13.05.2021
Uvařte si výbornou domácí kulajdu
Hluboký talíř nebo miska plná husté bílé polévky, omamná vůně kopru a hub a líně se roztékající pošírované vejce. Ano, tušíte správně, řeč je o kulajdě, tradiční jihočeské polévce. Tento pokrm je neodmyslitelnou součástí české kuchyně více než dvě století.
Historie kulajdy
O kulajdě se mluvilo již počátkem 19. století, a to v souvislosti s jihočeskou lidovou kuchařkou Adelajdy Kuhové. Na základě výslovnosti jejího jména [Kuh Adelajde] a jeho následném zkomolení údajně vzniklo slovo kulajda. Název polévky mohl vzniknout i díky nářečí, a to ze slova zakulat či zakudlit, což znamená zahusti. Možná je i další verze, a to spojení s německým slovesem quielen, jenž znamená kvedlat. Ať již je pravda jakákoliv, chuť kulajdy to nijak neochudí.
Příprava kulajdy
Kulajda patří k českým tradičním polévkám, což znamená, že každý má svůj zaručeně nejlepší recept a postup přípravy. Základem polévky ale bezesporu jsou brambory, kopr, smetana, máslo, mouka a vajíčko. Jednotlivé varianty se mohou lišit především v kořeni a zda pro potřebné dokyselení využijete ocet nebo zakysanou smetanu.
Podávání kulajdy
Vzhledem k tomu, že kulajda je opravdu velmi hustá a sytá polévka, lze ji servírovat nejen jako předkrm, ale i jako hlavní chod. V každém případě se jedná o pokrm, který zahřeje a pohladí po duši.
Recept na domácí kulajdu
Ingredience:
- čerstvé houby (nejlépe hříbky) – 1 hrst
- brambory – 6 ks, středně velké
- voda (nebo vývar) 800 ml
- smetana – 1 kelímek (150–200 ml)
- vejce – 4 ks
- máslo
- kopr – svazek
- ocet
- cukr
- polohrubá mouka
- sůl
- kmín
TIP: Pokud doma nemáte čerstvé houby, lze použít i sušené, ale předem namočené houby. I čerstvý kopr lze nahradit, a to koprem mraženým.
Postup:
- Očištěné houby nakrájejte na větší kousky. Menší hříbky lze pouze rozpůlit.
- Do hrnce vhoďte kousek másla, na kterém houby orestujete dozlatova a zaprašte moukou. Jíšku s houbami zalijte vodou (vývarem) a důkladně rozmíchejte.
- Nyní přidejte oloupané brambory nakrájené na kostičky, sůl, kmín a vařte přibližně 20–30 minut.
- Poté přidejte smetanu. Po krátkém zavaření dochuťte dle vašich preferencí octem, cukrem a solí.
- Jako poslední přijde na řadu kopr, který nasekaný nadrobno vmícháte do polévky. Již nevařte.
- Pomyslnou třešničkou na dortu je pošírované vejce, které po rozkrojení vyteče do polévky. Sáhnout lze i po vejci uvařeném klasicky ve skořápce.
TIP: Jako ozdobu použijte malé, na másle orestované hříbky a snítku kopru.
Jak na pošírované vejce
Připravit pošírované (ztracené vejce) není vůbec složité. Rozhodně se nemusíte bát. A pokud se vám první nepovede, druhé bude určitě dokonalé.
Ingredience:
- vejce
- voda
- ocet
RADA: Nepoužívejte sůl, pouze ocet. Sůl by proces vaření nechtěně urychlila.
Postup:
- Čerstvé vejce si opatrně vyklepněte do malé misky nebo hrnečku.
- V dostatečné velkém hrnci si ohřejte vodu (ta by neměla vřít, ale pouze drobně bublinkovat) a přidejte ocet.
- Pomocí vařečky vodu zamíchejte. Až vznikne jemný vír, tak do jeho středu opatrně přidejte vejce. Krouživý pohyb vody docílí toho, že bílek krásně obalí žloutek.
- Vařte přibližně 2 až 3 minuty. Vejce vyndejte děrovanou lžící nebo naběračkou.
Mohlo by Vás zajímat
Sezóna medvědího česneku je tu: 5 top receptů
Medvědí česnek, či česnek medvědí, je jedním z nejzajímavějších a chutných jarních darů přírody. Jeho jemná, ale výrazná chuť dodává pokrmům nezaměnitelnou aromatickou chuť. V následujícím článku vám představíme pět receptů, které obsahují medvědí česnek v různých podobách. Připravte se na chuťovou explozi.
Hrachová delikatesa: Uvařte si tradiční českou polévku
Vstupte do světa lahodné české kuchyně s námi a objevte tajemství hrachových lahůdek. Hrachová polévka, známá také jako hrachovka, je tradičním pokladem české kuchyně, který rozehřeje nejen tělo, ale i duši. Připravte se na gastronomickou dobrodružnou cestu plnou chutí a vůní, kterou vám přináší náš recept na tu nejlepší hrachovou delikatesu.
Tradiční valašské chutě: Recept na valašskou kyselici s klobásou a slaninou
Valašská kyselica, jedinečná a chutná specialita, se vynořila z tradiční valašské kuchyně, která má hluboké kořeny v historii a kultuře. Jedná se o kyselici, která je připravována s láskou a péčí, a její pravá chuť odráží bohatství valašské tradice. Připravit tuto lahodnou valašskou kyselici s klobásou a slaninou doma není nijak složité. Vyzkoušejte náš recept.
Kouzlo květáku: recept na květákovou polévku, která zahřeje
Jakmile se venku ochladí a začnete hledat teplo ve svých domovech, není nic lepšího než se zahřát skvělou polévkou. A co takhle jedna, která nejenže zahřeje, ale je také plná nutriční hodnoty a lahodné chuti? Právě květáková polévka je tím pravým kulinářským kouzlem, kterou si zamilujete. Připravte své chuťové buňky na zážitek, který rozvíří nejen váš jídelníček, ale možná i pohled na to, jak fantastický může být květák.
Vitamínová bomba na talíři: Mrkvová polévka s červenou čočkou
Vyzkoušejte tento recept, který je vhodný i pro vegany a vegetariány, protože neobsahuje žádné živočišné produkty. Je to zdravá a výživná polévka plná vlákniny, vitamínů a minerálů.
Levné vaření: Gulášová polévka s bramborami
Gulášová polévka s bramborami je jedním z nejoblíbenějších pokrmů v české kuchyni. Tento recept je velmi jednoduchý a levný, vyjde vás za necelých 130 kč na 4 porce. Můžete snadno připravit chutnou a nasycující polévku i pro velkou rodinu.
Jak na dokonalou francouzskou cibulačku
Francouzská cibulačka je klasický francouzský pokrm, který je ideální pro zimní večery. Klíčem k dokonalé cibulačce je použít kvalitní sladké cibule. Vyzkoušejte náš recept na jednoduchou francouzskou cibulačku.
Recept na zimní polévku kaldoun, která vás zahřeje a zasytí
Kaldoun je klasická česká polévka, která Vás zahřeje v těchto chladných dnech. Připravili jsem pro Vás postup, jak uvařit staročeskou sváteční polévku.
Uvařte si na zahřátí smetanovo-pórkovou polévku
Po dlouhé (pod)zimní procházce přijdete domů s červenými tvářemi, zmrzlými prsty a s prázdným žaludkem. A nyní přichází ta klíčová otázka: „Co si uvařit?“ Určitě smetanovo-pórkovou polévku, která Vás nezklame! Je velmi chutná, rychlá, zdravá a krásně Vás zahřeje.
Recept na staročeskou zelňačku s klobásou, která vás zasytí a zahřeje
Podzim je ideálním obdobím na přípravu této chutné polévky, která Vás pořádně zasytí a zahřeje! Vyzkoušejte náš recept na klasickou zelňačku s klobásou. Přípravu zvládne opravdu každý!