Co se v článku dozvíte?
- Jak připravit těsto na perníčky, které jsou hned měkké?
- Jak na jednoduchý recept, který zvládne každý?
- Jak skladovat vánoční perníčky, aby zůstaly čerstvé?
Vánoční perníčky patří k nejoblíbenějším druhům cukroví. Jejich vůně skořice, hřebíčku a medu vykouzlí tu pravou sváteční atmosféru. Tradiční perníčky často potřebují čas na změknutí, ale tento recept přináší řešení pro ty, kdo si chtějí vychutnat měkké a lahodné perníčky ihned po upečení. Ideální na poslední chvíli i pro ty, kdo nemohou odolat.
Recept na vánoční perníčky ihned měkké

Ingredinece:
- 500 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 2 lžíce medu
- 2 vejce
- 120 g změklého másla
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžíce kakaa (pro tmavší těsto)
Postup:
- V míse smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr, jedlou sodu, perníkové koření, skořici a kakao.
- Přidejte změklé máslo, vejce a med. Vypracujte hladké těsto, které se nelepí. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte pár kapek mléka.
- Těsto nechte chvíli odpočinout v lednici (asi 30 minut).
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Těsto rozválejte na tloušťku asi 0,5 cm a vykrajujte oblíbené tvary.
- Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem 7–10 minut, dokud nezačnou zlátnout.
- Po vychladnutí ozdobte podle svého vkusu – například cukrovou polevou, čokoládou nebo barevnými zdobeními.
TIP: Aby perníčky zůstaly čerstvé a měkké, skladujte je v uzavřené dóze na suchém a chladném místě. Pro zajištění měkkosti můžete do dózy přidat plátek čerstvého jablka, který vlhkost perníčků krásně udrží. Pokud je plánujete ozdobit, můžete to udělat ihned po upečení, nebo je nechte nezdobené a dozdobte těsně před Vánoci.