Vaše poloha:
Uvařte si výbornou domácí kulajdu
(Foto: canva.com)
Uvařte si výbornou domácí kulajdu
(Foto: canva.com)

13.05.2021

Uvařte si výbornou domácí kulajdu

Hluboký talíř nebo miska plná husté bílé polévky, omamná vůně kopru a hub a líně se roztékající pošírované vejce. Ano, tušíte správně, řeč je o kulajdě, tradiční jihočeské polévce. Tento pokrm je neodmyslitelnou součástí české kuchyně více než dvě století.

Historie kulajdy

O kulajdě se mluvilo již počátkem 19. století, a to v souvislosti s jihočeskou lidovou kuchařkou Adelajdy Kuhové. Na základě výslovnosti jejího jména [Kuh Adelajde] a jeho následném zkomolení údajně vzniklo slovo kulajda. Název polévky mohl vzniknout i díky nářečí, a to ze slova zakulat či zakudlit, což znamená zahusti. Možná je i další verze, a to spojení s německým slovesem quielen, jenž znamená kvedlat. Ať již je pravda jakákoliv, chuť kulajdy to nijak neochudí.

Příprava kulajdy

Kulajda patří k českým tradičním polévkám, což znamená, že každý má svůj zaručeně nejlepší recept a postup přípravy. Základem polévky ale bezesporu jsou brambory, kopr, smetana, máslo, mouka a vajíčko. Jednotlivé varianty se mohou lišit především v kořeni a zda pro potřebné dokyselení využijete ocet nebo zakysanou smetanu.

Podávání kulajdy

Vzhledem k tomu, že kulajda je opravdu velmi hustá a sytá polévka, lze ji servírovat nejen jako předkrm, ale i jako hlavní chod. V každém případě se jedná o pokrm, který zahřeje a pohladí po duši.

(Foto: canva-com)

Recept na domácí kulajdu

Ingredience:

TIP: Pokud doma nemáte čerstvé houby, lze použít i sušené, ale předem namočené houby. I čerstvý kopr lze nahradit, a to koprem mraženým.  

Postup:

  1. Očištěné houby nakrájejte na větší kousky. Menší hříbky lze pouze rozpůlit.
  2. Do hrnce vhoďte kousek másla, na kterém houby orestujete dozlatova a zaprašte moukou. Jíšku s houbami zalijte vodou (vývarem) a důkladně rozmíchejte.
  3. Nyní přidejte oloupané brambory nakrájené na kostičky, sůl, kmín a vařte přibližně 20–30 minut.  
  4. Poté přidejte smetanu. Po krátkém zavaření dochuťte dle vašich preferencí octem, cukrem a solí.
  5. Jako poslední přijde na řadu kopr, který nasekaný nadrobno vmícháte do polévky. Již nevařte.
  6. Pomyslnou třešničkou na dortu je pošírované vejce, které po rozkrojení vyteče do polévky. Sáhnout lze i po vejci uvařeném klasicky ve skořápce.

TIP: Jako ozdobu použijte malé, na másle orestované hříbky a snítku kopru.

Foto: canva.com)

Jak na pošírované vejce

Připravit pošírované (ztracené vejce) není vůbec složité. Rozhodně se nemusíte bát. A pokud se vám první nepovede, druhé bude určitě dokonalé.

Ingredience:

  • vejce
  • voda
  • ocet

RADA: Nepoužívejte sůl, pouze ocet. Sůl by proces vaření nechtěně urychlila.

Postup:

  1. Čerstvé vejce si opatrně vyklepněte do malé misky nebo hrnečku.
  2. V dostatečné velkém hrnci si ohřejte vodu (ta by neměla vřít, ale pouze drobně bublinkovat) a přidejte ocet.
  3. Pomocí vařečky vodu zamíchejte. Až vznikne jemný vír, tak do jeho středu opatrně přidejte vejce. Krouživý pohyb vody docílí toho, že bílek krásně obalí žloutek.
  4. Vařte přibližně 2 až 3 minuty. Vejce vyndejte děrovanou lžící nebo naběračkou.

Mohlo by Vás zajímat

Gazpacho: Letní polévka bez vaření, kterou zvládne každý

Hledáte osvěžení do horkých dnů, které nezatíží žaludek ani sporák? Gazpacho je studená polévka z čerstvé zeleniny, která vás překvapí jednoduchostí i chutí. Navíc ji zvládne úplně každý – bez vaření, během pár minut.

Kuřecí polévka s kokosovým mlékem: Exotická dobrota, kterou zvládnete i doma

Spojení kuřecího masa, kokosového mléka a thajských chutí je trefa do černého. Tahle polévka není jen výborná – je léčivá, výživná a přitom snadná na přípravu. Zkuste ji podle jednoduchého receptu!

Chladivá okurková polévka je letní záchrana: Osvěžující chuť ve stylu tzatziki

Když rtuť na teploměru stoupá, těžká jídla ustupují lehkým a osvěžujícím receptům. Právě chladivá okurková polévka ve stylu tzatziki je ideálním letním řešením – rychlá, bez vaření a plná svěžesti, kterou si můžete vychutnat i „na cestu“ třeba ve skleničce.

5 nejčastějších chyb při vaření polévky: Děláte je taky?

Polévka může být dokonalým předkrmem i léčivým pokrmem, pokud ji připravíte správně. Jenže právě při vaření se často dělají chyby, které její chuť úplně pokazí. Vyhněte se těm nejčastějším a připravte si domácí vývar, na který budete pyšní!

Recept na chřestovou polévku: Krémová, jednoduchá a hotová za pár minut

Chřestová sezóna je v plném proudu a není nic lepšího než rychlá, krémová a voňavá chřestová polévka. Připravte si ji ze zeleného chřestu a užijte si lehký jarní pokrm, který vás zahřeje i osvěží.

Jarní detoxikační polévka: Zbaví tělo toxinů, zrychlí trávení a pomůže při hubnutí

Chcete odlehčit jídelníček, pročistit střeva a zbavit se jarní únavy? Vyzkoušejte osvěžující zeleninovou polévku, která přirozeně nastartuje vaše trávení a pomůže i s pár kily navíc.

Jarní hrášková polévka s vejcem: Lehký recept plný chuti a svěžesti

Hrášková polévka je skvělým způsobem, jak přivítat jaro na talíři. Její svěží chuť, jemná konzistence a výživná hodnota z ní dělají ideální pokrm pro lehký oběd či večeři. Přidání vejce jí dodá sytost a zajímavou texturu.

Nejčastější chyby při přípravě kapání: Děláte některou z nich i vy?

Kapání do polévky je jednoduchá, ale důležitá součást domácích polévek. Mnoho lidí však při jeho přípravě dělá chyby, které ovlivňují konzistenci i chuť. Jak se jim vyhnout?

Kapusta nemusí být nuda! 3 recepty, které si zamilujete

Kapusta bývá často podceňovaná, ale s těmito recepty se stane hvězdou vašeho jídelníčku! Ať už ji připravíte s klobásou, ve formě chutné polévky nebo s lesními houbami, vždy si pochutnáte. Vyzkoušejte tyto tři lahodné recepty a zjistěte, že kapusta rozhodně není nuda.

Recept na dokonalou česnekovou polévku, který začíná dobře pečeným česnekem

Pečený česnek dodá česnekové polévce jemnou, krémovou chuť bez štiplavosti. Naučte se ho připravit správně a objevte recept, který vás zahřeje a okouzlí svou vůní i chutí.

Spolupracujeme s: