0.8 % |
Vitamín E (alfa-tokoferol) |
0.48 mg |
4.2 % |
Užití v kuchyni
Kedlubna je tradiční českou surovinou, která se v teplé i studené kuchyni využívá celá staletí. Dnes ji však nejčastěji konzumujeme zasyrova. Kedlubnu je vždy nutné před podáváním pečlivě oloupat, jinak je však jedlá celá rostlina včetně listů. Skvěle chutnají plátky kedlubny s humusem či v salátech, zeleninových směsích i pomazánkách.
Tepelnou úpravou kedlubna zesládne a její chuť se mírně zjemní. Výtečně se tak hodí do krémových polévek. Výborně chutná zejména v kombinaci s chuťově podobnou brokolicí či s květákem. Do teplých jídel můžete přidávat i zelenou nať, která je nesmírně zdravá a jídlu dodá lahodnou svěží chuť.
Recepty z kedlubny

Recept na kedlubnové placičky
Pokud hledáte recept na jednoduchou teplou večeři, pak jistě vyzkoušejte kedlubnové placky. Připravíte je za 30 minut a pochutná si na nich celá vaše rodina.
Potřebné suroviny:
- 200 g kedlubny
- zakysaná smetana
- 70 g šunky
- strouhaný sýr (3 lžíce)
- hladká mouka (4 lžíce)
- 1 vejce
- sušený česnek (1 lžička)
- olej na smažení
- sůl a pepř
- bylinky na dochucení
1/ Kedlubnu v míse nastrouháme nahrubo a odstraníme přebytečnou šťávu. Poté do misky přidáme ostatní suroviny. Těsto ochutíme bylinkami (majoránka, oregano, …) podle chuti. Mouku přisypáváme nakonec, než vznikne hustší těsto (konzistencí podobné těstu na bramboráky).
2/ Do horkého oleje v pánvi postupně lžící klademe těsto, které vždy rozetřeme do tvaru placičky. Placky smažíme postupně z obou stran do zlatohněného zabarvení.
3/ Hotové placičky odkládáme na talíř vyložený papírovými ubrousky, která absorbují přebytečný olej ze smažení. Podávat můžeme studené i teplé.
Recept na kedlubnový salát se šunkou

Tento rychlý recept na lehký jarní salát ocení každý, kdo nechce s vařením oběda ztratit příliš mnoho času. Příprava salátu vám zabere jen několik minut a vychutnat si ho můžete jednoduše s pečivem.
Potřebné suroviny:
1/ Kedlubnu nastrouhejte nahrubo a jarní cibulku se šunkou nakrájejte nadrobno.
2/ Poté v misce smíchejte všechny ingredience a ochuťte solí a pepřem. Před podávám nechte chvíli uležet v lednici.
3/ Salát můžete nakonec posypat nakrájenou pažitkou či medvědím česnekem podle chuti. Podáváme s tmavým pečivem či topinkami.