Vaše poloha:
Pozor, senioři: Těmto potravinám se v létě raději vyhněte. Mohou vám přitížit
(Foto: canva.com)
Pozor, senioři: Těmto potravinám se v létě raději vyhněte. Mohou vám přitížit
(Foto: canva.com)

15.06.2025

Pozor, senioři: Těmto potravinám se v létě raději vyhněte. Mohou vám přitížit

Letní měsíce mohou být pro seniory zrádné nejen kvůli horku, ale i kvůli nevhodným potravinám. Některé oblíbené dobroty mohou v kombinaci s věkem, léky či zdravotními potížemi způsobit více škody než užitku. V článku zjistíte, co z talíře raději vynechat.


Co se v článku dozvím?

  • Které potraviny mohou být pro starší lidi v létě rizikové

  • Proč je třeba omezit smažená jídla, uzeniny či alkohol

  • Jak ovlivňuje dehydratace a trávení volbu jídel

  • Co naopak zařadit do letního jídelníčku

  • Tipy na bezpečné a lehké letní stravování


Těmto potravinám se v létě raději vyhněte

 

1. Smažená a tučná jídla

Smažené řízky, hranolky, klobásy nebo smažené sýry mohou být pro seniory velkou zátěží. Vysoký obsah tuku ztěžuje trávení, zpomaluje metabolismus a může zvyšovat hladinu cholesterolu. Navíc v horku organismus pracuje pomaleji a tráví hůře.

Tip: Nahraďte smažené maso vařeným, dušeným nebo pečeným v troubě bez tuku. Skvěle chutná i za studena.


2. Uzeniny a slané snacky

Špekáčky, párky, sušené salámy nebo chipsy obsahují nadbytek soli, nasycených tuků a často i konzervantů. V kombinaci s letními vedry může nadměrný příjem soli přispět ke zvýšení krevního tlaku nebo otokům.

U seniorů užívajících léky na tlak nebo s problémy s ledvinami může být nadbytek soli rizikový.


3. Sladké limonády a perlivé nápoje

Slazené nápoje nejen že nehasí žízeň, ale často zvyšují hladinu cukru v krvi, což je nebezpečné zejména pro diabetiky. Perlivé nápoje navíc mohou dráždit žaludek a vést k nadýmání.

Lepší volba: Voda s citronem, lehký bylinkový čaj, okurková limonáda bez cukru nebo voda s mátou.


4. Alkohol

Alkohol v létě dehydruje organismus a zvyšuje riziko přehřátí. I malé množství vína nebo piva může v kombinaci s léky nebo horkem vést k závratím, nevolnosti nebo dokonce kolapsu.

Zvláště rizikové je pití alkoholu venku na slunci.


5. Těžké dezerty a zákusky

Krémové dorty, větrníky nebo šlehačkové poháry jsou v létě nejen kalorické, ale i rizikové z hlediska hygieny. Vysoké teploty urychlují množení bakterií, což může způsobit zažívací potíže, průjmy či otravy.

Náhrada: Čerstvé ovoce, ovocný salát, domácí tvaroh s ovocem.


Proč si v létě dávat pozor na stravu?

 

V horku se tělo potí, ztrácí tekutiny a minerály. Trávicí systém je pomalejší a orgány jako srdce nebo ledviny jsou více zatížené. Nevhodná strava může u starších osob snadno způsobit dehydrataci, zažívací problémy, tlakové výkyvy nebo oslabení imunity.

Navíc se u mnoha seniorů vyskytují chronické nemoci (vysoký tlak, cukrovka, srdeční nedostatečnost), které vyžadují specifickou dietu. Letní jídelníček by měl být lehčí, s dostatkem tekutin a výživných látek, ale bez zbytečné zátěže.


Co by mělo být v letním jídelníčku seniora?

 

  • Dostatek tekutin – čistá voda, bylinkové čaje, polévky

  • Lehká bílkovina – kuřecí maso, ryby, tvaroh, vejce

  • Zelenina a ovoce – nejlépe sezonní (např. rajčata, okurky, meloun)

  • Celozrnné pečivo a obiloviny – zdroj vlákniny

  • Polévky a kaše – vhodné i při nižší chuti k jídlu


Naslouchejte svému tělu a buďte obezřetní

 

Letní měsíce mohou být krásné a plné energie – ale jen pokud tělu dopřejeme to, co opravdu potřebuje. Věk s sebou přináší jistá omezení, ale také zkušenost. Využijte ji a vybírejte si s rozumem. Vaše tělo vám poděkuje.


Zdroje: AkcniCeny.cz, mojezdravi.cz, vitalia.cz, ordinace.cz

 

Mohlo by Vás zajímat

Senioři pozor: Tato snídaně po 65 letech škodí srdci i mozku

Snídaně by měla být základem dne, ale pro seniory může být i skrytým rizikem. Některé běžné potraviny mohou po 65. roce věku přispívat k problémům se srdcem i zrychlenému úbytku kognitivních funkcí. Pozor na jednu nebezpečnou kombinaci, která se v českých domácnostech objevuje velmi často.

Senioři, pozor na potraviny, které po 60 ničí paměť: Vyřaďte je z jídelníčku hned teď

S přibývajícím věkem se mozek stává citlivějším na to, co jíme. Některé potraviny mohou výrazně zhoršovat paměť, koncentraci i celkovou mozkovou činnost. Pokud je vám přes 60, měli byste si dávat pozor, co jíte. V tomto článku zjistíte, jaké potraviny paměti škodí a proč byste je měli co nejdříve vyřadit ze svého jídelníčku.

Jíte tohle maso po šedesátce? Lékaři varují před fatálními následky

Lékaři varují: pokud vám je více než 60 let a trpíte srdečními problémy, průmyslově zpracované maso – šunky, salámy, klobásy a slaninu – byste měli ze svého jídelníčku téměř vyřadit. Riziko pro vaše cévy a srdce je větší, než si možná myslíte.

Zapomeňte na chipsy! Toto jsou tři nejzdravější snacky, které si můžete dopřát každý den

Zapomeňte na chipsy a sladké tyčinky. Tyto tři nenápadné pochutiny si vysloužily označení „nejzdravější na světě“. Jsou chutné, snadno dostupné a jejich konzumace nezanechá výčitky svědomí. Znáte je všechny?

Tato potravina po 45 ničí vaše zdraví: Lékaři varují, přestaňte ji jíst hned!

Po 45. roce se tělo mění a některé potraviny, které jste dříve jedli bez obav, mohou nenápadně podkopávat vaše zdraví. Odborníci doporučují tuto změnu udělat okamžitě – a nahradit rizikové potraviny zdravějšími variantami.

Po čtyřicítce vás ničí tyto potraviny: Jíte je každý den a ani o tom nevíte

Po čtyřicítce se tělo mění – metabolismus zpomaluje, tuk se ukládá snáz a zdravotní rizika stoupají. Některé potraviny tento proces dramaticky zrychlují. Podívejte se, které to jsou, proč jsou nebezpečné a čím je nahradit, aby tělo zůstalo ve formě.

Játra v ohrožení? Tyto běžné potraviny jim škodí, jiné dokážou zázraky

Játra jsou neúnavnou továrnou našeho těla. Každý den filtrují toxiny, zpracovávají živiny a udržují nás v rovnováze. Některé potraviny jim ale mohou vážně uškodit, zatímco jiné je naopak posílí.

Tajemství ostrého zraku: Tyto potraviny chrání oči a zlepšují vidění

Zdraví očí neudržují jen brýle a pravidelné kontroly u očního lékaře. Velký vliv má i to, co jíme. Některé potraviny dokážou posílit zrak, chránit před únavou očí a snižovat riziko onemocnění, jako je šedý zákal nebo makulární degenerace.

Tyto běžné potraviny mohou zvyšovat tlak. Jíte je pravidelně i vy?

Hypertenze patří mezi nejčastější civilizační choroby a její výskyt v Česku neustále roste. Málokdo si ale uvědomuje, že klíčem k prevenci může být i to, co denně jíme. Některé oblíbené potraviny totiž zvyšují krevní tlak mnohem víc, než si myslíte.

Zelené zlato pro vaše kosti: Proč byste měli jíst fazolky častěji?

Fazolky neboli zelené lusky patří mezi podceňovanou zeleninu. Přitom obsahují látky, které prospívají nejen kostem, ale i celkovému zdraví. Víte, proč by se měly objevit na talíři častěji?

Spolupracujeme s: