Květák, dříve také známý jako karfiol, je velmi zdravá košťálová zelenina známá lidstvu již odnepaměti. Květák byl stejně jako kedlubna, zelí či brokolice vyšlechtěn z brukve zelné, jejíž květenství postupně dužnatěla až do dnešní podoby.
Květák pravděpodobně pochází z Kypru, ovšem již velice dávno se rozšířil do Evropy. V kuchyni ho jako výživnou surovinu využívali starověcí Řekové i Římani. Později byl však květák spíše raritou a v 16. století dokonce představoval vzácnou pochoutku podávanou téměř výhradně na dvoře francouzského krále. Postupem času však opět získával na oblibě a dnes jde o celosvětově rozšířenou zeleninu.
V současné době existuje nepřeberné množství odrůd a variant květáků. Ačkoli se tedy v našich supermarketech nejčastěji setkáváme s čistě bílými, existuje i mnoho dalších možností. Velice oblíbený je světlezelený květák romanesco, byly však vyšlechtěny i další zelené, fialové i oranžové odrůdy, které jsou však stále dostupné spíše jako kuriozita na farmářských trzích.
Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů
Květák je velmi bohatým zdrojem minerálů i vitaminů. Je také bohatý na přírodní antioxidanty, které pomáhají organismu vypořádat se s volnými radikály a chrání tělo před oxidativním stresem.
Jaké látky tedy květák obsahuje?
- vitamín C
- vitamíny K, A, E
- vitamíny skupiny B, zejména B6 a B9
- minerály: draslík, fosfor, mangan, vápník, selen a další
- vlákninu a řada dalších látek
- fytonutrienty a antioxianty
Účinky na naše zdraví
Konzumace květáku přináší mnoho zdravotních benefitů. Pozor by si na něj však měli dát lidé trpící dnou, jelikož obsahuje kyselinu močovou.
Mezi hlavní důvody, proč květák konzumovat, patří:
- Posiluje obranyschopnost organismu
- Působí proti cukrovce a napomáhá hubnutí
- Chrání tělo před vznikem kyslíkových radikálů a slouží jako prevence rakoviny
- Zlepšuje trávení a detoxikuje organismus
- Snižuje riziko onemocnění srdce a mozku
- Vyrovnává hladiny hormonů
- Je dietní potravinou s vysokým obsahem vlákniny
Nutriční a kalorické hodnoty
Květák je významnou dietní potravinou a pomáhá hubnutí. Nejenže je nízkokalorický a neobsahuje téměř žádný tuk ani cukr, ale dokonce napomáhá samotnému spalování tuků. Je známý také pro vysoký obsah vlákniny.
V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které květák obsahuje:
Živina |
na 100g |
DDM (100 g) |
Voda |
92.07 g |
- |
Energetická hodnota |
25 kcal |
1.3 % |
Bílkoviny |
1.92 g |
4.3 % |
Tuk |
0.28 g |
0.4 % |
Minerální soli |
0.76 g |
12.7 % |
Sacharidy |
4.97 g |
2.2 % |
Vláknina |
2 g |
8.3 % |
Cukr |
1.91 g |
2.1 % |
Vitamin C |
48.2 mg |
80.3 % |
Vitamín B6 (pyridoxal) |
0.184 mg |
9.2 % |
Vitamín B9 (kyselina listová) |
57 µg |
14.3 % |
Vitamín K (fylochinon) |
15.5 µg |
19.4 % |
Užití v kuchyni
Květák je všestranná zelenina, kterou je možné konzumovat i zasyrova. Ačkoli je syrový květák tvrdší, obsahuje však mnoho zdraví prospěšných látek. Dá se přidávat do salátů i konzumovat samotný s chlebem. Je možné využít i listy květáku, které je vhodné upravovat jako listy hlávkového zelí.
Květák je také součástí mnoha pokrmů tepelně upravený. Lze ho zapékat, vařit i smažit. Oblíbené jsou květáková polévka, smažený květák či květákové placičky. Výborný je však také ve vývarech a kaldounu, omáčkách i zapečený.
Recepty z květáku
.png)
Krémová květáková polévka
Hustá květáková polévka vás v zimě zahřeje a dodá vašemu tělu potřebné živiny. Její příprava je velice jednoduchá a chutná dětem i dospělým.
Na 6 porcí budeme potřebovat:
- 3 lžíce másla
- květák, 1 ks (asi 0,5 kg)
- vývar (zeleninový či masový), 1 l
- smetana, 100 ml
- střední cibuli, 1 ks
- větší bramboru, 1 ks
- bobkový list, 1 ks
- Nové koření, 2 ks
- muškátový oříšek (čerstvě strouhaný)
Ve větším hrnci necháme na másle zpěnit cibuli. Mezitím si nakrájíme květák a oloupanou bramboru na menší kousky. Zeleninu dáme do hrnce, přidáme koření a vodu, a povaříme asi 5-7 minut na mírném ohni.
Poté přilijeme vývar a vaříme dalších 20 minut, dokud zelenina nezměkne. Poté už jen polévku promixujeme, aby byla hladká. Před samotným mixováním však nesmíme zapomenout vyndat bobkový list a nové koření.
Poté už můžeme polévku podávat. V chladných zimních večerech ji jistě ocení celá rodina.
.png)
Zapékaný květák se sýrem
Tento recept je široce rozšířený, avšak v české republice je spíše neznámý. Zapečený květák se sýrem je však pokrm, ke kterému se jistě budete rádi vracet.
Na zapečený květák budeme potřebovat:
- větší květák, 1 ks
- strouhaný sýr, 150 g
- máslo, 70 g
- 4 lžíce hladké mouky
- plnotučné mléko, 400 ml
- smetana ke šlehání, 300 ml
- rostlinný olej
- muškátový oříšek, pepř, sůl
Jednotlivé růžice květáku obalíme ve směsi oleje, soli a pepře. Poté květák vyskládáme na pekáč a pečeme asi 20 minut na 220 stupňů.
V hrnci si mezitím rozpustíme máslo. Když začne máslo pěnit, přidáme mouku a vytvoříme tak jíšku, která nám omáčku zahustí. Smícháme mléko se smetanou a postupně přidáváme do hrnce s jíškou. Poté okořeníme a dosolíme a necháme provařit asi 15 minut, dokud omáčka pořádně nezhoustne. Poté sundáme z plotýnky a přidáme sýr.
Pak už jen květák naskládáme do zapékací formy, zalijeme omáčkou a pečeme asi 25 minut na 200 stupňů. A můžeme podávat!