Co se v článku dozvíte?
- Jak správně pečovat o rybíz pro bohatou úrodu?
- Kdy je ideální doba pro prořezávání rybízu?
- Proč je prořezávání důležité a jaký má vliv na úrodu?
- Jak správně prořezat keřovou i stromkovou formu rybízu?
- Jak provádět udržovací řez pro zdravý růst keřů?
- Jaké jsou rozdíly v prořezávání červeného, bílého a černého rybízu?
- Jak ošetřit rybíz po řezu a proč je důležitá opora stromkových forem?
Rybíz patří mezi nejoblíbenější česká ovoce a není se čemu divit. Jeho plody mají lahodnou chuť a obsahují velmi vysoká množství vitaminů i antioxidantů. Ať už tedy preferujete odrůdy rybízu červeného, bílého, či černého, pro bohatou úrodu je nutné věnovat vašim keříkům správnou péči.
Jak se o rybíz starat?
Jednou z velkých výhod rybízu je právě jeho nenáročnost. Většina druhů totiž plodí, i když se o ně kromě občasného zalití příliš nestaráme. V takovém případě však bývá úroda rok od roku menší. A to nejen do celkového množství plodu, ale také velikosti jednotlivých bobulí. Pro bohatou sklizeň přitom stačí pouze rostliny správně prořezat. Jak na to?
Kdy začít s prořezáváním rybízu?
Při prořezávání rybízu bývá nejzásadnější právě správné načasování. Při řezu v nesprávný čas totiž můžete rostlině spíše uškodit. Ideální doba na řez rybízu nastává v předjaří, tedy na konci února či na počátku března. Rybíz je v tomto období ve vegetačním klidu a rostlina se tak s řezem lépe vyrovná. Po probuzení a vyrašení rybízu už tedy výhony raději výrazněji neprořezávejte.
Dalším důležitým faktorem je počasí. Řez by neměl být prováděn za mrazu, který by mohl rostliny oslabit. S prořezáváním tedy počkejte na teploty nad nulou.
Proč prořezávat rybíz?
Cílem prořezávání rybízu je redukce výhonů a provzdušnění i vytvarování koruny. Řezem tak podporujeme tvorbu kvalitních plodů a zároveň pečujeme o zdraví rostliny. V prořezané koruně se k listům i plodům dostává vyšší množství slunečního světla. Navíc dochází k lepší cirkulaci vzduchu uvnitř koruny, což pomáhá jako prevence před houbovými onemocněními.
Jak prořezat keřovou formu rybízu?

V prvním roce
Po výsadbě rybízu je vhodné všechny jednoleté výhony zkrátit na tři pupeny. Díky tomu dojde k podpoře větvení a vyrostlou silné výhony nezbytné pro další růst. Tímto způsobem prořezávejte červené, bílé i černé odrůdy rybízu.
V druhém roce
Další rok vyberte přibližně pět nejsilnějších a nejvitálnějších výhonů. U většiny odrůd není nutné vybrané větve zastřihovat. Pokud se však váš rybíz jen obtížně větví, můžete i tyto výhony zastřihnout. V takovém případě by měl poslední pupen vždy směřovat ven.
Všechny slabé, krátké, suché či poškozené výhony naopak bez výčitek zastřihněte přímo u země. V červnu pak můžete provést další řez bočního odrostu. Zastřihněte všechny výhony, které rostou směrem dovnitř koruny.
Ve třetím roce
Na konci třetího roku by keříky měly již mít 10 až 15 výhonů, nejlépe stejný počet jednoletých, dvouletých i tříletých. Od třetího roku života tak již provádíme udržovací řez a pečujeme o tvar koruny.
Udržovací řez
Udržovací řez je vhodné provádět každý rok, aby byla zachována rovnováha mezi růstem a plozením. Tento druh řezu se liší podle toho, o jaký druh se jedná. U všech odrůd však platí, že každý rok by mělo dojít k obměně asi 20 až 25 procent plodonosných výhonů.
Pokud pěstujete rybíz červený či bílý, je vhodné pravidelně odstraňovat pětileté (či starší) výhony, a to seříznutím těsně při zemi. Tyto výhony většinou již příliš neplodí a je tak lepší udělat místo pro mladší a vitálnější větve.
U černého rybízu je pak vhodné odstraňovat již větve tříleté, a to nejlépe těsně po sklizni. To se může zdát jako poměrně drastické opatření, ovšem při ponechání starších větví by poklesla úroda a plody by byly výrazně menší. U černého rybízu je důležité také prosvětlování koruny.
Jak prořezat stromkovou formu rybízu?
Stromkové formy rybízu jsou nesmírně oblíbené, protože mívají mnohem větší plody než keřové formy. Jejich pěstování však přináší i řadu nevýhod. Mezi ty hlavní patří nutnost opory při pěstování a nižší životnost. I při perfektní péči totiž stromkové formy rybízu nevydrží déle než 8 až 12 let. I proto je důležité se o stromkové rybízy správně starat a prodloužit tak jejich životnost na maximum.
Při prořezávání je důležité udržovat korunu ve středu volnou. Zbavte se proto přednostně výhonů, které míří do nitra koruny. Naopak větve směřující do stan ponechte růst, aby docházelo ke zvětšování koruny. Výhony zkracujte vždy na venkovní očko, aby měla koruna kulovitý tvar a podpořilo se kvetení.
Ošetření po řezu
Při správném provedení řezu v době vegetačního klidu většinou není nutné o zkrácené výhony dále pečovat. Větší řezné rány však můžete zatřít latexovou barvou. Po řezu rostlinu přihrneme hlínou a pečlivě odstraníme všechny prořezané větve. To pomůže předejít šíření škůdců a chorob.
Zkontrolujte oporu rybízu
Stromkové rybízy jsou citlivé na silný vítr a při pěstování bez opory může dojít k jejich poničení či úhynu. Je proto důležité ji zkontrolovat a v případě poškození vyměnit za novou.
Přečtěte si také:
Nejčastější chyby při řezu švestek: Jak a kdy je správně stříhat pro bohatou úrodu?
Teď nebo nikdy! Březen je ideální doba pro výsadbu malin, ostružin a rybízu.
Jak správně pečovat o sazenice? Tyto chyby je mohou nenávratně poškodit