Vaše poloha:
Recept na dokonalé hovězí na víně
(Foto: canva.com)
Recept na dokonalé hovězí na víně
(Foto: canva.com)

30.10.2023

Recept na dokonalé hovězí na víně

Hovězí na víně patří k těm receptům, které vám rozhodně neuniknou na žádné rodinné oslavě nebo výjimečné příležitosti. Tento pokrm se však nemusí omezovat pouze na tyto výjimečné okamžiky. Pokud máte chuť na něco výraznějšího a plnějšího, tento recept na hovězí na víně je tím pravým. Jsme si jistí, že vás jeho chuťová symfonie zcela uchvátí.

 

  • 4 porce
  • 2-3 hodiny vaření + 12 hodin marinování

 

Ingredience

 

 

Na bramborovo-celerovou kaši:

 

  • 400 g celeru
  • 400 g brambor
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžíce másla
  • smetana podle potřeby
  • sůl

 

Postup:

 

1.     Maso nakrájejte na asi 5 cm velké kostky, lehce osolte, opepřete a dejte do hrnce.

2.     Přidejte oloupanou mrkev, petržel a řapíkatý celer nakrájené na půl kolečka, cibuli, žampiony, česnek se slupkou a všechno koření a bylinky. Vše zalijte červeným vínem a snažte se ponořit všechno do vína. Zakryjte hrnec pokličkou a nechte maso marinovat v lednici po dobu 12 hodin.

3.     Po marinování slijte víno přes sítko do jiného hrnce a maso vyjměte bokem do mističky. Ideálně osušte maso papírovou utěrkou, aby se lépe opeklo.

4.     V čistém hrnci rozehřejte olej a zprudka osmahněte maso dozlatova ze všech stran. Poté přidejte zeleninu a nechte ji také orestovat. Opatrně míchejtí, abyste zachovali kousky masa i zeleniny.

5.     Přidejte prolisovaný česnek a rajčatový protlak, nechte opékat další minutu, a poté zalijte marinádou z vina a hovězím vývarem. Zakryjte hrnec a nechte dusit asi 2,5-3 hodiny, občas zamíchtejte.

6.     Hovězí bude hotové, když se maso snadno rozpadá a omáčka dosáhne požadované hustoty. Může to trvat tři hodiny, a posledních 20 minut vařte bez poklice, aby se omáčka zredukovala. Na závěr přidejte máslo a dochuťte solí a pepřem. Pokud je omáčka příliš kyselá, můžete přidat trochu třtinového cukru.

7.     Před podáváním omáčku případně přeceďte, abyste odstranili stonky bylinek, skořici, kuličky koření a bobkové listy. Omáčku můžete také rozmixovat dohladka podle svých preferencí.

8.     Mezičasem vaření masa připravte bramborovo-celerovou kaši. Brambory a celer oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte je v osolené vodě asi 15 minut, dokud nejsou měkké. Poté slijte vodu, přidejte máslo a rozmixujte na hladkou kaši, přidávejte mléko nebo smetanu dle potřeby. Dochutíme solí.

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Recept na nejlepší trhané hovězí? Víno, bylinky a pomalé pečení dělají zázraky

Trhané hovězí maso patří mezi nejoblíbenější pomalu pečené pokrmy, které se doslova rozplývají na jazyku. Tajemství dokonalé chuti spočívá v dlouhé přípravě, kvalitním mase, aromatických bylinkách a kapce červeného vína. Vyzkoušejte tento recept na trhané maso, které se hodí do burgerů, tortill, nebo jako hlavní chod s bramborovou kaší.

Jak na hovězí Stroganov? Tento recept zaručí chuť, která vás dostane

Hovězí Stroganov je ikonické jídlo, které si získalo srdce mnoha gurmánů po celém světě. Jeho kombinace jemných hovězích nudliček a krémové omáčky s houbami je zárukou úspěchu u každého stolu. Vyzkoušejte náš jednoduchý a osvědčený recept!

Recept na mistrovský hovězí steak na víně

Hledáte tip na dokonalou zimní večeři? Připravte si hovězí steak na víně jako z pětihvězdičkové restaurace. Nezabere vám to více než 30 minu.

Milujete švestky? Opečte si hovězí steak se švestkovou omáčkou!

Chcete zkusit lahodnou kombinaci chutí? Máme tu pro Vás recept na hovězí steak se švestkovou omáčkou, který si určitě zamilujete.

Koprová omáčka jako od babičky: Recept, který zvládne každý

Koprová omáčka, nebo jak ji láskyplně říkáme koprovka, je jedním z tradičních pokrmů české kuchyně, který nám často připomíná dětství a kuchařské umění našich babiček. Její jedinečná chuť, a vůně kopru nás vždy přenese zpět do dob, kdy jsme si pochutnávali na tomto lahodném jídle u rodinného stolu. Tento recept je jednoduchý a zvládne ho každý, kdo má chuť se pustit do přípravy této české klasiky.

Recept na koprovou omáčku, kterou zvládne i úplný začátečník

Koprová omáčka je česká klasika, kterou buď milujete, nebo nenávidíte. S tímto jednoduchým receptem ji ale zvládne opravdu každý – bez nutnosti masa, složitých surovin nebo kulinářských dovedností. Výsledkem je jemná, voňavá a krémová omáčka s vejcem, která chutná jako od babičky.

Recept na buřtguláš s jarní zeleninou

Buřtguláš, někdy též nazývaný jako buřtový guláš, je klasické české jídlo, které si získalo srdce mnoha gurmánů. Ale co když bychom řekli, že můžeme tento tradiční pokrm ještě vylepšit? Představujeme vám moderní verzi buřtguláše, která se vyznačuje bohatou chutí uzené papriky a špetkou koriandru, díky které získává jídlo nový rozměr.

Rebarbora recepty, které musíte zkusit: Tohle chutná i těm, co ji jinak nemusí

Rebarbora je jarní poklad, který v kuchyni dokáže doslova kouzlit. Ať už hledáte sladký moučník nebo nečekanou slanou kombinaci, tyto rebarbora recepty vás překvapí chutí i jednoduchostí. Přesvědčí i ty, kteří jinak rebarboře příliš nefandí.

Tento recept na pepřovou omáčku vytvoří z vašeho steaku mistrovské dílo

Chcete pozvednout svůj steak na gurmánský zážitek? Tajemství tkví v perfektní pepřové omáčce. Tato krémová, aromatická omáčka s pikantním nádechem pepře se skvěle hodí nejen ke steaku, ale i k dalším druhům masa. Připravte si ji podle našeho jednoduchého receptu a užijte si luxusní chuťový zážitek.

Recept na nejlepší vepřové medailonky ve smetanové omáčce

Hledáte tip na lahodnou večeři, kterou připravíte během chvilky? Vepřové medailonky se smetanovou omáčkou jsou zaručená klasika, která bude mít úspěch u všech členů rodiny.

Spolupracujeme s: