Vaše poloha:
Recept na nadýchaný mazanec, který zmizí dřív, než řeknete 'Velikonoce'
(Foto: canva.com)
Recept na nadýchaný mazanec, který zmizí dřív, než řeknete 'Velikonoce'
(Foto: canva.com)

18.03.2024

Recept na nadýchaný mazanec, který zmizí dřív, než řeknete 'Velikonoce'

S blížícími se Velikonočními svátky se na naše stoly opět vrací tradiční pochoutky, mezi které patří i neodolatelně voňavý a luxusně nadýchaný mazanec. Tento klenot české kuchyně dokáže vykouzlit úsměv na tváři každého, kdo se po jeho ochutnání cítí jako v ráji. V tomto článku vám přinášíme recept na mazanec, který zmizí dřív, než stačíte říct "Velikonoce".

 

Mazanec má ve velikonočních tradicích České republiky dlouholeté kořeny. Tento bohatě zdobený sladký chléb se peče především na Velikonoce a jeho příprava je považována za rituál, který symbolizuje příchod jara a nového života. Původně byl mazanec bohatě ozdoben křížem jako symbol křesťanské víry, avšak dnes se jeho vzhled i chuť liší podle rodinných tradic a regionálních zvyků.

 

Recept na nadýchaný mazanec

 

Klíčem k dokonalému mazanci je bezpochyby trpělivost a pečlivost při jeho přípravě. Těsto musí být dobře propracované a dostatečně vykynuté, což je základem pro jeho nadýchanou strukturu. Správný poměr ingrediencí a jejich kvalita hrají rovněž významnou roli. Nebojte se věnovat pečení mazance čas, který si zaslouží.

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience:

 

 

Postup:

 

  1. Příprava kvásku: Rozpusťte droždí v teplém mléce se lžící cukru a nechte vzejít kvásek.
  2. Míchání těsta: V míse smíchejte mouku, cukr, žloutky, citronovou kůru a špetku soli. Přidejte kvásek a začněte míchat těsto.
  3. Zpracování těsta: Postupně přidávejte rozpuštěné máslo a míchejte, dokud nezískáte hladké těsto. Poté vmíchejte rozinky a mandle.
  4. Kynutí: Těsto přikryjte a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, až do zdvojnásobení objemu.
  5. Tvarování a další kynutí: Vypracované těsto vložte do formy na mazanec, opět přikryjte a nechte kynout dalších 30 minut.
  6. Pečení: Předehřejte troubu na 180 °C. Mazanec potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlovými plátky a pečte v předehřáté troubě cca 35–45 minut, dokud není zlatavý.
  7. Dochucení a podávání: Nechte mazanec vychladnout na mřížce. Podávejte jako hlavní hvězdu vašeho velikonočního stolu.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Zažijte Velikonoce jako nikdy předtím: Recept na beránka v pěti variantách

S blížícími se Velikonočními svátky se otevírá doba, kdy se rodiny a přátelé scházejí, aby společně oslavovali, a co by to byly za oslavy bez tradičního velikonočního beránka? Připravte se na to, že tento rok budou Velikonoce opravdu speciální, protože vám přinášíme recept na beránka v pěti neodolatelných variantách. Od klasického tvarohového až po luxusní biskupský beránek, každá z nich představuje jedinečnou chuť, která obohatí váš velikonoční stůl a zanechá vás i vaše blízké v úžasu.

Zkuste to jinak: Recept na šneky se skořicí a citronovou polevou

Zapomeňte na obvyklé dezerty a dejte své kuchyni nový nádech s receptem na skořicové šneky s osvěžující citronovou polevou. Tato lahodná pochoutka je nejen snadná na přípravu, ale také přináší do vašeho domova vůni a pohodu. Překvapte své blízké tímto originálním receptem a užijte si závan skořice ve své kuchyni.

Upečte si legendární pražský koláč

Zamilujte si chuť a vůni pražského koláče. Tento kulinářský skvost, kombinující jemné těsto, voňavý krém a skořicovou drobenku, je ideálním doplňkem k vaší nedělní kávě nebo jako sladká pochoutka pro každodenní radost. Objevte originální recept, který je jednoduchý, ale zároveň nabízí neopakovatelný gurmánský zážitek.

Skořicový sen u vás doma. Recept na dokonalé skořicové šneky

Skořice, ta voňavá přísada, která dokáže proměnit obyčejné pečivo na něco naprosto úžasného. Skořicové šneky patří mezi oblíbené pochoutky milovníků sladkého po celém světě. Pokud si chcete dopřát tuto skořicovou dobrotu, zkuste náš recept na dokonalé skořicové šneky z kynutého těsta. Připravte se na křupavý, vonný a lahodný zážitek.

Věnečky jako z cukrárny. Recept na domácí věnečky se žloutkovým krémem

Svěží, nadýchané a plné lahodného žloutkového krému - ano, to jsou věnečky. Tato tradiční cukrářská lahůdka je oblíbená po celém světě a nyní vám ukážeme, jak si je připravit přímo v pohodlí vaší kuchyně. Získejte chuť nejlepších věnečků, které jste kdy ochutnali, a připravte si je díky našemu receptu na domácí věnečky se žloutkovým krémem. Jednou, co je ochutnáte, už nebudete chtít jiné dezerty.

Sladká chuť podzimu: Recept na domácí dýňovou bábovku

Podzim přináší mnoho krásných změn, a jednou z nejoblíbenějších je návrat do kuchyně a pečení. Když je venku chladněji a listí začíná opadávat, není nic lepšího než si připravit něco sladkého a voňavého doma. Jedním z nejlepších receptů na podzimní dobroty je dýňová bábovka. Tato chutná a vláčná bábovka osloví chuťové buňky všech členů rodiny a vytvoří dokonalou atmosféru podzimního dne.

Nechte se hýčkat: Nejlepší desetiminutová jablková bábovka

Jste-li milovníkem sladkých dobrot, které si můžete dopřát kdykoli bez zdlouhavé přípravy, máme pro vás skvělou zprávu. Dnes vám představíme recept na naprosto božskou desetiminutovou jablkovou bábovku. Tato lahodná pochoutka je rychlá, jednoduchá a přesto plná chuti. Připravte se na malý kulinářský zážitek, který vám zpříjemní chvíle u kávy nebo čaje.

Kremšnita: symfonie jemného těsta a luxusního krému

Kremšnita, také známá jako krémeš, je oblíbeným dezertem ve střední Evropě a na Balkáně. Tato symfonie jemného těsta a luxusního krému oslovuje chuťové buňky miliónů lidí po celém světě. Vyzkoušejte náš recept, jak připravit tento výjimečný balkánský dezert doma.

Jahodová slast v každém soustu. Recept na dokonalou bublaninu plnou sladkých jahod

Sladká chuť jahod a jejich lahodná vůně dělají z každého sousta pravou jahodovou slast. Pokud hledáte dokonalý recept na sladkou a šťavnatou bublaninu plnou čerstvých jahod, máme pro vás recept, který vás okouzlí svou jednoduchostí a chutí.

Vyzkoušejte si tuto místní delikatesu: Pravý hradecký pumprnikl

Rádi byste ochutnali něco tradičního a typického pro Hradec Králové? Nechte se inspirovat tímto receptem na pravý hradecký pumprnikl, sladkou pochoutku, která se peče už od 17. století. Pumprnikl mají křupavou a aromatickou kůrku a uvnitř jsou plné ořechů a rozinek. Podle tohoto receptu si můžete snadno připravit pumprnikl doma a ochutnat tak tradiční sladkou pochoutku.