Vaše poloha:
Probiotika nejsou pro každého: Případy, kdy mohou zhoršit vaše zdraví
(Foto: canva.com)
Probiotika nejsou pro každého: Případy, kdy mohou zhoršit vaše zdraví
(Foto: canva.com)

26.02.2024

Probiotika nejsou pro každého: Případy, kdy mohou zhoršit vaše zdraví

Bakterie v našich střevech mají obrovský vliv na naše zdraví i psychiku. Probiotika, která blahodárně působí na střevní mikroflóru, se tak stala široce doporučovaným všelékem. Jejich konzumace však může být často kontraproduktivní i nebezpečná. Jak probiotika správně užívat?

 

Vliv střevního mikrobiomu na lidské zdraví je v současnosti hojně diskutovaným tématem mezi odbornou i laickou veřejností. A není vůbec divu. Lidský trávicí trakt přirozeně obsahuje asi 100 bilionů bakterií. My sami přitom máme v těle buněk asi desetkrát méně. Složení naší střevní mikroflóry tak může hrát zcela klíčovou roli v mnoha fyziologických procesech, které ovlivňují celé naše tělo.

 

Stále častěji se tak možná setkáváte s doporučeními a tipy, proč zařadit do svého jídelníčku probiotika. Jejich vliv na lidský organismus však nemusí být stoprocentně pozitivní. Kdy tedy probiotika užívat a kdy se jejich konzumaci raději vyhnout?

 

Co jsou probiotika?

 

Probiotika jsou živé organismy, které při podání v adekvátním množství pozitivně ovlivňují náš zdravotní stav. Většina probiotik obsahuje bakterie či kvasinky přirozeně se vyskytující v lidském trávicím traktu. Nejčastěji se jedná o bakterie rodů Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus nebo o kvasinky rodu Saccharomyces. V závislosti druhu obsažených mikroorganismů se tak účinek probiotik může měnit.

 

Kdy (ne)používat probiotika?

 

Probiotika je vhodné užívat v případě, že dojde k porušení rovnováhy střevního mikrobiomu. Probiotika je tedy důležité brát například po ukončení léčby antibiotiky nebo při některých střevních obtížích. Mohou sloužit také jako prevence i léčba cestovatelského průjmu. Probiotika jsou poměrně bezpečný doplněk stravy a můžete je užívat i pravidelně. Jako u všeho ale i zde platí, že všeho moc škodí.

 

Při častém pravidelném preventivním užívání probiotik může dojít k přemnožení mikroorganismů, které jsou za běžných podmínek našimi spojenci. Přemnožení těchto bakterií (či kvasinek) tak vede k nežádoucímu vychýlení rovnováhy, kterému jsme se snažili konzumací probiotik předejít. Zdraví lidé by se tak měli bezdůvodné častější preventivní konzumaci probiotik raději vyhnout. Dělat maximum pro zdraví svých střev můžete i jinak – třeba pomocí prebiotik.

 

Nežádoucí účinky probiotik

 

Náš trávicí trakt je ekosystém jako každý jiný a i zde tedy platí, že přemnožení jednoho druhu je pro zbytek ekosystému většinou pohroma. Odborně se takový stav nazývá syndrom bakteriálního přerůstání tenkého střeva (SIBO, z angl. small intestinal bacterial overgrowth) a dochází k němu, pokud nadměrné množství bakterií napadne tenké střevo.

 

Tito nezvaní hosté tak mohou způsobovat plynatost, nadýmání i další střevní obtíže. Někteří lidé se SIBO se setkávají s poruchami motility, autoimunitními chorobami nebo s onemocněními štítné žlázy. Byla také prokázána souvislost mezi SIBO a mozkovou mlhou. U imunokompromitovaných či vážně nemocných pacientů mohou probiotika navíc vyvolat některá další onemocnění, jako jsou infekce a zánět. Pokud si tedy nejste jistí, zda byste vy nebo vaši blízcí měli probiotika užívat, obraťte se na svého lékaře.

 

Vsaďte raději na prebiotika

 

Pokud se chcete vyvarovat potenciálních nežádoucích účinků probiotik, ale přesto chcete dělat maximum pro svá střeva, užívejte prebiotika. Jaký je mezi těmito doplňky stravy rozdíl? Prebiotika jsou pro člověka nestravitelné látky, které však slouží jako důležitá potrava pro prospěšné mikroorganismy. Nejčastěji se jedná o různé druhy oligosacharidů či polysacharidů, avšak při jistém zjednodušení je možné je označit jako vlákninu.

