Kapusta
Kapusta se řadí mezi košťálovou zeleninu z čeledi brukvovitých a znali ji již staří Egypťané. V kuchyni ji lze zpracovat mnoha způsoby, a to vařením, smažením, dušením, spařením či zapékáním. Kapusta obsahuje celou řadu vitamínů a prospěšných látek. Konzumací kapusty svému tělu dodáte vitamíny B1, B2, B3, kyselinu listovou (B9), C, E, K, mangan, vápník, draslík či hořčík. Tato vitamínová bomba působí protirakovinotvorně, podporuje obranyschopnost organismu, zpomaluje proces stárnutí zraku, pomáhá zhubnout, snižuje množství cholesterolu v krvi, uklidňuje žaludek, eliminuje střevní potíže, a dokonce zlepšuje hojení ekzémů.
Recept z kapusty

Neodolatelné kapustové karbanátky
Ingredience na karbanátky:
- kapusta – 1 ks, středně velká
- mleté maso – 400 g
- vejce – 1 ks
- cibule – 1 ks
- česnek – 3 až 4 stroužky
- strouhanka – dle potřeby
- sůl
- bílý pepř
- majoránka
- olej – na smažení
Ingredience na trojobal:
- vejce – 1 ks
- strouhanka
- hladká mouka
Postup:
- Kapustu nakrájejte na středně velké kousky a uvařte ji ve vroucí osolené vodě do poloměkka.
- Uvařenou kapustu sceďte, nechte odkapat a vychladnou.
- Poté ji nasekejte na drobnou.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na co nejmenší kousky.
- Česnek utřete nebo rozmělněte lisem na česnek.
- V míse smíchejte kapustu, mleté maso, vejce, cibuli a česnek.
- Dle potřeby a hustoty hmoty přisypte strouhanku.
- Vzniklou směs dochuťte solí, bílým pepřem a majoránkou.
- Vytvarujte karbanátky, které obalíte v trojobalu (hladká mouka, vejce a strouhanka).
- Smažte na pánvičce v oleji krásně dozlatova.
- Podávejte na nahřátém talíři s bramborem či bramborovou kaší a kyselou okurkou.
TIP: Neodolatelné kapustové karbanátky bez masa – pokud chcete připravit chod pro vegetariány, použijte místo mletého masa alternativu v podobě masa sójového. To nejprve připravte dle návodu a poté ho namelte.
