Co se v článku dozvíte?
- Jaké potraviny pomáhají proti bolesti a zánětu kloubů?
- Které ryby, oleje nebo koření zařadit do jídelníčku?
- Jaké potraviny raději omezit nebo zcela vynechat?
Tučné ryby: Omega-3 jako přirozený bojovník proti zánětu
Losos, sardinky, pstruh nebo makrela – tyto ryby jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které podle výzkumů snižují zánět kloubů i bolestivost při artritidě. Doporučuje se jíst je alespoň dvakrát týdně.
Fermentované potraviny pro lepší imunitu
Jogurt, kefír, kysané zelí nebo kváskový chléb obsahují probiotika, která podporují zdraví střev – a tím i imunitu. U lidí s artritidou se ukazuje, že správně fungující střevo může znamenat menší zánětlivou aktivitu.
Barevná zelenina a ovoce bohaté na antioxidanty
Tmavá listová zelenina, brokolice, rajčata, bobulové ovoce, citrusy i třešně obsahují látky s protizánětlivými účinky. Čím více barev na talíři, tím lépe pro klouby.
Zelený čaj: Protizánětlivý nápoj číslo jedna
Obsahuje látku EGCG, která dokáže zklidnit zánětlivé procesy v těle. Vyhněte se však doslazování – cukr naopak může záněty zhoršit.
Zdravé oleje místo nasycených tuků
Extra panenský olivový olej, avokádový nebo sezamový olej dodají zdravé tuky, které chrání srdce i klouby. Vyhýbejte se naopak smažení a rafinovaným olejům.
Luštěniny: Levný a výživný pomocník
Čočka, fazole nebo cizrna obsahují vlákninu a rostlinné bílkoviny, které prospívají střevům a zánětlivé reakce v těle tlumí.
Nízkotučné mléčné výrobky pro zdravé kosti
Tvaroh, mléko nebo kefír snižují zánět, ale také dodávají vápník a vitamín D důležité pro pevnost kostí. U osob s intolerancí ale pozor – v takovém případě volte alternativy.
Ořechy a semínka: Malé, ale silné
Mandle, vlašské ořechy, chia nebo lněná semínka jsou výborným zdrojem omega-3 a dalších protizánětlivých látek. Přidejte je do snídaně, salátu nebo jen tak na svačinu.
Koření a bylinky nejen pro chuť
Zázvor, česnek, kurkuma nebo šafrán působí proti bolesti a otokům stejně jako některé léky. Můžete je používat čerstvé i sušené – hlavní je pravidelnost.
Celozrnné obiloviny pro zdravá střeva
Celozrnný chléb, ovesné vločky, hnědá rýže nebo jáhly jsou bohaté na vlákninu a pomáhají snižovat zánět. Naopak bílé pečivo nebo rýže mohou zánět podporovat.
Potraviny, kterým se raději vyhněte
Zpracované potraviny, limonády, uzeniny, fast food nebo výrobky s vysokým obsahem soli a cukru mohou záněty zhoršovat. Omezte je, pokud chcete bolesti kloubů skutečně řešit.
Pokud vás trápí bolesti kloubů, zařaďte do jídelníčku více ryb, fermentovaných potravin, zeleniny, ořechů a celozrnných produktů. Vyhněte se průmyslově zpracovaným jídlům a dbejte na pestrost. Jídlem můžete svým kloubům výrazně ulevit.
Zdroje: AkcniCeny.cz, verywellhealth.com