Teriyaki omáčka nebo marináda pochází z Japonska. Její název se skládá ze slov teri (lesk) a yaki (grilování). Jde o spojení sladkých a slaných příchutí. Nejvíce se používá k marinování masa, do omáček a k dochucení pokrmů.

Recept na teriyaki kuře s rýží
Překvapte svou rodinu a připravte jim večeři v japonském stylu.
Ingredience na omáčku
- 110 ml sójové omáčky (tmavé)
- 110 g hnědého cukru
- 80 ml jablečného octu
- 5 lžíc studené vody
- 1 lžíce škrobu
- 2 stroužky česneku (prolisovaný)
- ½ mletého zázvoru
- Pepř
Ingredience
- 500 g kuřecího stehenního masa
- Sůl a pepř
- Sezamová semínka
- 2 šálky rýže
- Trochu oleje
Postup:
- Kuřecí maso nakrájejte na kousky, osolte a opepřete. Vložte do misky, nalijte trochu oleje a nechte odpočinout.
- Připravte si hrnec, kde za stálého míchání přidávejte suroviny. Začněte tekutými a poté sypkými. Poté přiveďte k varu. Až omáčka zhoustne, tak ji odstavte.
- Dejte vařit rýži (v rýžovaru nebo v troubě)
- V hluboké pánvi orestujte kuřecí maso a až bude hotové, teplotu snižte na minimum a přidejte k masu hotovou omáčku. Promíchejte a nechte chvilku povařit.
- Na talíři posypte omáčku lehce sezamovými semínky
Dobrou chuť!