Reklama Reklama
Vaše poloha:
Recept na dýňové placičky, které chutnají lépe než bramboráky
(Foto: canva.com)
Recept na dýňové placičky, které chutnají lépe než bramboráky
(Foto: canva.com)

11.11.2025

Recept na dýňové placičky, které chutnají lépe než bramboráky

Zapomeňte na klasické bramboráky – tyhle křehké dýňové placičky s jemně nasládlou chutí a smetanovým dipem si vás získají po prvním soustu. Jsou ideální k večeři, jako příloha i lehký oběd.


Co se v článku dozvím?

  • Jak připravit těsto na dýňové placičky, které se nerozpadá

  • Které koření dodá dýni dokonalou chuť

  • Tip na lahodný jogurtovo-bylinkový dip

  • Jak placičky udělat bez smažení v troubě

  • Varianty bez lepku a pro děti


Dýňové placičky – podzimní klasika trochu jinak

 

Dýně Hokkaido patří k nejoblíbenějším podzimním surovinám – a není divu. Je zdravá, sytá, plná vitamínů A, C a E, ale přitom lehce stravitelná. „Dýně je ideální i pro ty, kdo chtějí jíst zdravě, ale nechtějí se vzdát chuti. Je přirozeně nasládlá, takže se hodí i do slaných pokrmů,“ říká výživová poradkyně.

Tyto placičky kombinují jednoduchost s výraznou chutí. A navíc – nepotřebujete ani brambory, ani speciální vybavení. Stačí struhadlo, mísa a pánev (nebo trouba).


Ingredience (na cca 10 placiček)

 

  • 400 g nastrouhané dýně (nejlépe Hokkaido)

  • 1 menší cibule

  • 2 vejce

  • 3 lžíce polohrubé mouky (můžete nahradit pohankovou nebo kukuřičnou)

  • 1 stroužek česneku

  • ½ lžičky soli

  • ½ lžičky kurkumy

  • špetka muškátového oříšku

  • čerstvě mletý pepř

  • olej na smažení


Postup krok za krokem

 

1. Připravte si dýni

Dýni Hokkaido omyjte, rozkrojte a vyjměte semínka. Loupat ji nemusíte – slupka po tepelné úpravě krásně změkne. Nastrouhejte ji nahrubo, vložte do misky a nechte 5–10 minut odstát. Přebytečnou tekutinu vymačkejte, aby těsto nebylo příliš řídké.

2. Smíchejte ingredience

Do dýně přidejte vejce, mouku, prolisovaný česnek, na jemno nakrájenou cibuli a koření. Vše důkladně promíchejte. Těsto by mělo být hutné, ale ne suché. Pokud se zdá příliš řídké, přidejte trochu mouky.

3. Tvarujte a smažte

Na pánvi rozpalte tenkou vrstvu oleje. Pomocí lžíce tvořte malé placičky a smažte je z obou stran dozlatova – přibližně 2–3 minuty na každé straně. Hotové nechte okapat na papírové utěrce.

 

Zdravější varianta – pečené v troubě

 

Pokud se chcete vyhnout smažení, zvolte pečenou verzi.
Rozprostřete těsto na plech vyložený pečicím papírem a vytvarujte malé placičky. Pečte v troubě předehřáté na 200 °Casi 20–25 minut, v polovině pečení otočte. Budou stejně křupavé, ale bez kapky oleje.


Jogurtovo-bylinkový dip

 

Placičky jsou skvělé samy o sobě, ale s dipem získají úplně nový rozměr.

Ingredience na dip:

  • 200 g bílého jogurtu nebo zakysané smetany

  • 1 lžička citronové šťávy

  • 1 stroužek česneku

  • špetka soli

  • hrst nasekaných bylinek (kopr, pažitka nebo petrželka)

Vše smíchejte a nechte alespoň 10 minut odležet v lednici. Podávejte vychlazené.


Varianty receptu

 

Bez lepku:
Polohrubou mouku nahraďte pohankovou nebo kukuřičnou, případně ovesnými vločkami rozmixovanými na prášek.

Pro děti:
Vynechte česnek i pepř a placičky upečte v troubě. Jsou měkké, snadno stravitelné a díky dýni krásně nasládlé – děti je milují i bez dipu.

Se sýrem:
Pro výraznější chuť přidejte 2 lžíce nastrouhaného parmazánu nebo eidamu.

 

Zkuste přidat do směsi hrst nasekané čerstvé petržele, špetku tymiánu nebo římského kmínu – dýně si s bylinkami výborně rozumí.
Placičky chutnají skvěle i s brusinkovým džemem, pokud máte rádi kombinaci sladké a slané chuti.

 

Dýňové placičky jsou dokonalým důkazem, že zdravé jídlo může být chutné, rychlé a levné. Skvěle se hodí jako lehčí večeře, příloha k masu nebo samostatné jídlo. A když k nim přidáte osvěžující jogurtový dip, budete mít na talíři podzimní hit, který si oblíbí celá rodina.


