Co se v článku dozvíte
- Jak připravit moderní verzi klasického buřtguláše?
- Proč je uzená paprika a koriandr skvělou kombinací?
- Jaký je rozdíl mezi buřty a špekáčky a co zvolit?
- Tipy, jak vylepšit buřtguláš pro výraznější chuť.
- S čím buřtguláš nejlépe servírovat?
Chcete vdechnout tradičnímu buřtguláši nový život? Tato moderní verze s uzenou paprikou a koriandrem vás překvapí svou bohatou chutí i jednoduchostí. Ideální recept na rychlou večeři, který potěší jak milovníky klasiky, tak i ty, kdo rádi experimentují v kuchyni.
Recept na buřtguláš s jarní zeleninou
.png)
Ingredience:
- 500g buřtů nebo špekáčků
- 2 lžíce oleje (na smažení)
- 2 středně velké cibule (nakrájené na kostičky)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžičky uzené papriky
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce rajčatového protlaku nebo rajčatového pyré
- 1 lžička koriandru (nasekaného)
- 250ml vody
Postup:
- Začněte tím, že si připravíte své oblíbené buřty nebo špekáčky. Pokud se rozhodnete pro čerstvé buřty, není to problém, ale špekáčky dodají jídlu určitou kouzelnou chuť. Následně nakrájejte buřty na kolečka.
- Dále si připravte hrnec a rozehřejte na něm trochu oleje. Přidejte nakrájené buřty a osmahněte je dozlatova. Poté přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a česnek a restujte, dokud cibule nezezlátne. Teď je čas na přidání základního koření. Kromě klasických pepře a soli přidejte také uzenou papriku, která dodá jídlu tu správnou kořeněnou chuť.
- Nyní přidejte do hrnce trochu vody a nechte směs provařit asi 10 minut, aby se chutě dobře propojily. Po této době přidejte do hrnce lžíci rajčatového protlaku nebo rajčatového pyré, které jídlo ještě obohatí o další vrstvu chuti.
- Než se jídlo dokončí, přidejte do něj koriandr. Tato bylina má charakteristickou vůni a chuť, která dokonale doplní chuť uzené papriky. Koriandr přidejte podle vlastní chuti, ale pozor, je dost silný, takže raději začněte s menším množstvím a případně později můžete přidat více.
- A teď už jen nechte jídlo provařit dalších pár minut, aby se všechny chutě spojily do harmonické symfonie. Podávejte buřtguláš teplý, ideálně s kouskem domácího chleba nebo houskou. A pokud máte rádi trochu pikantnosti, můžete přidat ještě trochu chilli papričky.
Zdroj: AkcniCeny.cz