Jedlé kaštany jsou oblíbenou pochoutkou v celé Evropě. Jejich konzumaci si často spojujeme právě s obdobím Vánoc, kdy jsou nejlépe dostupné na adventních trzích.
Kaštany, tedy plody kaštanovníku setého, pochází z teplých oblastí v okolí Středozemního moře, díky čemuž byly známy již antickým civilizacím. Jejich obliba však nebyla příliš velká a byly považovány spíše za jídlo chudiny. Postupně se však rozšířily a dnes jsou však jedlé kaštany velice žádanou potravinou a jejich obliba rychle roste.
Cenný zdroj minerálů a vitaminů
Jedlé kaštany obsahují velmi vysoká množství vitaminů a jsou proto vhodné pro posílení imunity v zimních měsících. Vitaminu C dokonce obsahují podobné množství jako citrony! Jsou také bohatým zdrojem minerálů a mikroprvků.
Co všechno tedy kaštany obsahují?
- vitamíny C, E i K
- vitamíny řady B, nejvíce B1, B5 a B6
- minerály: měď, mangan, fosfor, hořčík a draslík
- škrob a bílkoviny
- tanin a další antioxidanty
- vlákninu a řadu dalších látek
Účinky na naše zdraví
Kaštany jsou nesmírně zdravé a důvodů proč je konzumovat je mnoho: Mezi ty nejdůležitější patří:
- Podporují správné trávení a pomáhají hubnutí
- Posilují obranyschopnost organismu
- Prospívají oběhové soustavě a srdci, snižují krevní tlak
- Zvyšují kvalitu vlasů a kůže
- Působí proti revmatismu
- Pomáhají zlepšovat náladu a tlumí bolesti hlavy
Nutriční a kalorické hodnoty
Ačkoli kaštany obsahují škrob a proteiny, hodí se jako dietní pochutina. Oproti ostatním oříškům, sušenému ovoci či sladkostem jsou totiž výrazně méně kalorické. Obsahují navíc mnoho prospěšných látek a urychlují metabolismus.
Navíc neobsahují jednoduché cukry a jsou proto vhodné i pro diabetiky.
V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které kaštany obsahují:
Živina |
na 100g |
DDM (100 g) |
Voda |
43.95 g |
- |
Energetická hodnota |
224 kcal |
11.2 % |
Bílkoviny |
4.2 g |
9.3 % |
Tuk |
1.11 g |
1.6 % |
Minerální soli |
1.67 g |
27.8 % |
Sacharidy |
49.07 g |
21.3 % |
Vitamin C |
36 mg |
60.0 % |
Vitamín B6 (pyridoxal) |
0.41 mg |
20.5 % |
Vitamín B9 (kyselina listová) |
68 µg |
17.0 % |
Užití v kuchyni
V naší kuchyni nejsou kaštany příliš běžné a připravujeme si je téměř výhradně v období vánočních svátků. Můžeme je konzumovat jak slané, tak nasladko. Nejčastěji si kaštany připravujeme pražené na pánvi, lze je ale také péct v troubě nebo vařit.
V jižní Evropě jsou však kaštany běžnou součástí stravy a podávají se se zeleninou či k masu. Oblíbené jsou zejména v kombinaci se zvěřinou. Z kaštanů se také vyrábí mouka, která se hodí pro přípravu pečených zákusků.
Jak si kaštany připravit?
.png)
Pečené kaštany
Pečené kaštany si můžete pohodlně připravit i doma. Jejich příprava je velmi snadná a nezabere vám moc času.
Před pečením je vhodné kaštany nakrojit na zašpičatělé straně. Naříznutí by mělo mí tvar písmene X a mělo by být asi 2 cm dlouhé. Pokud chceme, aby byly kaštany měkčí, můžeme je nechat před pečením několik hodin máčet ve vodě, ale není to nutností.
Kaštany pak pečeme v rozpálené troubě dokud se naříznutí nezačne rozevírat a kaštany nezačnou tmavnout. Při pečení je vhodné kaštany občas promíchat, aby se nepřipálily.
Pak už jen oloupeme ze slupky a můžeme podávat. Kaštany je možné dochutit solí či je připravit nasladko s karamelem.
TIP: Jedlé kaštany si můžete téměř celou zimu zakoupit ve větších supermarketech, při jejich nákupu je však třeba dávat pozor, aby nebyly vyschlé či plesnivé. Proto vybírejte pouze lesklé, tmavohnědé kaštany bez zkrabatělé slupky.