 

Užívání prebiotik má několik výhod. Při konzumaci vlákniny dochází k podpoře růstu těch „správných“ bakterií, avšak příliš nehrozí nečekané přemnožení některého z mikroorganismů. Prebiotika tak nevychylují důležitou rovnováhu střevního mikrobiomu. Prebiotika navíc najdete v zelenině, ovoci i luštěninách a nemusíte kvůli nim kupovat (často předražené) doplňky stravy.

 

Dr. Max Laktobacily 10 Premium 40 kapslí

Vitar Probiotika Eko Cps.30

drmax.cz

299 Kč

Koupit

chytralekarna.cz

109 Kč

Koupit

 

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Problémy se střevy? Tento tradiční poklad z kuchyně má překvapivé řešení

Nové studie potvrzují, že běžná potravina z domácí kuchyně dokáže podpořit zdraví střev, zklidnit zánět a posílit střevní bariéru. Mnozí ji přitom berou jako samozřejmost, aniž tuší, jaký má vliv na mikrobiom a celkové trávení.

Přírodní zázrak pro vaše střeva. Jak kysané zelí může posílit vaše zdraví?

Střeva hrají v našem celkovém zdraví klíčovou roli. Pokud se staráte o svá střeva, staráte se o své zdraví. Jedním z přírodních zázraků, které mohou prospět vašim střevům, je kysané zelí. Tato chutná a tradiční pochoutka je bohatá na probiotika a vitamíny, což má pozitivní vliv na vaše střeva a celkové zdraví.

Tyto 4 doplňky stravy na depresi opravdu pomáhají. Víte které?

Výzkumníci z Velké Británie prověřili přes šedesát doplňků stravy na depresi a zjistili, že jen čtyři z nich mají spolehlivé důkazy o účinnosti. Podívali se na desítky studií a hodnotili vliv na serotonin, dopamin i zánět. Výsledky ukazují, že některé běžně dostupné látky mohou podpořit léčbu, pokud se používají s rozvahou a pod dohledem odborníků.

Ajran: Turecký nápoj, který si ke kebabu zamilujete a podpoříte jím trávení

Ajran je tradiční turecký nápoj z bílého jogurtu, vody a špetky soli. V Turecku je k jídlu tak běžný jako u nás voda, zvlášť když přijde na kebab. Díky probiotikům pomáhá trávení, prospívá střevům a jeho osvěžující chuť vás mile překvapí. Stačí ochutnat a pochopíte, proč na něj místní nedají dopustit.

Kefír každý den? Zjistěte, kolik ho tělu prospívá a kdy si dát pozor

Kefír je oblíbený fermentovaný nápoj, který prospívá střevům, imunitě i kostem. Ale kolik ho denně skutečně pít? A kdy si naopak dát pozor, aby tělu spíš neškodil?

Jak udržet střeva zdravá: 5 potravin a nápojů, kterým se vyhnout

Zdraví střev je klíčové pro celkové fungování organismu. Některé potraviny a nápoje mohou způsobit záněty, potíže se zažíváním a zhoršit stav střevní mikroflóry. Vyhněte se těmto šesti druhům potravin a nápojů a udržte si své střeva v kondici.

Salmonela v létě? Nikdy víc! Získejte osvědčené tipy, jak se chránit a užít si bezpečné a zdravé léto

Léto bez starostí a obtíží? Zapomeňte na obavy ze salmonely. S našimi ověřenými tipy a triky se stane léto nejen slunečné, ale i naprosto bezpečné a zdravé. Jak se tedy efektivně chránit před bakteriálními útoky a bezstarostně si užívat společnost rodiny a přátel? Připravte se na letní piknikové odpoledne bez salmonely.

Toto dělá po ránu většina lidí. Lékaři varují: Ničí to vaše srdce

Možná si myslíte, že krátká ranní rutina vám nemůže ublížit. Ale podle kardiologů může právě tato každodenní činnost nenápadně oslabovat vaše srdce.

Proč pálivé jídlo způsobuje rýmu a proč je to pro vás zdravé?

Pálivé jídlo nejenže přináší intenzivní chuťové zážitky, ale také může pozitivně ovlivnit vaše zdraví. Tento článek vysvětluje, proč pálivé pokrmy způsobují rýmu a další tělesné reakce, a představuje zdravotní přínosy, které konzumace pálivých jídel může mít.

Tato ranní chyba vám ničí dietu: Kvůli ní kila dolů nepůjdou

Myslíte si, že vynechání snídaně je rychlá cesta k hubnutí? Pravda je přesně opačná. Tělo reaguje na prázdný žaludek zpomalením metabolismu a ukládáním zásob. Výsledek? Kila zůstávají, energie mizí.

Spolupracujeme s: