Potravina měsíce Listopad: Špenát

23.11.2021

Špenát je nízkokalorická vitaminová bomba! Vyzkoušejte jeden z našich receptů a zjistěte, jak tato chutná zelenina prospívá našemu zdraví.

Potravina měsíce Listopad: Špenát
(Foto: canva.com)

 

Špenát je známý především pro vysoký obsah mnoha zdraví prospěšných vitaminů, minerálů a dalších látek. Všichni nejspíš známe Pepka námořníka, který po konzumaci špenátu získal mimořádnou sílu. A ačkoli samozřejmě špenát tímto způsobem nepůsobí, pravdou zůstává, že je jeho konzumace nesmírně prospěšná.

 

Jako listová zelenina se špenát užívá již od starověku. Pochází z oblastí Střední Asie a o jeho proslavení se zasloužila Perská říše. Její rozmach vedl k rozšíření špenátu do Číny a oblastí kolem Středozemního moře, odkud byl šířen do zbytku světa. Na našem území se pak užívá pravděpodobně již od středověku.

 

Pěstování

 

Ačkoli je dnes špenát běžně dostupný v supermarketech, je možné si ho také vypěstovat. Čerstvý špenát si tak budete moci dopřát kdykoli, navíc je jeho pěstování velice jednoduché.

 

Špenát je možné vysévat od jara až do podzimu. Špenát vysetý na podzim je možné sklízet již zjara dalšího roku. Záhonek je ovšem nutné zakrýt chvojím, aby byl chráněn před nejsilnějšími mrazy. Špenát preferuje středně těžké půdy, avšak prosperuje ve většině typů substrátů. Při pěstování je vhodné mu zajistit dostatek vláhy a odvděčí se vám velkým množstvím listů.

 

Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů

 

Špenát je často zmiňován v souvislosti s vysokým obsahem esenciálních živin. Je bohatý na vitaminy a minerály, obsahuje jich výrazně více než jiné druhy listové zeleniny. Je hodnotným zdrojem přírodních barviv, karotenoidů, které mají antioxidační účinky a slouží jako prevence rakoviny.

 

Jaké látky tedy špenát obsahuje?

 

  • vitamin C
  • vitaminy A, E, K a řadu vitaminů skupiny B
  • minerály: železo, draslík, hořčík, zinek i měď
  • přírodní barviva – karotenoidy a chlorofyly
  • vlákninu

 

Účinky na naše zdraví

 

Špenát je všeobecně prospěšná potravina s blahodárnými účinky na organismus. Důvody, proč špenát konzumovat jsou například:

 

  • Slouží jako prevence rakoviny, chrání tělo před volnými radikály
  • Chrání zdraví našich očí, prospívá normální funkci sítnice
  • Pomáhá regulovat krevní tlak
  • Snižuje riziko vzniku cukrovky a obezity
  • Podporuje správné fungování mozku
  • Snižuje cholesterol a zpomaluje stárnutí
  • Má pozitivní vliv na vývoj svalové hmoty

 

Nutriční a kalorické hodnoty

 

Špenátové listy jsou nízkokalorická vitaminová bomba plná vlákniny. Jsou tedy ideální potravinou při hubnutí či dietách. Neobsahují totiž téměř žádný cukr ani tuk a mají tedy poměrně nízkou energetickou hodnotu.

 

V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které špenát obsahuje:

 

Živina

na 100g

DDM (100 g)

Voda

91.4 g

-

Energetická hodnota

23 kcal

1.2 %

Bílkoviny

2.86 g

6.4 %

Tuk

0.39 g

0.6 %

Minerální soli

1.72 g

28.7 %

Sacharidy

3.63 g

1.6 %

Vláknina

2.2 g

9.2 %

Cukr

0.42 g

0.5 %

Vitamin C

28.1 mg

46.8 %

Vitamín B6 (pyridoxal)

0.195 mg

9.8 %

Vitamín A

9377 MJ

187.5 %

Vitamín E (alfa-tokoferol)

2.03 mg

17.7 %

Vitamín K (fylochinon)

482.9 µg

603.6 %

 

 

Užití v kuchyni

 

Špenát má v gastronomii široké uplatnění. Čerstvý obsahuje nejvíce zdraví prospěšných látek a lze ho přidávat do nejrůznějších salátů i na obložené chleby. Častěji se však můžeme setkat se špenátem tepelně upraveným.

 

Stejně jako u ostatních druhů zeleniny platí, že špenát je lepší připravovat v páře, aby si zachoval vyšší podíl vitaminů. Bude však stejně chutný i pokud ho připravíte tradiční cestou. Při vaření špenátu je nutné dávat pozor na to, že čerstvý špenát má asi desetkrát vyšší objem než špenát vařený, je nutné tedy listů nakoupit dostatečné množství.

 

Nejznámějšími pokrmy z této zeleniny je špenátová polévka či dušený špenát jakožto příloha k masům. Ze špenátu si lze ovšem připravit daleko více pokrmů: slané koláče, quiche, gnocchi se špenátovou omáčkou, saláty a mnoho dalších.

