Co se v článku dozvíte?
- Jak správně připravit rebarboru na pečení?
- Které sladké recepty s rebarborou musíte vyzkoušet?
- Jak chutná rebarbora ve slané kuchyni?
- Jak připravit rebarborovou omáčku k masu nebo sýrům?
Jak připravit rebarboru na pečení?
Rebarbora je nenáročná rostlina s výrazně kyselou chutí, která se skvěle hodí jak na sladké koláče, tak i do slaných jídel. V kuchyni se používají pouze její řapíky – listy jsou jedovaté a nepoživatelné. Nejprve je nutné řapíky omýt, zbavit je vláken (stačí je stáhnout nožem podobně jako u celeru) a nakrájet na menší kousky. Starší rebarbora může být tužší, a proto se doporučuje krátce povařit nebo předem prosypat cukrem a nechat pustit šťávu. Kyselost rebarbory v dezertech krásně vyvažuje sladkost drobenky, cukru nebo vanilky.
1/ Recept na rebarborový koláč s drobenkou
.png)
Jedním z nejoblíbenějších moučníků je rebarborový koláč s drobenkou – tradiční recept, který chutná malým i velkým. Je vláčný, jednoduchý a ideální ke kávě.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 120 g másla
- 150 g cukru krupice
- 2 vejce
- 150 ml mléka
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 300 g rebarbory
Drobenka:
- 100 g hladké mouky
- 70 g másla
- 80 g cukru krystal
Postup:
- Vejce ušlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem, přidejte mléko a rozpuštěné máslo.
- Vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Těsto rozetřete na plech, poklaďte nakrájenou rebarborou.
- Z ingrediencí na drobenku vytvořte posypku a zasypte koláč.
- Pečte na 180 °C asi 35–40 minut dozlatova.
2/ Recept na rebarborový crumble s ovesnými vločkami
.png)
Crumble je skvělou volbou, když chcete rychlý a zdravější dezert bez složitého těsta. Ovesné vločky dodají texturu a rebarbora kyselou šťavnatost.
Ingredience:
- 500 g rebarbory
- 100 g cukru (třtinový)
- 100 g hladké mouky
- 100 g másla
- 80 g ovesných vloček
- Špetka soli
- Vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr
Postup:
- Rebarboru očistěte a nakrájejte na kostičky, smíchejte s polovinou cukru a dejte do zapékací mísy.
- V míse smíchejte mouku, vločky, máslo, zbytek cukru, sůl a vanilku. Vytvořte sypkou směs.
- Nasypte na rebarboru a pečte při 180 °C asi 30–35 minut, dokud nebude vršek zlatavý a křupavý.
- Podávejte samotné nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny.
3/ Recept na rebarborové muffiny s mandlovou krustou
.png)
Voňavé muffiny s křupavou mandlovou krustou jsou ideální na snídani nebo svačinu. Díky rebarboře nejsou přeslazené a mají zajímavý šmrnc.
Ingredience:
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 120 g cukru (krystal)
- 2 vejce
- 150 ml mléka
- 100 g rozpuštěného másla
- 200 g rebarbory
- 50 g mletých mandlí
Postup:
- V míse smíchejte vejce, cukr, mléko a máslo.
- Přidejte mouku s práškem do pečiva a dobře promíchejte.
- Vmíchejte na kousky nakrájenou rebarboru.
- Těsto rozdělte do formiček a posypte mletými mandlemi.
- Pečte na 180 °C cca 20–25 minut, dokud muffiny nezezlátnou.
4/ Recept na rebarborovou omáčku k masu
.png)
Rebarbora nemusí být jen na sladko. Ve spojení s červeným vínem a balzamikem vznikne skvělá příloha k masu nebo sýrům. Hodí se například ke kachnímu masu, vepřové pečeni nebo zrajícím sýrům.
Ingredience:
- 400 g rebarbory
- 100 g cukru (krystal)
- 100 ml červeného vína nebo vody
- 1 menší cibule
- Sůl, pepř
- 1 lžíce balzamikového octa
Postup:
- Na troše oleje orestujte nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidejte nakrájenou rebarboru, cukr a zalijte vínem nebo vodou.
- Nechte dusit 10–15 minut, dokud rebarbora nezměkne.
- Ochuťte solí, pepřem a balzamikovým octem.
- Podávejte teplé nebo studené jako přílohu.
Sladká i slaná inspirace z rebarbory
Rebarbora je úžasně variabilní ingredience, se kterou si v kuchyni můžete pohrát do nekonečna. Ať už připravíte klasický rebarborový koláč, originální crumble, voňavé muffiny nebo slanou omáčku, vždy vás potěší svěží chutí a jednoduchostí přípravy. Pokud jste rebarboře dosud nedali šanci, možná právě teď nastal čas to změnit.
Zdroj: AkcniCeny.cz