Zázvor a jeho účinky na zdraví
Zázvor je bohatý na biochemické složky. Mezi ně patří těkavý olej, kurkumin, zingiberol, gingerol, škrob a další. Tyto složky poskytují zázvoru různé zdravotní přínosy.
- Podporuje trávení: zázvor obsahuje složky jako gingerol a zingiberol, které mohou podporovat gastrointestinální peristaltiku a zvyšovat sekreci trávicích šťáv, což pomáhá zmírnit gastrointestinální potíže.
- Snižuje zánět: kurkumin v zázvoru má antioxidační, protizánětlivé a protinádorové účinky, které mohou zmírnit nepohodlí způsobené zánětem.
- Zmírňuje nevolnost a zvracení: těkavý olej v zázvoru může zmírňovat nevolnost a zvracení, zejména nevolnost způsobenou těhotenstvím a chemoterapií.
- Snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi: kurkumin a další složky v zázvoru mohou snižovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi, což pomáhá předcházet nemocem, jako je cukrovka a kardiovaskulární onemocnění.
- Zmírňuje bolest a křeče: gingerol a zingiberol v zázvoru působí jako analgetikum a antispasmodikum, mohou tudíž zmírňovat bolest obecně, křeče a bolesti svalů.
Konzumace „studených“ jídel tělo ochlazuje, zatímco konzumace teplých jídel propůjčuje hřejivý efekt. S ohledem na to lze tělesnou kondici vyladit prostřednictvím správné rovnováhy příjmu studené a teplé stravy. Například energie zázvoru je kořeněná a hřejivá, jde tedy o teplé jídlo. V klinické praxi TČM se zázvor široce používá k léčbě gastrointestinálního nepohodlí, bolesti při nachlazení, bolestech kloubů, horečkách, kašli, náchylnosti na chlad a dalších příznacích.
Kdy je nejlepší čas na konzumaci zázvoru?
Složky v zázvoru mají stimulační účinek na trávicí systém, což je prospěšné pro podporu gastrointestinální peristaltiky a sekrece trávicí šťávy, obojí pomáhá při podpoře chuti k jídlu a trávení. Ráno je organismus silný, a konzumace zázvoru může pomoci urychlit metabolismus, osvěžit mysl a přinést duševní pohodu.
Kdo by si měl dát pozor na zázvor?
Lidé s následujícími stavy by ho měli konzumovat méně nebo vůbec:
- Slabá gastrointestinální funkce: pokud se tito lidé zázvoru přejedí, může jim to způsobit problémy jako průjem a gastrointestinální potíže.
- Sklon k alergiím: někteří lidé jsou náchylní k alergickým reakcím na potraviny obsahující zázvor. Pokud jste někdy po konzumaci zázvoru pozorovali na těle zarudnutí kůže, otok, svědění nebo jiné příznaky, přestaňte ho jíst.
- Těhotné a kojící ženy: nadměrná konzumace zázvoru může mít nepříznivé účinky na plod nebo kojence.
Musí se zázvor loupat?
Pití zázvorové polévky může pomoci tělu vylučovat toxiny pocením. V tomto případě může oloupání zázvorové kůry a použití pouze vnitřní dužiny pomoci rozptýlit chlad a vypotit se.
Pokud pijete zázvorový čaj a červený čaj z jujuby jako zdravotní nápoje, nemusíte zázvor loupat, protože tento nápoj má tělo zahřívat, zahánět chlad a posilovat fyzickou sílu. Zázvorová kůra pomůže zpevnit tělo, ale také pročistit.
Ponechání zázvorové kůry může také zintenzivnit chuť při výrobě zázvorových nápojů nebo při vaření. Je na osobních preferencích, zda jej odstraníte nebo ne. Ti, kdo jsou alergičtí na zázvorovou kůru, by ji však pro jistotu měli oloupat.