Vaše poloha:
Potravina měsíce Prosinec: Kaštany
(Foto: canva.com)
Potravina měsíce Prosinec: Kaštany
(Foto: canva.com)

23.12.2021

Potravina měsíce Prosinec: Kaštany

Jedlé kaštany jsou nesmírně zdravá pochutina, kterou si nejčastěji dopřáváme v období Vánoc. Zpříjemněte si tedy sváteční dny a připravte si pečené kaštany i vy.

 

Jedlé kaštany jsou oblíbenou pochoutkou v celé Evropě. Jejich konzumaci si často spojujeme právě s obdobím Vánoc, kdy jsou nejlépe dostupné na adventních trzích.

 

Kaštany, tedy plody kaštanovníku setého, pochází z teplých oblastí v okolí Středozemního moře, díky čemuž byly známy již antickým civilizacím. Jejich obliba však nebyla příliš velká a byly považovány spíše za jídlo chudiny. Postupně se však rozšířily a dnes jsou však jedlé kaštany velice žádanou potravinou a jejich obliba rychle roste.

 

Cenný zdroj minerálů a vitaminů

 

Jedlé kaštany obsahují velmi vysoká množství vitaminů a jsou proto vhodné pro posílení imunity v zimních měsících. Vitaminu C dokonce obsahují podobné množství jako citrony! Jsou také bohatým zdrojem minerálů a mikroprvků.

 

Co všechno tedy kaštany obsahují?

 

  • vitamíny C, E i K
  • vitamíny řady B, nejvíce B1, B5 a B6
  • minerály: měď, mangan, fosfor, hořčík a draslík
  • škrob a bílkoviny
  • tanin a další antioxidanty
  • vlákninu a řadu dalších látek

 

Účinky na naše zdraví

 

Kaštany jsou nesmírně zdravé a důvodů proč je konzumovat je mnoho: Mezi ty nejdůležitější patří:

 

  • Podporují správné trávení a pomáhají hubnutí
  • Posilují obranyschopnost organismu
  • Prospívají oběhové soustavě a srdci, snižují krevní tlak
  • Zvyšují kvalitu vlasů a kůže
  • Působí proti revmatismu
  • Pomáhají zlepšovat náladu a tlumí bolesti hlavy

 

Nutriční a kalorické hodnoty

 

Ačkoli kaštany obsahují škrob a proteiny, hodí se jako dietní pochutina. Oproti ostatním oříškům, sušenému ovoci či sladkostem jsou totiž výrazně méně kalorické. Obsahují navíc mnoho prospěšných látek a urychlují metabolismus.

 

Navíc neobsahují jednoduché cukry a jsou proto vhodné i pro diabetiky.

 

V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které kaštany obsahují:

 

Živina

na 100g

DDM (100 g)

Voda

43.95 g

-

Energetická hodnota

224 kcal

11.2 %

Bílkoviny

4.2 g

9.3 %

Tuk

1.11 g

1.6 %

Minerální soli

1.67 g

27.8 %

Sacharidy

49.07 g

21.3 %

Vitamin C

36 mg

60.0 %

Vitamín B6 (pyridoxal)

0.41 mg

20.5 %

Vitamín B9 (kyselina listová)

68 µg

17.0 %

 

Užití v kuchyni

 

V naší kuchyni nejsou kaštany příliš běžné a připravujeme si je téměř výhradně v období vánočních svátků. Můžeme je konzumovat jak slané, tak nasladko. Nejčastěji si kaštany připravujeme pražené na pánvi, lze je ale také péct v troubě nebo vařit.

 

V jižní Evropě jsou však kaštany běžnou součástí stravy a podávají se se zeleninou či k masu. Oblíbené jsou zejména v kombinaci se zvěřinou. Z kaštanů se také vyrábí mouka, která se hodí pro přípravu pečených zákusků.

 

Jak si kaštany připravit?

 

(Foto: canva.com)

 

Pečené kaštany

 

Pečené kaštany si můžete pohodlně připravit i doma. Jejich příprava je velmi snadná a nezabere vám moc času.

