Co se v článku dozvíte?
- Jaké těstoviny si vybrat, pokud řešíte zdraví nebo postavu?
- V čem spočívá rozdíl mezi bílými a celozrnnými těstovinami?
- Proč jsou těstoviny vhodné i při hubnutí (když víte, jak na ně)?
- Jak těstoviny správně kombinovat s dalšími surovinami?
- Tipy na rychlé, chutné a vyvážené těstovinové recepty.
Těstoviny jsou oblíbená příloha, která při vhodné úpravě do vyváženého jídelníčku zkrátka patří. Jsou totiž zdrojem komplexních sacharidů, které slouží jako výborný zdroj energie. Jedná se přitom o skupinu tzv. pomalých cukrů, které se postupně vstřebávají a nezvyšují skokově hladinu cukru v krvi. Díky tomu se po konzumaci těstovin cítíme sytí po relativně dlouhou dobu.
Do běžného jídelníčku je vhodné zařadit především celozrnné druhy těstovin, z nichž se cukry uvolňují nejpomaleji. Celozrnné těstoviny navíc obsahují ve vyšší míře další prospěšné látky jako jsou vitaminy skupiny B, některé minerály (hořčík, železo) a vláknina. Klasické pšeničné těstoviny je vhodné kombinovat i s dalšími druhy, např. s žitnými či ječnými alternativami.
Vše záleží na správné úpravě
Ať už si však připravujete jakékoli těstoviny, o jejich prospěšnosti rozhodne především způsob jejich úpravy. Je proto vhodné je vždy vařit takzvaně na skus, neboli "al dente". Při delším vaření se totiž řetězce delších sacharidů štěpí, což následně vede k jejich rychlejšímu vstřebávání.
Asi úplně nejdůležitější je však samotná volba pokrmu. Těstoviny je vždy vhodné konzumovat se zeleninou, masem, vejci či netučnými omáčkami. Z takových jídel téměř jistě nepřiberete a navíc načerpáte živiny i z ostatních surovin. Pokud si však hlídáte váhu, je důležité dbát na přiměřenou velikost porce, které by neměla přesáhnout 100 g nevařených těstovin (pro průměrného jedince).
Za neblahou pověst těstovinových pokrmů je zodpovědný především tuk, kterého těstoviny samy obsahují jen minimum. Mnoho z nás totiž těstoviny kombinuje se smetanovými omáčkami, tučnými sýry, nebo s rostlinnými oleji. Příkladem nevhodných pokrmů jsou tak například lasagne, které obsahují tučné sýry i máslový bešamel. Podobně problematické jsou i těstoviny aglio olio, které by měly sloužit spíše jako příloha než hlavní chod.
Alternativy těstovin
Ačkoli si můžete těstoviny dopřávat klidně každý den, rozhodně to neznamená, že je to nutné. Naopak pestrá strava je klíčem pro dostatečný příjem všech potřebných živin. Dalšími zdroji komplexních sacharidů jsou tak kromě těstovin třeba rýže, kuskus, bulgur, celozrnné pečivo, quinoa či oves. Určitu alternativou ke klasickým těstovinám mohou být i některé nudle, například rýžové nebo konjakové. Právě přílohy z konjaku jsou skvělou volbou při různých redukčních dietách, neboť mají jen minimální energetickou hodnotu.
Těstoviny nejsou zakázané ovoce zdravého jídelníčku. Naopak – pokud si vyberete kvalitní suroviny, budete dbát na rozumné porce a vyvážený talíř, klidně si je můžete dopřát každý den. Celozrnné těstoviny s pestem, zeleninou, luštěninami nebo kvalitním sýrem zasytí, chutnají skvěle a tělu dodají, co potřebuje.
Zahoďte výčitky a dejte těstovinám šanci být vaším parťákem – nejen v kuchyni, ale i na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu.
Zdroje: AkcniCeny.cz, dtest