Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 100 g másla
- 2 žloutky
- 2 vejce
- 50 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 25g čerstvého droždí
- špetka soli
- kůra z 1 citronu
- kůra z 1 pomeranče
- 50 g rozinek
- 50 g nakrájených mandlí
- vejce na potření
Postup:
- Rozpusťte máslo v teplém mléce a nechte trochu vychladnout.
- Smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, droždí, špetku soli, kůru z citronu a pomeranče.
- Přidejte směs máslového mléka, žloutky a celá vejce. Dobře promíchejte, až vznikne hladké těsto.
- Přidejte rozinky a mandle a znovu promíchejte. Mandle můžete případně přidat až nakonec a těsto jimi pouze posypat.
- Těsto nechte vykynout v teplém prostředí po dobu 1-2 hodin, dokud se nedvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto lehce prohněťte a formujte do tvaru mazance. Položte na plech a nechte opět vykynout dalších 30 minut.
- Poté mazanec potřete rozšlehaným vejcem a případně posypte mandlemi. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C po dobu 25-30 minut, dokud není zlatohnědý.
Hotový vláčný velikonoční mazanec podávejte na talíři, pokud chcete, můžete ho ozdobit cukrovím, mandlemi nebo rozinkami. Dobrou chuť!