 

Před pečením je vhodné kaštany nakrojit na zašpičatělé straně. Naříznutí by mělo mí tvar písmene X a mělo by být asi 2 cm dlouhé. Pokud chceme, aby byly kaštany měkčí, můžeme je nechat před pečením několik hodin máčet ve vodě, ale není to nutností.

 

Kaštany pak pečeme v rozpálené troubě dokud se naříznutí nezačne rozevírat a kaštany nezačnou tmavnout. Při pečení je vhodné kaštany občas promíchat, aby se nepřipálily.

 

Pak už jen oloupeme ze slupky a můžeme podávat. Kaštany je možné dochutit solí či je připravit nasladko s karamelem.

 

TIP: Jedlé kaštany si můžete téměř celou zimu zakoupit ve větších supermarketech, při jejich nákupu je však třeba dávat pozor, aby nebyly vyschlé či plesnivé. Proto vybírejte pouze lesklé, tmavohnědé kaštany bez zkrabatělé slupky.

 

Mohlo by Vás zajímat

Kdy nakupovat sezónní ovoce a zeleninu v ČR?

Chcete-li jíst čerstvé a lokálně pěstované potraviny, je důležité znát, kdy je sezóna daného ovoce a zeleniny. Nakupování v sezóně nejenže podporuje místní farmáře, ale také šetří peníze. Tento průvodce vám pomůže porozumět, kdy nakupovat ovoce a zeleninu v České republice za nejlepší ceny.

Červen na talíři: 5 sezónních dobrot, které teď chutnají nejlépe (a kde je koupit výhodně)

Červen je měsícem čerstvosti a chutí. Ovoce i zelenina dozrávají v plné síle a trhy přetékají barvami. Vybrali jsme 5 sezónních potravin, které by vám teď rozhodně neměly uniknout – a poradíme, kde je sehnat za výhodné ceny.

Medvědí česnek vs. běžný česnek: Jaké jsou rozdíly a co je lepší?

Česnek je jednou z nejoblíbenějších ingrediencí v kuchyni, ale ne každý ví, že existují různé druhy česneku s odlišnými vlastnostmi. Nejznámější jsou dva typy – běžný česnek (Allium sativum) a medvědí česnek (Allium ursinum). Oba mají silnou vůni a výrazné zdravotní benefity, ale jejich chuť, použití a účinky na organismus se liší. Který je tedy lepší a kdy se hodí použít?

Podzimní vaření za hubičku: Levné a chutné recepty ze sezónních surovin

Podzim je obdobím plným chutných a cenově dostupných sezónních surovin, které můžete využít pro vaření chutných jídel za minimum nákladů. Vyzkoušejte naše tipy a recepty, díky nimž ušetříte, využijete suroviny na maximum a připravíte pokrmy, které zahřejí a potěší celou rodinu.

Nákup mražených dobrot. Proč byste měli brát v úvahu sezónu?

Mražené potraviny se staly nedílnou součástí moderního života. Nabízejí pohodlí a trvanlivost, které umožňují zachování čerstvosti potravin po dlouhou dobu. Avšak, i když jsou mražené produkty v obchodech dostupné po celý rok, je důležité brát v úvahu sezónu při svém výběru. 

Dejte si pozor na domácí cukety a okurky, po kterých se můžete otrávit. Jak je rozeznat?

Domácí cukety a okurky jsou oblíbenou letní zeleninou, na kterou je však důležité si dávat pozor. Některé druhy totiž mohou vyvolávat silné otravy. Poradíme vám, jak nebezpečné plody rozpoznat a jak se před otravou chránit.

Potravina měsíce květen: Jahody

K začínajícímu létu neodmyslitelně patří i jahody. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a vychutnejte si jejich jedinečnou svěží chuť. Uděláte tím i něco pro své zdraví!

Potravina měsíce květen: Mangold

Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben

Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina měsíce květen: Chřest

Chřest patří mezi první jarní zeleninu, a právě tedy přichází období jeho sklizně. Využijte tedy nadcházející sezóny naplno a dopřejte svém tělu tuto nesmírně zdravou lahůdku. Poradíme vám, jak chřest zpracovat a prozradíme, jaké jsou zdravotní benefity jeho konzumace!

Spolupracujeme s: