Vaše poloha:
Uvařte si výbornou domácí kulajdu
(Foto: canva.com)
Uvařte si výbornou domácí kulajdu
(Foto: canva.com)

13.05.2021

Uvařte si výbornou domácí kulajdu

Hluboký talíř nebo miska plná husté bílé polévky, omamná vůně kopru a hub a líně se roztékající pošírované vejce. Ano, tušíte správně, řeč je o kulajdě, tradiční jihočeské polévce. Tento pokrm je neodmyslitelnou součástí české kuchyně více než dvě století.

Historie kulajdy

O kulajdě se mluvilo již počátkem 19. století, a to v souvislosti s jihočeskou lidovou kuchařkou Adelajdy Kuhové. Na základě výslovnosti jejího jména [Kuh Adelajde] a jeho následném zkomolení údajně vzniklo slovo kulajda. Název polévky mohl vzniknout i díky nářečí, a to ze slova zakulat či zakudlit, což znamená zahusti. Možná je i další verze, a to spojení s německým slovesem quielen, jenž znamená kvedlat. Ať již je pravda jakákoliv, chuť kulajdy to nijak neochudí.

Příprava kulajdy

Kulajda patří k českým tradičním polévkám, což znamená, že každý má svůj zaručeně nejlepší recept a postup přípravy. Základem polévky ale bezesporu jsou brambory, kopr, smetana, máslo, mouka a vajíčko. Jednotlivé varianty se mohou lišit především v kořeni a zda pro potřebné dokyselení využijete ocet nebo zakysanou smetanu.

Podávání kulajdy

Vzhledem k tomu, že kulajda je opravdu velmi hustá a sytá polévka, lze ji servírovat nejen jako předkrm, ale i jako hlavní chod. V každém případě se jedná o pokrm, který zahřeje a pohladí po duši.

(Foto: canva-com)

Recept na domácí kulajdu

Ingredience:

TIP: Pokud doma nemáte čerstvé houby, lze použít i sušené, ale předem namočené houby. I čerstvý kopr lze nahradit, a to koprem mraženým.  

Postup:

  1. Očištěné houby nakrájejte na větší kousky. Menší hříbky lze pouze rozpůlit.
  2. Do hrnce vhoďte kousek másla, na kterém houby orestujete dozlatova a zaprašte moukou. Jíšku s houbami zalijte vodou (vývarem) a důkladně rozmíchejte.
  3. Nyní přidejte oloupané brambory nakrájené na kostičky, sůl, kmín a vařte přibližně 20–30 minut.  
  4. Poté přidejte smetanu. Po krátkém zavaření dochuťte dle vašich preferencí octem, cukrem a solí.
  5. Jako poslední přijde na řadu kopr, který nasekaný nadrobno vmícháte do polévky. Již nevařte.
  6. Pomyslnou třešničkou na dortu je pošírované vejce, které po rozkrojení vyteče do polévky. Sáhnout lze i po vejci uvařeném klasicky ve skořápce.

TIP: Jako ozdobu použijte malé, na másle orestované hříbky a snítku kopru.

Foto: canva.com)

Jak na pošírované vejce

Připravit pošírované (ztracené vejce) není vůbec složité. Rozhodně se nemusíte bát. A pokud se vám první nepovede, druhé bude určitě dokonalé.

Ingredience:

  • vejce
  • voda
  • ocet

RADA: Nepoužívejte sůl, pouze ocet. Sůl by proces vaření nechtěně urychlila.

Postup:

  1. Čerstvé vejce si opatrně vyklepněte do malé misky nebo hrnečku.
  2. V dostatečné velkém hrnci si ohřejte vodu (ta by neměla vřít, ale pouze drobně bublinkovat) a přidejte ocet.
  3. Pomocí vařečky vodu zamíchejte. Až vznikne jemný vír, tak do jeho středu opatrně přidejte vejce. Krouživý pohyb vody docílí toho, že bílek krásně obalí žloutek.
  4. Vařte přibližně 2 až 3 minuty. Vejce vyndejte děrovanou lžící nebo naběračkou.

Mohlo by Vás zajímat

Sezóna medvědího česneku je tu: 5 top receptů

Medvědí česnek, či česnek medvědí, je jedním z nejzajímavějších a chutných jarních darů přírody. Jeho jemná, ale výrazná chuť dodává pokrmům nezaměnitelnou aromatickou chuť. V následujícím článku vám představíme pět receptů, které obsahují medvědí česnek v různých podobách. Připravte se na chuťovou explozi.

Hrachová delikatesa: Uvařte si tradiční českou polévku

Vstupte do světa lahodné české kuchyně s námi a objevte tajemství hrachových lahůdek. Hrachová polévka, známá také jako hrachovka, je tradičním pokladem české kuchyně, který rozehřeje nejen tělo, ale i duši. Připravte se na gastronomickou dobrodružnou cestu plnou chutí a vůní, kterou vám přináší náš recept na tu nejlepší hrachovou delikatesu.

Tradiční valašské chutě: Recept na valašskou kyselici s klobásou a slaninou

Valašská kyselica, jedinečná a chutná specialita, se vynořila z tradiční valašské kuchyně, která má hluboké kořeny v historii a kultuře. Jedná se o kyselici, která je připravována s láskou a péčí, a její pravá chuť odráží bohatství valašské tradice. Připravit tuto lahodnou valašskou kyselici s klobásou a slaninou doma není nijak složité. Vyzkoušejte náš recept.

Kouzlo květáku: recept na květákovou polévku, která zahřeje

Jakmile se venku ochladí a začnete hledat teplo ve svých domovech, není nic lepšího než se zahřát skvělou polévkou. A co takhle jedna, která nejenže zahřeje, ale je také plná nutriční hodnoty a lahodné chuti? Právě květáková polévka je tím pravým kulinářským kouzlem, kterou si zamilujete. Připravte své chuťové buňky na zážitek, který rozvíří nejen váš jídelníček, ale možná i pohled na to, jak fantastický může být květák.

Vitamínová bomba na talíři: Mrkvová polévka s červenou čočkou

Vyzkoušejte tento recept, který je vhodný i pro vegany a vegetariány, protože neobsahuje žádné živočišné produkty. Je to zdravá a výživná polévka plná vlákniny, vitamínů a minerálů.

Levné vaření: Gulášová polévka s bramborami

Gulášová polévka s bramborami je jedním z nejoblíbenějších pokrmů v české kuchyni. Tento recept je velmi jednoduchý a levný, vyjde vás za necelých 130 kč na 4 porce. Můžete snadno připravit chutnou a nasycující polévku i pro velkou rodinu.

Jak na dokonalou francouzskou cibulačku

Francouzská cibulačka je klasický francouzský pokrm, který je ideální pro zimní večery. Klíčem k dokonalé cibulačce je použít kvalitní sladké cibule. Vyzkoušejte náš recept na jednoduchou francouzskou cibulačku.

Recept na zimní polévku kaldoun, která vás zahřeje a zasytí

Kaldoun je klasická česká polévka, která Vás zahřeje v těchto chladných dnech. Připravili jsem pro Vás postup, jak uvařit staročeskou sváteční polévku.

Uvařte si na zahřátí smetanovo-pórkovou polévku

Po dlouhé (pod)zimní procházce přijdete domů s červenými tvářemi, zmrzlými prsty a s prázdným žaludkem. A nyní přichází ta klíčová otázka: „Co si uvařit?“ Určitě smetanovo-pórkovou polévku, která Vás nezklame! Je velmi chutná, rychlá, zdravá a krásně Vás zahřeje.

Recept na staročeskou zelňačku s klobásou, která vás zasytí a zahřeje

Podzim je ideálním obdobím na přípravu této chutné polévky, která Vás pořádně zasytí a zahřeje! Vyzkoušejte náš recept na klasickou zelňačku s klobásou. Přípravu zvládne opravdu každý!