Cuketa nebo také cukína patří do druhu tykví. Její užití v kuchyni je rozsáhlé. Dá se použít jako hlavní chod, příloha, na gril, na pečení sladkých moučníků nebo pomazánky. Její pěstování je velmi snadné, takže každý z vás si tuto zeleninu může vypěstovat sám.
Cuketové hranolky
Připravte si lehčí, letní variantu hranolek, které vám určitě zachutnají.
Ingredience
- 2-3 cukety
- 2 vejce
- 1 miska se strouhankou
- olej, sůl
Postup
1. Nejdříve si předehřejte troubu na 220°C a na plech si položte pečící papír a na něj lehce nastříkejte olej nebo potřete.
2. Omyjte si cukety, nakrájíte je na menší hranolky a lehce posolte.
3. Připravíte si misku, kde si vyklepnete vajíčka a rozšleháte. Do další misky nasypte strouhanku.
4. Cuketové hranolky nejdříve obalíte v rozšlehaných vajíčkách a poté ve strouhance. Obalené hranolky vkládejte na plech a dejte péct na cca 25 minut.
TIP: Do strouhanky můžete vmíchat parmazán. Hranolky budou mít zajímavější chuť.
Varianty dipů
.png)
1. Kelímek zakysané smetany vyklopte do misky a promíchejte se solí, pepřem a sušeným česnekem.
2. Řecký bílý jogurt promíchejte se solí, pepřem a parmazánem.
3. Zakysanou smetanu promíchejte s jednou lžičkou majonézy, solí, pepřem a sušeným česnekem.
4. V bílém jogurtu zamíchejte sůl, pepř, sušený česnek a pokapejte citronem. Poté pořádně promíchejte.