 

Recepty ze špenátu

 

(Foto: canva.com)

 

Dušený špenát nejen k masu

 

Dušený špenát je tradiční jídlo našich babiček, které se skvěle hodí nejen k masu a bramborovým knedlíkům, ale třeba i k palačinkám. Na dušený špenát budeme potřebovat:

 

 

Samotná příprava je velice jednoduchá. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, poté přidáme mouku a mléko (smetanu). Přidáme čerstvý či mražený špenát a prolisovaný česnek. Poté už jen dochutíme solí, necháme probublat a můžeme servírovat!

 

Lahodný špenátový quiche

 

(Foto: canva.com)

 

Tento jednoduchý recept na báječný quiche si jednoduše zamilujete. Budete potřebovat:

 

 

Tento recept je poměrně jednoduchý a nezabere vám mnoho času.

 

Nejprve si z mouky, másla, 1 žloutku, špetky soli a vody připravíme těsto, které by mělo svou konzistencí připomínat drobenku. Těsto vyválíme, vtiskneme do formy, propícháme vidličkou a necháme chladit v lednici asi čtvrt hodiny. Mezitím si předehřejeme troubu na 200°C. Poté ho necháme péct asi 20 minut, než bude povrch zlatavý. Těsto je při pečení možné zatížit fazolemi aby pěkně přilehlo ke dnu formy.

Náplň připravíme ze smetany, nakrájených špenátových listů, sýra a prošlehaných vajec. Pro masovou variantu je možné do náplně přidat i orestované kuřecí maso či lososa. Směs osolíme a opepříme a vložíme do upečeného těsta. Celý quiche pak pečeme asi 25 minut na 190°C, a máme hotovo!

 

Podávat můžeme teplý i studený.

 

Mohlo by Vás zajímat

Potravina měsíce Listopad: Pórek

Pórek je poměrně opomíjená zelenina, ovšem naprosto neprávem. Při správné úpravě je velice chutný, navíc obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Neváhejte tedy a vyzkoušejte jeden z našich skvělých receptů!

Potravina měsíce Listopad: Kapusta

Na kapustu mnoho z nás nemá ty nejlepší vzpomínky. Jedná se přitom o velice chutnou zeleninu, které může co do obsahu vitamínů a minerálů konkurovat jen málokterá jiná. Vyzkoušejte jeden z našich receptů a doplňte si potřebné živiny!

Potravina měsíce Listopad: Hlávkové zelí

Zelí je stále častěji zmiňováno jako tzv. superpotravina. Není také divu, obsahuje nesmírně vysoká množství vitaminů i minerálních látek. Využijte tedy stávající sezóny a připravte si ze zelí chutnou večeři. Uděláte tím i něco pro své zdraví!

Uvařte si na zahřátí smetanovo-pórkovou polévku

Po dlouhé (pod)zimní procházce přijdete domů s červenými tvářemi, zmrzlými prsty a s prázdným žaludkem. A nyní přichází ta klíčová otázka: „Co si uvařit?“ Určitě smetanovo-pórkovou polévku, která Vás nezklame! Je velmi chutná, rychlá, zdravá a krásně Vás zahřeje.

Recept na neodolatelné kapustové karbanátky

Kapusta nepatří k nejoblíbenější a nejvyhledávanějším surovinám při přípravě obědů či večeří. Je to ale velká chyba, protože kapusta je nejen chutná, ale je i velmi zdravá. Vyzkoušet můžete například neodolatelné kapustové karbanátky.

Recept na vydatnou celerovou polévku s tymiánem!

Při návštěvě obchodu, a především oddělení ovoce a zeleniny, na vás z prodejních pultů bezesporu pomrkávají bulvy celeru. Tato kořenová zelenina je ideální surovinou do polévek. Vyzkoušejte si s námi uvařit vydatnou celerovou polévku s tymiánem.

Jak bílé zelí prospívá našemu zdraví?

Bílé hlávkové zelí může na první pohled vypadat nenápadně až nudně, ale opak je pravdou. Tato košťálová zelenina je doslova pokladem, který již nespočet let lidé vyhledávají pro jeho všestranné využití v kuchyni, mnoho vitamínů a pro tělo prospěšné látky.

Babiččin bylinkář: 44. Fenykl obecný

Fenykl se využívá jako koření, zelenina i léčivka již mnoho staletí. Dnes je přitom neprávem přehlížen, protože často nevíme, jak s ním v kuchyni naložit. Nechte se tedy inspirovat a vychutnejte si jeho netradiční chuť!

Na pečení cukroví potřebujeme vánoční vykrajovátka! TIP kde a jaký druh vykrajovátek koupit

Přichází Vánoce a s nimi i čas pečení cukroví. Připravte se na ně s originálními vykrajovátky, díky kterým bude vaše cukroví blíže k vánočním svátkům!

Pečeme cukroví: Perníčky

Také si nemůžete představit Vánoce bez voňavých a měkkých perníčků? Vyzkoušejte naše skvělé recepty na tradiční klasické perníčky, ale i perníčky veganské.

Nejoblíbenější letáky


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.