Recept na ledovou kávu s karamelovým krémem
Ledová káva s karamelovým krémem je osvěžující letní nápoj, který si vás získá. Tato chladivá pochoutka spojuje svěží esenci kávy s lahodnou sladkostí karamelu, vytvářející neodolatelnou kombinaci chutí.
Karamelový topping
- 150 ml smetany ke šlehání (33%)
- Špetka soli
- 100 g třtinového cukru
- 1 polévková lžíce třtinového karamelového cukru
- 4 polévkové lžíce másla
Káva
- 100 ml espressa
- 150-200 ml ledových kostek
- 100 ml vychlazené smetany ke šlehání (33%)
Zdobení
- 250 ml vychlazené smetany ke šlehání (33%)
- Karamel na ozdobení
Postup
Karamelový topping
- Do hrnce nalijete smetanu ke šlehání, přidáte špetku soli, třtinový cukr, karamelový cukr a máslo.
- Mícháte při střední teplotě, dokud směs nezhoustne a nevznikne tekutý karamel. Odstavíte a necháte vychladnout.
Káva
- Připravíte si espresso a necháte vychladit v lednici.
- Do předem vychlazeného mixéru nasypete ledové kostky, přilijete vychlazenou kávu a přidáte smetanu ke šlehání.
- Mixujete cca 30 sekund při vysokých otáčkách.
Servírování
- Část karamelu nalijete do vychlazených sklenic a nasypete cca 6 kostek ledu do každé sklenice.
- Zalijete hotovou směsí kávy.
- Vyšleháte smetanu ke šlehání pro zdobení, navrstvíte na kávu a ozdobíte zbytkem karamelu.
Tipy a triky
- Pro extra bohatou chuť můžete přidat do směsi kávy lžíci vanilkového extraktu.
- Pokud nemáte třtinový karamelový cukr, můžete jej nahradit klasickým karamelovým sirupem.
- Chcete-li ještě intenzivnější karamelovou chuť, přidejte trochu karamelového sirupu přímo do směsi kávy před mixováním.