Vaše poloha:
Recept na nejlepší trhané hovězí? Víno, bylinky a pomalé pečení dělají zázraky
(Foto: canva.com)
Recept na nejlepší trhané hovězí? Víno, bylinky a pomalé pečení dělají zázraky
(Foto: canva.com)

27.02.2025

Recept na nejlepší trhané hovězí? Víno, bylinky a pomalé pečení dělají zázraky

Trhané hovězí maso patří mezi nejoblíbenější pomalu pečené pokrmy, které se doslova rozplývají na jazyku. Tajemství dokonalé chuti spočívá v dlouhé přípravě, kvalitním mase, aromatických bylinkách a kapce červeného vína. Vyzkoušejte tento recept na trhané maso, které se hodí do burgerů, tortill, nebo jako hlavní chod s bramborovou kaší.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jaké maso je nejlepší pro přípravu trhaného hovězího?
  • Jaké suroviny a bylinky dodají masu nejvíce chuti?
  • Jak správně pomalu péct maso, aby bylo dokonale šťavnaté?
  • Jak využít trhané maso v různých pokrmech?

 

Trhané hovězí maso je pokrm, který si získal popularitu po celém světě. Jeho kouzlo spočívá v dlouhém a pomalém pečení, při kterém se maso krásně rozpadne na jemná vlákna. Kromě vynikající chuti má i univerzální využití – můžete ho podávat s pečivem, bramborovou kaší, těstovinami nebo ho použít jako náplň do sendvičů a burgerů. Nejlepší variantou masa na trhané hovězí je hovězí krk nebo kližka, které obsahují dostatek tuku a vaziva, což pomáhá k dosažení ideální konzistence.

 

Recept na trhané maso na víně

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience:

 

Postup:

 

  1. Příprava masa – Hovězí krk nebo kližku očistěte a osušte papírovou utěrkou. Osolte, opepřete a potřete olivovým olejem.
  2. Restování – V hrnci s těžkým dnem nebo litinovém pekáči rozpalte olej a maso ze všech stran důkladně opečte, aby se zatáhlo a získalo bohatou chuť. Poté ho vyjměte z hrnce.
  3. Základ omáčky – Do stejného hrnce přidejte na plátky nakrájený česnek a na proužky nakrájenou cibuli. Orestujte dozlatova.
  4. Přidání tekutin – Do hrnce přilijte červené víno a nechte ho 2–3 minuty povařit, aby se odpařil alkohol. Přidejte rajčatový protlak, bobkové listy a rozmarýn. Zalijte hovězím vývarem a promíchejte.
  5. Dlouhé pečení – Maso vraťte zpět do hrnce, přiklopte pokličkou a dejte do trouby předehřáté na 140 °C. Pečte 4–5 hodin, dokud není maso úplně měkké.
  6. Trhání masa – Upečené maso vyjměte a pomocí dvou vidliček natrhejte na vlákna. Promíchejte s výpekem a nechte chvíli odpočinout.
  7. Servírování – Podávejte s bramborovou kaší, rýží, čerstvým pečivem nebo jako náplň do burgerů či tortill.

 

Tipy na přílohy:

 

Bramborová kaše – Krémová kaše perfektně doplní šťavnaté maso.
Čerstvá bageta nebo housky – Ideální na trhané maso ve stylu sendvičů.
Tortilly – Naplňte trhané hovězí do tortilly s avokádem, zeleninou a omáčkou.
Rýže nebo těstoviny – Jemná příloha, která krásně nasákne šťávu z masa.

 

Tipy na vylepšení:

 

Pikantní verze – Přidejte chilli papričky nebo kajenský pepř pro ostřejší chuť.
Extra šťavnatost – Do výpeku vmíchejte kousek másla pro sametovou omáčku.
Víno – Pokud nemáte červené víno, můžete použít tmavé pivo nebo více vývaru.
Bylinky – Experimentujte s tymiánem nebo oreganem pro jiný chuťový profil.

 

Trhané hovězí maso je skvělým pokrmem pro všechny milovníky šťavnatého a voňavého masa. Díky pomalému pečení ve víně a bylinkách získává neodolatelnou chuť, která se skvěle hodí do mnoha jídel. Vyzkoušejte tento recept a přesvědčte se sami, že domácí trhané maso je lepší než jakékoliv fastfoodové varianty.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, recepty, youtube

Mohlo by Vás zajímat

Recept na mistrovský hovězí steak na víně

Hledáte tip na dokonalou zimní večeři? Připravte si hovězí steak na víně jako z pětihvězdičkové restaurace. Nezabere vám to více než 30 minu.

