Vaše poloha:
Rebarbora recepty, které musíte zkusit: Tohle chutná i těm, co ji jinak nemusí
(Foto: canva.com)
Rebarbora recepty, které musíte zkusit: Tohle chutná i těm, co ji jinak nemusí
(Foto: canva.com)

13.05.2025

Rebarbora recepty, které musíte zkusit: Tohle chutná i těm, co ji jinak nemusí

Rebarbora je jarní poklad, který v kuchyni dokáže doslova kouzlit. Ať už hledáte sladký moučník nebo nečekanou slanou kombinaci, tyto rebarbora recepty vás překvapí chutí i jednoduchostí. Přesvědčí i ty, kteří jinak rebarboře příliš nefandí.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jak správně připravit rebarboru na pečení?
  • Které sladké recepty s rebarborou musíte vyzkoušet?
  • Jak chutná rebarbora ve slané kuchyni?
  • Jak připravit rebarborovou omáčku k masu nebo sýrům?

 

Jak připravit rebarboru na pečení?

 

Rebarbora je nenáročná rostlina s výrazně kyselou chutí, která se skvěle hodí jak na sladké koláče, tak i do slaných jídel. V kuchyni se používají pouze její řapíky – listy jsou jedovaté a nepoživatelné. Nejprve je nutné řapíky omýt, zbavit je vláken (stačí je stáhnout nožem podobně jako u celeru) a nakrájet na menší kousky. Starší rebarbora může být tužší, a proto se doporučuje krátce povařit nebo předem prosypat cukrem a nechat pustit šťávu. Kyselost rebarbory v dezertech krásně vyvažuje sladkost drobenky, cukru nebo vanilky.

 

1/ Recept na rebarborový koláč s drobenkou

 

(Foto: canva.com)

 

Jedním z nejoblíbenějších moučníků je rebarborový koláč s drobenkou – tradiční recept, který chutná malým i velkým. Je vláčný, jednoduchý a ideální ke kávě.

 

Ingredience:

 

Drobenka:

 

Postup:

  1. Vejce ušlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem, přidejte mléko a rozpuštěné máslo.
  2. Vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  3. Těsto rozetřete na plech, poklaďte nakrájenou rebarborou.
  4. Z ingrediencí na drobenku vytvořte posypku a zasypte koláč.
  5. Pečte na 180 °C asi 35–40 minut dozlatova.

 

2/ Recept na rebarborový crumble s ovesnými vločkami

 

(Foto: canva.com)

 

Crumble je skvělou volbou, když chcete rychlý a zdravější dezert bez složitého těsta. Ovesné vločky dodají texturu a rebarbora kyselou šťavnatost.

 

Ingredience:

 

Postup:

  1. Rebarboru očistěte a nakrájejte na kostičky, smíchejte s polovinou cukru a dejte do zapékací mísy.
  2. V míse smíchejte mouku, vločky, máslo, zbytek cukru, sůl a vanilku. Vytvořte sypkou směs.
  3. Nasypte na rebarboru a pečte při 180 °C asi 30–35 minut, dokud nebude vršek zlatavý a křupavý.
  4. Podávejte samotné nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny.

 

3/ Recept na rebarborové muffiny s mandlovou krustou

 

(Foto: canva.com)

 

Voňavé muffiny s křupavou mandlovou krustou jsou ideální na snídani nebo svačinu. Díky rebarboře nejsou přeslazené a mají zajímavý šmrnc.

 

Ingredience:

 

Postup:

  1. V míse smíchejte vejce, cukr, mléko a máslo.
  2. Přidejte mouku s práškem do pečiva a dobře promíchejte.
  3. Vmíchejte na kousky nakrájenou rebarboru.
  4. Těsto rozdělte do formiček a posypte mletými mandlemi.
  5. Pečte na 180 °C cca 20–25 minut, dokud muffiny nezezlátnou.

 

4/ Recept na rebarborovou omáčku k masu

 

(Foto: canva.com)

 

Rebarbora nemusí být jen na sladko. Ve spojení s červeným vínem a balzamikem vznikne skvělá příloha k masu nebo sýrům. Hodí se například ke kachnímu masu, vepřové pečeni nebo zrajícím sýrům.

 

Ingredience:

 

Postup:

  1. Na troše oleje orestujte nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte nakrájenou rebarboru, cukr a zalijte vínem nebo vodou.
  3. Nechte dusit 10–15 minut, dokud rebarbora nezměkne.
  4. Ochuťte solí, pepřem a balzamikovým octem.
  5. Podávejte teplé nebo studené jako přílohu.

 

Sladká i slaná inspirace z rebarbory

 

Rebarbora je úžasně variabilní ingredience, se kterou si v kuchyni můžete pohrát do nekonečna. Ať už připravíte klasický rebarborový koláč, originální crumble, voňavé muffiny nebo slanou omáčku, vždy vás potěší svěží chutí a jednoduchostí přípravy. Pokud jste rebarboře dosud nedali šanci, možná právě teď nastal čas to změnit.

