- 4 porce
- 2-3 hodiny vaření + 12 hodin marinování
Ingredience
- 1 kg hovězího zadního masa
- lahev červeného vína
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 2 mrkve
- 1 kořenová petržel
- 3 žampiony
- 2 červené cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 stroužek česneku k prolisování
- 5 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 1 skořice
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1 snítko rozmarýnu
- 2 snítky tymiánu
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce másla
- 3 lžíce olivového oleje
- hovězí vývar 500ml
- sůl a mletý pepř
Na bramborovo-celerovou kaši:
Postup:
1. Maso nakrájejte na asi 5 cm velké kostky, lehce osolte, opepřete a dejte do hrnce.
2. Přidejte oloupanou mrkev, petržel a řapíkatý celer nakrájené na půl kolečka, cibuli, žampiony, česnek se slupkou a všechno koření a bylinky. Vše zalijte červeným vínem a snažte se ponořit všechno do vína. Zakryjte hrnec pokličkou a nechte maso marinovat v lednici po dobu 12 hodin.
3. Po marinování slijte víno přes sítko do jiného hrnce a maso vyjměte bokem do mističky. Ideálně osušte maso papírovou utěrkou, aby se lépe opeklo.
4. V čistém hrnci rozehřejte olej a zprudka osmahněte maso dozlatova ze všech stran. Poté přidejte zeleninu a nechte ji také orestovat. Opatrně míchejtí, abyste zachovali kousky masa i zeleniny.
5. Přidejte prolisovaný česnek a rajčatový protlak, nechte opékat další minutu, a poté zalijte marinádou z vina a hovězím vývarem. Zakryjte hrnec a nechte dusit asi 2,5-3 hodiny, občas zamíchtejte.
6. Hovězí bude hotové, když se maso snadno rozpadá a omáčka dosáhne požadované hustoty. Může to trvat až tři hodiny, a posledních 20 minut vařte bez poklice, aby se omáčka zredukovala. Na závěr přidejte máslo a dochuťte solí a pepřem. Pokud je omáčka příliš kyselá, můžete přidat trochu třtinového cukru.
7. Před podáváním omáčku případně přeceďte, abyste odstranili stonky bylinek, skořici, kuličky koření a bobkové listy. Omáčku můžete také rozmixovat dohladka podle svých preferencí.
8. Mezičasem vaření masa připravte bramborovo-celerovou kaši. Brambory a celer oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte je v osolené vodě asi 15 minut, dokud nejsou měkké. Poté slijte vodu, přidejte máslo a rozmixujte na hladkou kaši, přidávejte mléko nebo smetanu dle potřeby. Dochutíme solí.