Recept na dokonalé hovězí na víně

Hovězí na víně patří k těm receptům, které vám rozhodně neuniknou na žádné rodinné oslavě nebo výjimečné příležitosti. Tento pokrm se však nemusí omezovat pouze na tyto výjimečné okamžiky. Pokud máte chuť na něco výraznějšího a plnějšího, tento recept na hovězí na víně je tím pravým. Jsme si jistí, že vás jeho chuťová symfonie zcela uchvátí.

Jak připravit perfektní burger s vepřovým trhaným masem? Recept, který překoná vaše očekávání

Hledáte recept na neodolatelný burger, který uspokojí každého milovníka masa? Domácí burger s trhaným vepřovým masem a svěžím coleslawem je ideální volbou na víkendovou hostinu i grilovačku. Připravte si ho podle našeho návodu a překvapte rodinu i přátele.

Jak připravit španělského ptáčka? Recept, který si zamilujete

Španělský ptáček je tradiční české jídlo, které se těší oblibě díky své jedinečné chuti a jednoduché přípravě. Tento recept vás provede krok za krokem, jak připravit španělského ptáčka z hovězího masa, který se skvěle hodí s rýží.

Jak na hovězí Stroganov? Tento recept zaručí chuť, která vás dostane

Hovězí Stroganov je ikonické jídlo, které si získalo srdce mnoha gurmánů po celém světě. Jeho kombinace jemných hovězích nudliček a krémové omáčky s houbami je zárukou úspěchu u každého stolu. Vyzkoušejte náš jednoduchý a osvědčený recept!

Jak připravit kuře, aby chutnalo jako kachna? Recept na kuře ala kachna

Kuře, které chutná jako kachna? Pokud chcete ušetřit, ale neochudit se o chuť kachního masa, vyzkoušejte recept na kuře ala kachna. S pečeným kuřetem můžete dosáhnout chutného výsledku s jemnými tóny, které připomínají kachnu. Naučte se, jak kuře připravit, aby mělo křupavou kůži a šťavnatou chuť.

Jak připravit svatomartinskou husu? Recept, který zaručí křupavou kůrčičku a šťavnaté maso

Svatomartinská husa je tradičním pokrmem, který se připravuje k oslavám svátku svatého Martina. Pokud chcete na váš stůl servírovat křupavou a šťavnatou pečenou husu, máme pro vás jednoduchý, ale ověřený recept, který vás nezklame. Naučte se, jak připravit dokonalou svatomartinskou husu s křupavou kůrčičkou, aby se vám hosté jen sbíhali!

Recept na sváteční pomalu pečený bůček

Chcete-li připravit nezapomenutelný vánoční pokrm, který zaujme každého hosta, nemusíte hledat dál. Tento tradiční vepřový pokrm, který zraje v pomalém pečení, se stává středobodem každé sváteční hostiny. Vyznačuje se křupavou kůrkou, šťavnatým masem a bohatými chutěmi, které si zaslouží místo na každém svátečním stole.

Zkuste tuňáka jinak: recept na marinovaný steak na víně s polentou

Říkáte si, že tuňák už nemá pro vás žádná tajemství? Přemýšlíte, jak mu dodat nový rozměr? Přicházíme s neodolatelným receptem na tuňáka, který vás překvapí nejen svou chutí, ale i jednoduchostí přípravy. Připravte se na tuňáka jinak – marinovaný steak na víně s hladkou polentou. Otevřete si dveře do světa lahodné gastronomie a dejte se do práce s námi.

Upečte si luxusní Svatomartinskou husu

Přichází čas svatomartinských oslav a k nim neodmyslitelně patří tradice pečení svatomartinské husy. Tento článek vám nabídne osvědčený recept, který promění vaši kuchyni v místo plné lákavých vůní a přinese na váš stůl kousek tradiční podzimní pohody. Objevte tajemství dokonale křupavé kůrčičky a šťavnatého masa, které si zamiluje celá rodina. 

Spolupracujeme s: