Cukroví z ovesných vloček je nejenom jiné, ale i náramně chutné a potěší všechny vyznavače zdravé výživy. Dokonce i ti, kteří se straní klasickým a přeslazeným pochoutkám, ocení možnost vyzkoušet něco nového. Jakmile jednou vločkové cukroví okusíte, budete si ho rádi dopřávat nejen během vánočních oslav, ale i v průběhu celého roku.
Chutné a zdravé vločkové cukroví
- 20 dkg ovesných vloček
- 10 dkg cukru
- 20 dkg hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 10 dkg tuku, Hera
Nejprve si nachystejte ovesné vločky, které pozorně přeberete a odstraníte případné nečistoty. Na kuchyňské váze odvažte potřebné množství všech surovin, tedy 20 dkg ovesných vloček, 10 dkg cukru, 20 dkg hladké mouky a 10 dkg Hery, kterou nechejte změknout.
Pracovní plochu si lehce poprašte moukou a pusťte se do zpracování samotného těsta. Do sypkých ingrediencí (ovesné vločky, cukr, hladká mouka) přidejte prášek do pečiva, 2 vejce a Heru a vypracujte vláčné těsto.
Připravte si plech, který není nutné nijak mastit a troubu si rozpalte na 180°C. Z těsta si vytvořte malé kuličky, z kterých dlaněmi následně vytvoříte malé placičky. Ty poté vyskládejte na plech a pečte ve střední části trouby dozlatova. Díky prášku do pečiva cukroví lehce naskočí.
Pokud si troufáte, můžete vyzkoušet i tzv. verzi po pokročilé cukráře a cukrářky.
Připravené těsto vyválejte na podložce. Z tenkého plátu pomocí vánočních vykrajovátek vykrojte zvonečky, stromečky, andělíčky, srdíčka a další požadované tvary a pečte dle předchozích instrukcí. Náročnost této varianty tkví v tom, že díky vločkám se tvary z těsta špatně vyřezávají. Pokud máte dostatek trpělivosti a kvalitní náčiní, budete za svoji námahu odměněni. Vločky do těsta si samozřejmě můžete i předem rozmělnit v mlýnku, ale připravíte se tak o jedinečnou strukturu a křupavost netradičního cukroví.