Zdroje: AkcniCeny.cz, apettitonline.cz, prozeny.cz, vitalia.cz

 

Mohlo by Vás zajímat

Jak připravit domácí škvarky pro tu nejlepší škvarkovou pomazánku

Máte chuť na něco poctivého, co voní domácí kuchyní? Naučte se připravit domácí škvarky, které jsou základem každé skvělé škvarkové pomazánky. Tento recept vám ukáže, jak na to, a přidáme i několik tipů, jak škvarky využít pro jedinečný chuťový zážitek.

Jak připravit šťavnatý obrácený řízek z krkovice: Recept pro milovníky masa

Připravte si lahodný obrácený řízek z vepřové krkovice, který vyniká svou šťavnatostí a křehkostí. Tento speciální recept, kde se maso obaluje opačně, vás ohromí plnou chutí a jedinečnou texturou.

Linecké cukroví, které se vždy povede: 10 ověřených receptů a triky, které běžně neznáte

Linecké cukroví patří mezi stálice českých Vánoc – jenže ne každému se povede tak, aby bylo křehké, voňavé a nerozpadalo se. Připravili jsme pro vás přehled 10 ověřených receptů na klasické i netradiční varianty lineckého. Navíc přidáváme praktické rady, díky kterým budou vaše kousky pokaždé dokonalé.

Pistáciová vosí hnízda: Vánoční lahůdka, která okouzlí už na první pohled

Pistáciová vosí hnízda jsou moderní variací klasických nepečených cukroví. Díky pistáciím mají jemnou oříškovou chuť, krásnou zelenkavou barvu a na slavnostním stole vypadají opravdu luxusně. Připravte si je podle našeho ověřeného receptu inspirovaného dezertem na fotografii.

Jablečné lívance se skořicí, které zachrání každé ráno: Nadýchané, rychlé a božsky voňavé

Chcete snídani, která je hotová za pár minut, nádherně voní a zlepší náladu i v hektickém dni? Jablečné lívance se skořicí jsou přesně ten recept. Nadýchané, šťavnaté díky strouhanému jablku a provoněné skořicí – navíc je připravíte z běžných surovin, které máte doma. V článku najdete jednoduchý postup, tipy na vylepšení i rady, aby se nikdy nepřipálily.

Horká čokoláda se zázvorem: nápoj, který pomáhá při nachlazení a když potřebujete něco na zahřátí

Když se ochladí nebo na vás něco leze, většina lidí sahá po čaji s medem. Přitom existuje překvapivě účinná kombinace, která zahřeje rychleji než cokoliv jiného: horká čokoláda se zázvorem. Spojuje aromatické kakao, intenzivní vůni zázvoru a jemnou sladkost, díky které si nápoj vychutnáte i ve chvílích, kdy se necítíte nejlépe. Jak tento domácí „zahřívač“ připravit a proč opravdu funguje?

Nejjednodušší vosí hnízda: Vánoční cukroví, které zvládne každý

Vosí hnízda patří k těm nejvděčnějším druhům vánočního cukroví. Nepotřebujete troubu, těsto je hotové během pár minut a výsledek chutná přesně tak, jak si pamatujete z dětství. Připravila jsem pro vás ten vůbec nejjednodušší recept, který zvládnou i úplní začátečníci.

Tajemství kuchařů odhaleno: Nenápadný trik, díky kterému cibule zesládne a zkaramelizuje rychleji

Možná si myslíte, že cibuli dusíte správně. Ale profesionální kuchaři používají jednu drobnost, o které se běžně nemluví – a díky ní je cibule hotová rychleji, sladší, voňavější a dokonale zlatavá. Co je jejich tajná zbraň?

Toto dělá lidem největší problémy při pečení cukroví. A až zjistíte proč, budete překvapeni

Pokud se vám některé druhy cukroví drobí, tuhnou, rozlévají nebo chutnají divně, možná není problém v receptu, ale v tuku, který používáte. Ne každý druh másla či náhrady se totiž chová stejně. A rozdíly mohou být obrovské. Připravili jsme proto velký přehled tuků na vánoční pečení, jejich výhod, chyb, ale i konkrétních tipů od pekařů, jak dosáhnout dokonale jemného, voňavého a soudržného cukroví.

Toto jídlo teď vaří celý internet: Husí ragú s tagliatelle vás dostane hned na první sousto

Husí maso si Češi spojují hlavně se svatomartinskou tabulí. Jenže poslední měsíce zažívá jeden recept nečekaný boom – husí ragú s tagliatelle. Jídlo, které působí jako z fine diningu, je přitom překvapivě jednoduché, levnější, než čekáte, a dokonale voní po domácku. V článku najdete nejen recept, ale i tipy, jak z obyčejné husy vytěžit maximum chuti.

Spolupracujeme s: