18.02.2022
Recept na francouzský koláč quiche, který je velmi jednoduchý na přípravu
Francouzská kuchyně je proslavená po staletí zdokonalujícími recepty s výraznou chutí. Gastronomie tvoří ve Francii jeden z pilířů tamní kultury. U jídla se tráví dlouhé hodiny a diskutuje se o nejrůznějších tématech, probíhá seznamování, poznávání a navazují se vztahy.
Důkazem, že francouzská kuchyně připravuje jedny z nejlepších pokrmů, nám dokazuje Michelinský průvodce, který oceňuje ty nejlepší restaurace světa nebo to, že francouzská gastronomie je zapsána na seznamu nemateriálního kulturního dědictví UNESCO.
Dnes Vám přinášíme velmi oblíbený francouzský slaný koláč quiche. Tento slaný koláč se dá podávat jako předkrm ale i jako lehký oběd nebo večeři. Ten lze připravit na nespočet způsobů, dle osobních preferencí. My jsme vybrali následující dvě varianty.
Quiche s pórkem, houbami a sýrem
Ingredience na těsto:
Ingredience na náplň:
- Pórek 4 ks
- Žampióny 250g
- Máslo 25g
- Vejce 2 ks
- Fazole / luštěniny (pro přípravu korpusu)
- Smetana ke šlehání 250 ml
- Sýr ementál 150g
- Sůl
- Pepř
Postup:
Nejdříve si připravíme těsto
- Smíchejte mouku, máslo a čtvrt lžíce soli. Přidejte 8 lžic studené vody a uhněťte tě Poté jej ve tvaru koule dejte na 30 minut chladit do lednice.
- Na ploše posypané moukou těsto vyválejte do kruhu o průměru alespoň 30 cm tak, aby bylo o něco větší, než 25 cm koláčová forma. Opatrně těsto, nejlépe na válečku, přesuňte do formy a zlehka přitlačte k okrajům, aby vznikla miska. Mělo by přesahovat přes okraje formy. Dno těsta lehce propíchejte vidličkou. Poté dejte vychladit na 20 minut.
- Mezitím předehřejte troubu na 200 °C.
- Na těsto vložte kruh pečícího papíru a vysypte na něj fazole/luštěniny. Poté dejte péct.
- Po deseti minutách vyjměte papír s fazolemi a pokračujte v pečení dalších 5 minut
Postup na náplň
- Připravte si pánev a v ní rozehřejte máslo, přidejte pórek a opékejte 10 minut do změknutí.
- Poté si zvyšte teplotu a přidejte houby. Opékejte dalších 5 minut.
- Prošlehejte vejce a smetanu, přidejte pórek s houbami a půlku sýra. Osolte a opepřete.
- Směs vlijte do předpečeného korpusu, posypte zbytkem sýru a dejte péct na 20-25 minut, dokud nebude náplň tuhá a zlatohnědá. Po zchladnutí podávejte.
Recept na quiche s kuřetem, pórkem a sýrem gruyère
Postup pro přípravu korpusu už známe z předchozího receptu.
Ingredience na náplň:
- Olivový olej 1 PL
- Máslo 1 PL
- Pórek na kolečka 2 ks
- Tymián
- Kuřecí prsa na nudličky 110g
- Hořčice hrubozrnná 2 PL
- Velká vejce 3 ks
- Smetana ke šlehání 33% 280 ml
- Sýr gruyère nahrubo 150g
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Na pánvi rozehřejte olej a máslo. Zvolna na něm opékejte pórek. Přidejte tymián a kuře. Opékejte, dokud pórek nezměkne. Měl by ale zůstat bledý.
- Dno předpečeného korpusu potřete hořčicí a rovnoměrně na něj rozprostřete kuře s pórkem.
- Prošlehejte vejce smetanu a sýr, posolte, opepřete a směsí zalijte maso s pórkem. Dejte péct na 25-30 minut. Po zchladnutí podávejte.
Bon appétit!
Mohlo by Vás zajímat
Vyzkoušejte tento snadný recept na cibulový koláč na plech
Hledáte snadný a chutný recept na cibulový koláč na plech? Neváhejte a vyzkoušejte tento skvělý recept, který vás nadchne svou jednoduchostí i lahodnou chutí.
Vepřová líčka v česnekové marinádě s bramborami a šalotkou
Hledáte nápad na skvělý recept s vepřovým masem? Co takhle vepřová líčka v česnekové marinádě s bramborami a šalotkou? Tento lahodný pokrm vás rozhodně nezklame.
Když se spojí tradice s moderní kuchyní. Recept na mleté maso s rýží a mletou paprikou
Pokud hledáte recept na vynikající a chutné jídlo, tak se nechte inspirovat naším receptem na mleté maso s rýží a mletou paprikou. Tento recept spojuje tradiční kuchyň s moderním zpracováním potravin, což vám zajistí nejen lahodný zážitek, ale také výživnou a zdravou stravu.
Rychlá a nenáročná večeře? Zkuste tento recept na slaný houbový koláč
slaný koláč s houbami, slaný houbový koláč, houbový koláč, recept houby, recept slaný koláč. Příprava vám nezabere moc času a výsledek bude lahodný!
Recept na kuře s brambory a rajčaty z jedné pánve
Zimní počasí vybízí k hledání nových inspirací do kuchyně. Trávíme možná o něco více času v teple domova a chutný pokrm, který provoní zimní večer, tyto chvíle zajisté zpříjemní. Dnes pro vás máme recept na zapečené keře s bramborem.
Recept na citronové kuře po francouzsku
Vyzkoušejte náš zajímavý a chutný recept na citronové kuře! Příprava je jednoduchá, a většinu potřebných ingrediencí máte určitě doma.
Recept na luxusní rybu po thajsku
Vyzkoušejte exotickou a osvěžující chuť, která bude chutnat celé rodině! Máme pro vás skvělý recept na rybu po thajsku. Tato pikantní rybí receptura zachovává jemnou chuť bílé ryby a kombinuje ji s kyselými příchutěmi.
Rychlá a nenáročná večeře. Recept na zapečenou kapustu se slaninou
Máme tu podzim a to znamená, že nám přichází kapustová sezóna. Jedná se o jednu z nejstarších druhů zeleniny, která je velmi bohatá na vitamíny a minerály. Připravili jsme pro vás nenáročný recept, který je jednoduchý na přípravu a zároveň velmi chutný.
5 vynikajících a zdravých receptů z jednoho pekáče
Hledáte zdravé a rychlé recepty na oběd? Vyzkoušejte jeden z našich pěti receptů z jednoho pekáče. Příprava je jednoduchá a zvládne to opravdu každý!
Recept na špekové knedlíky s houbovou omáčkou
Hledáte zajímavý recept na oběd či večeři? Máme pro vás řešení! Vyzkoušejte náš skvělý recept na rakouské špekové knedlíky s houbami, který si zamiluje celá rodina.