Kukuřice příznivě účinkuje na naše zdraví. Má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny. Obsahuje antioxidanty a je zdrojem vitaminu A. Pomáhá zabraňovat zácpě a snižuje riziko výskytu rakoviny a infarktu.
Vařená cukrová kukuřice
Ingredience
- 2 ks mražená sladká kukuřice
- 2 l voda
- 2 lžičky sůl
- 2 plátky máslo
Příprava
1. Do hrnce vložíme mraženou sladkou kukuřici, naplníme hrnec vodou a osolíme. Uděláme to tak, aby kukuřice byly celé potopené. Hrnec přiklopíme pokličkou a vodu přivedeme k varu.
2. Když už se voda začne vařit, sundáme pokličku a pokračujeme vařit kukuřice. Dáváme pozor, aby kukuřice byly stále potopeny, případně občas dolijeme vodu. Vaříme zhruba 20 minut, tak aby kukuřice změkla.
3. Do vody přidáme máslo a počkáme, aby se ve vodě rozpustilo. Hrnec stáhneme z ohně a vytáhneme kukuřice. Poté stačí už jen kukuřice osolit.
Grilovaná kukuřice
Ingredience
- 4 ks předvařená kukuřice
- 2 lžíce máslo
- 1 stroužek česneku
- Oregano
- Sůl
- Pepř
Příprava
1. Můžeme použít už předvařené kukuřice nebo uvaříme čerstvou kukuřici doměkka v osolené vodě.
2. Připravíme máslovou směs a to tak, že smícháme máslo, nadrcený stroužek česneku, oregano, sůl a pepř.
3. Kukuřice potřeme máslovou směsí a dáme na gril. Grilujeme z obou stran, průběžně potíráme máslovou směsí.
4. Když jsou kukuřice ogrilované, potřeme opět máslovou směsí a posypeme nastrouhaným parmazánem. Takto připravené kukuřice můžeme ihned podávat.

Glazírovaná kukuřice
Ingredience
Příprava
1. Můžeme použít už předvařené kukuřice nebo uvaříme čerstvou kukuřici doměkka v osolené vodě.
2. Klasy rozkrájíme na 4 kousky a ogrilujeme na másle. Vše dochutíme medem, chilli papričkou a podle chuti osolíme.
Kukuřičná polévka
Ingredience
Příprava
1. Nejdříve rozpustíme jednu lžíci másla v hrnci a osmahneme na něm cibulku.
2. Do hrnce přidáme kukuřici a zalijeme vývarem. Necháme vařit, dokud kukuřice nezměkne a poté slijeme vodu, kterou necháme stranou.
3. Polévku rozmixujeme na hladkou kaši, přepasírujeme přes síto a vrátíme zpátky do hrnce. Dle potřeby můžeme naředit odloženou vodou z vývaru.
4. Osolíme, opepříme a kukuřičnou polévku zjemníme smetanou.

Kuře zapečené s kukuřicí
Ingredience
- 500 g mražená kukuřice
- 8 ks kuřecí stehýnka
- 250 ml smetana
- 2 stroužky česnek
- 1 ks cibule
- 100 g parmezán
- 80 ml mléko
- Olej
- Máslo
- Sůl
- Pepř
Příprava
1. Nejdříve rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibulku. Přidáme česnek a pár minut opékáme, potom vše přendáme do mísy.
2. Přidáme kukuřici, smetanu, parmazán, mléko a vše dobře promícháme. Osolíme, opepříme a přendáme do vymazaného pekáče.
3. Položíme kuřecí stehýnka do pekáče a na každý kus dáme trochu másla. Kuřecí maso ochutíme solí a pepřem a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C 20–25 minut, dokud nebude kuře měkké.
Kukuřičné placky se špenátem
Ingredience
- 400 g kukuřice
- 3 ks jarní cibulka
- 2 hrst baby špenát
- 150 g sýr Cottage
- 150 g sýr Cheddar
- 2 ks vejce
- 150 g hladká mouka
- Olej
- Sůl
- Pepř
Příprava
1. Nejdříve nasekáme baby špenát a jarní cibulky najemno a dáme do mísy. Kukuřici slijeme a přidáme do mísy spolu s Cottage sýrem, Cheddarem a vejci. Vše dobře promícháme a přisypeme mouku. Směs ochutíme solí a pepřem. Opět vše dobře promícháme tak, aby směs byla kompaktní. Podle potřeby můžeme přidávat mouku.
2. Na pánvi rozehřejeme olej a tvarujeme placičky, které osmahneme dozlatova (z každé strany 1-2 minuty). Hotové placičky můžeme podávat se zakysanou smetanou.
