Pampeliška
Tato dvouděložní rostlina z čeledi hvězdnicovité je známá též pod odborným názvem smetanka lékařská. Její žluté zbarvení neodmyslitelně patří k jaru. Většina lidí ji sice vnímá pouze jako plevel, pampeliška ovšem má i mnoho pozitivních vlastností. Využít ji můžeme jak v kuchyni, tak i v lékařství.
Pampeliška a její prospěšné vlastnosti
V kořenech pampelišky se nachází mléčná lepivá tekutina obsahující hořčiny, minerální látky, bílkoviny, fytonocidy, inulin, cholin, steroly, pryskyřici či silice. Její listy jsou bohaté na vitamíny A, B, C, D, betakaroten, křemík, draslík a vápník. Mezi prospěšné vlastnosti pampelišky například patří podpora funkce močové soustavy, trávení, činnosti žaludku a jater, pomoc při detoxikaci. Navíc, pampeliška patří mezi antioxidanty.

My se nyní zaměříme na slunce připomínající květy. Tato žlutá část pampelišky je vhodná nejen jako ozdoba vlasů či na pletení princeznovských věnečků, ale i jako surovina pro výrobu výborného medu.
Pampeliškový med – recept
Pampeliškový med, nebo pampeliškový sirup, vařívaly již naše babičky a prababičky. Při jeho výrobě se tak trochu proměníme v pilné včeličky, které poletují z kvetu na květ. Základem receptu je totiž nasbírat dostatečné množství pampeliškových květů. S tímto úkonem mohou pomoci i děti.
Ingredience
- pampelišky – 200 květů
- voda – 1 l
- citron – 1 ks
- cukr krystal – 1 kg
Postup
Pampeliškové květy důkladně očistěte a zbavte stonků. Citron omyjte a nakrájejte na kolečka. Obě ingredience vložte do dostatečně velkého hrnce, zalijte vodou a vařte přibližně 15 minut.
Takto připravený vývar nechte i s pampeliškami a citronem odpočívat 24 hodin.
Po uplynutí 24 hodin se k hrnci vraťte a směs přeceďte přes plátno nebo hustý cedník do čistého hrnce. Do získané šťávy přidejte cukr a vařte přibližně 90 minut do požadovaného zhoustnutí.
TIP: Pokud chcete mít váš pampeliškový med ještě zdravější, nahraďte bílý cukr krystal cukrem třtinovým.
Hotový, ještě horký, pampeliškový med nalijte do skleniček a uzavřete víčkem. Nezapomeňte na krasopisně nadepsanou cedulku.
Pampeliškový med je ideální na slazení čaje (neměl by být příliš horký), na chleba s máslem atd.
RADA: Med uchovávejte na suchém, chladném a temném místě.
Pampeliškový med – účinky
Konzumace pampeliškového medu se vyplatí v případě nachlazení či kašle nebo při problémech s močovým ústrojí, žlučníkem a trávící soustavou.