 

Zdroj: AkcniCeny.cz

Mohlo by Vás zajímat

Jak upravit rebarboru do koláče: Největší chyby, kterým se musíte vyhnout

Rebarbora do koláče patří mezi tradiční ingredience, ale její příprava má svá pravidla. Pokud nechcete, aby byl koláč příliš kyselý, vodnatý nebo s rozvařenými kousky, je potřeba rebarboru správně upravit. V tomto článku zjistíte, jak na to, a kterým chybám se při pečení vyhnout.

Objevte kouzlo kaki v dezertech: Tři sladké recepty, které vás mile překvapí

Kaki je nejen exotické a lahodné ovoce, ale také perfektní přísada do sladkých dezertů. Ať už jste fanoušky klasických koláčů, závinů, nebo hledáte nápad na rychlé muffiny, kaki vás mile překvapí svou jemnou sladkostí a šťavnatostí. Objevte tři jednoduché recepty, které osvěží vaše domácí pečení.

Halloweenská výzdoba na talíři: Recept na dokonalé dýňové muffiny

Halloween se blíží a s ním i příležitost oslavit tuto tematickou událost způsobem, který potěší nejen vaše smysly, ale také vaši kreativitu. Dýně jsou neodmyslitelnou součástí Halloweenu a jejich využití v kuchyni je nejen chutné, ale také vizuálně atraktivní. Co může být lepší než dýňové muffiny, které okouzlí vaše hosty a dodají vaší halloweenské párty šmrnc?

Uncle Ben’s už kupovat nemusíte: Sladkokyselou omáčku si snadno připravíte doma

Sladkokyselá omáčka ve stylu Uncle Ben’s patří mezi stálice v kuchyni. Připravit si ji doma z vlastní zeleniny je snadné, levné, a navíc získáte zdravou variantu bez konzervantů. Omáčka se hodí k masu, rýži i těstovinám a díky zavaření ji můžete mít po ruce po celý rok.

Levandulovo-citronové muffiny: jemná vůně Provence ve vaší kuchyni

Levandulovo-citronové muffiny jsou sladkou poctou létu a vůni Provence. Spojují jemné květinové tóny levandule s osvěžující kyselostí citronu a vytvářejí dezert, který pohladí všechny smysly. Přinášíme vám originální recept, tipy, jak levanduli v kuchyni využít, i nápady na servírování, které z muffinů udělají malý rituál radosti.

Koprová omáčka jako od babičky: Recept, který zvládne každý

Koprová omáčka, nebo jak ji láskyplně říkáme koprovka, je jedním z tradičních pokrmů české kuchyně, který nám často připomíná dětství a kuchařské umění našich babiček. Její jedinečná chuť, a vůně kopru nás vždy přenese zpět do dob, kdy jsme si pochutnávali na tomto lahodném jídle u rodinného stolu. Tento recept je jednoduchý a zvládne ho každý, kdo má chuť se pustit do přípravy této české klasiky.

Neodolatelné jahodové muffiny: osvěžující letní hit hotový do půl hodiny

Tyto jahodové muffiny voní létem – jsou rychlé, vláčné a ideální po kávě nebo na svačinu. Přinášíme ověřený recept s praktickými radami pro skvělý výsledek.

Recept na koprovou omáčku, kterou zvládne i úplný začátečník

Koprová omáčka je česká klasika, kterou buď milujete, nebo nenávidíte. S tímto jednoduchým receptem ji ale zvládne opravdu každý – bez nutnosti masa, složitých surovin nebo kulinářských dovedností. Výsledkem je jemná, voňavá a krémová omáčka s vejcem, která chutná jako od babičky.

Rebarborový crumble: Křupavá pochoutka s lahodnou ovocnou náplní

Rebarborový crumble je lahodná kombinace sladké a kyselé chuti, která vás nadchne svou jednoduchostí a rychlou přípravou. Tento dezert, plný čerstvé rebarbory a křupavé drobenky, je ideální volbou pro milovníky ovocných dezertů. Podává se v zapékacích mističkách, které zaručují perfektní propečení a stylovou prezentaci. A co je nejlepší? Nemusíte být zkušený cukrář, abyste tento crumble zvládli.

Recept na buřtguláš s jarní zeleninou

Buřtguláš, někdy též nazývaný jako buřtový guláš, je klasické české jídlo, které si získalo srdce mnoha gurmánů. Ale co když bychom řekli, že můžeme tento tradiční pokrm ještě vylepšit? Představujeme vám moderní verzi buřtguláše, která se vyznačuje bohatou chutí uzené papriky a špetkou koriandru, díky které získává jídlo nový rozměr.

Spolupracujeme s: