Důkazem, že francouzská kuchyně připravuje jedny z nejlepších pokrmů, nám dokazuje Michelinský průvodce, který oceňuje ty nejlepší restaurace světa nebo to, že francouzská gastronomie je zapsána na seznamu nemateriálního kulturního dědictví UNESCO.
Dnes Vám přinášíme velmi oblíbený francouzský slaný koláč quiche. Tento slaný koláč se dá podávat jako předkrm ale i jako lehký oběd nebo večeři. Ten lze připravit na nespočet způsobů, dle osobních preferencí. My jsme vybrali následující dvě varianty.
Quiche s pórkem, houbami a sýrem
Ingredience na těsto:
Ingredience na náplň:
- Pórek 4 ks
- Žampióny 250g
- Máslo 25g
- Vejce 2 ks
- Fazole / luštěniny (pro přípravu korpusu)
- Smetana ke šlehání 250 ml
- Sýr ementál 150g
- Sůl
- Pepř
Postup:
Nejdříve si připravíme těsto
- Smíchejte mouku, máslo a čtvrt lžíce soli. Přidejte 8 lžic studené vody a uhněťte tě Poté jej ve tvaru koule dejte na 30 minut chladit do lednice.
- Na ploše posypané moukou těsto vyválejte do kruhu o průměru alespoň 30 cm tak, aby bylo o něco větší, než 25 cm koláčová forma. Opatrně těsto, nejlépe na válečku, přesuňte do formy a zlehka přitlačte k okrajům, aby vznikla miska. Mělo by přesahovat přes okraje formy. Dno těsta lehce propíchejte vidličkou. Poté dejte vychladit na 20 minut.
- Mezitím předehřejte troubu na 200 °C.
- Na těsto vložte kruh pečícího papíru a vysypte na něj fazole/luštěniny. Poté dejte péct.
- Po deseti minutách vyjměte papír s fazolemi a pokračujte v pečení dalších 5 minut
Postup na náplň
- Připravte si pánev a v ní rozehřejte máslo, přidejte pórek a opékejte 10 minut do změknutí.
- Poté si zvyšte teplotu a přidejte houby. Opékejte dalších 5 minut.
- Prošlehejte vejce a smetanu, přidejte pórek s houbami a půlku sýra. Osolte a opepřete.
- Směs vlijte do předpečeného korpusu, posypte zbytkem sýru a dejte péct na 20-25 minut, dokud nebude náplň tuhá a zlatohnědá. Po zchladnutí podávejte.
.png)
Recept na quiche s kuřetem, pórkem a sýrem gruyère
Postup pro přípravu korpusu už známe z předchozího receptu.
Ingredience na náplň:
- Olivový olej 1 PL
- Máslo 1 PL
- Pórek na kolečka 2 ks
- Tymián
- Kuřecí prsa na nudličky 110g
- Hořčice hrubozrnná 2 PL
- Velká vejce 3 ks
- Smetana ke šlehání 33% 280 ml
- Sýr gruyère nahrubo 150g
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Na pánvi rozehřejte olej a máslo. Zvolna na něm opékejte pórek. Přidejte tymián a kuře. Opékejte, dokud pórek nezměkne. Měl by ale zůstat bledý.
- Dno předpečeného korpusu potřete hořčicí a rovnoměrně na něj rozprostřete kuře s pórkem.
- Prošlehejte vejce smetanu a sýr, posolte, opepřete a směsí zalijte maso s pórkem. Dejte péct na 25-30 minut. Po zchladnutí podávejte.
Bon appétit!