V sadech i na zahradách začínají dozrávat jablka a s nimi přichází rozhodování, jak je zpracovat. Pokud tedy potřebujete toto ovoce spotřebovat a zároveň připravit zdravý a chutný dezert, určitě využijte tento recept.
Ačkoli je na jablečné řezy třeba poměrně mnoho surovin, určitě se nelekejte. Většinu z nich doma jistě máte. Příprava celého moučníku by pak neměla zabrat více než hodinu.
Na jablečné řezy budete potřebovat:
Těsto
- polohrubá mouka 200 g
- cukr (krupice či krystal) 180 g
- kypřící prášek 2 lžičky
- olej 5 lžic
- vlažná voda 5 lžic
- skořice půl lžičky
Smetanový krém s jablky
- nastrouhaná či nadrobno nakrájená jablka 450 g
- smetana ke šlehání 250 ml
- zakysaná smetana 200 ml
- máslo 15 g (asi 1 lžíce)
- citronová šťáva z půlky citronu (či podle chuti)
- skořicový cukr 1 balení
- badyán 1 ks
- hřebíček 2 ks
- voda 2 lžíce
- cukr či sladidlo na doslazení dle potřeby
- vanilkový pudink bez vaření 1 ks
- ztužovač šlehačky 1 ks
Postup:
Z bílků nejprve ušleháme sníh. Žloutky ušleháme s cukrem, dokud nevznikne pěna, poté za stálého šlehání vmícháme olej a vodu. Dále do směsi přidáme skořici, mouku, prášek do pečiva a nakonec i sníh a promícháme.
Krém můžeme připravit v průběhu pečení. Pečeme přibližně na 180 stupňů, asi 25 minut, průběžně kontrolujeme.
Jablka v hrnci podlijeme vodou a šťávou z citronu, přidáme badyán, hřebíček, cukr (či skořicový cukr) a máslo. Podusíme, ale pouze krátce, aby se jablka úplně nerozvařila. Poté necháme směs vychladnout.
V míse smícháme smetany, ztužovač i pudink tak, aby vznikl krém. Poté vmícháme jablečnou směs. Takto vzniklý krém natřeme na těsto, vychladíme a můžeme podávat. Na ozdobu můžeme posypat skořicí.