Vaše poloha:
Jak si vyrobit domácí med z pampelišek
(Foto: canva.com)

11.05.2021

Jak si vyrobit domácí med z pampelišek

K jaru neodmyslitelně patří záplava žlutých květů. Pampelišky na nás pomrkávají téměř z každého rohu, a to ve městech, na vesnicích i v přírodě. Někdo při pohledu na ně vytahuje, z důvod alergické reakce, kapesník, holčičky si z nich nadšeně pletou věnečky do vlasů, zahrádkáři svádí neúprosný boj o upravený trávník a hospodyňky vyráží na sběr, aby z něho uvařily pampeliškový med.

Pampeliška

Tato dvouděložní rostlina z čeledi hvězdnicovité je známá též pod odborným názvem smetanka lékařská. Její žluté zbarvení neodmyslitelně patří k jaru. Většina lidí ji sice vnímá pouze jako plevel, pampeliška ovšem má i mnoho pozitivních vlastností. Využít ji můžeme jak v kuchyni, tak i v lékařství.

Pampeliška a její prospěšné vlastnosti

V kořenech pampelišky se nachází mléčná lepivá tekutina obsahující hořčiny, minerální látky, bílkoviny, fytonocidy, inulin, cholin, steroly, pryskyřici či silice. Její listy jsou bohaté na vitamíny A, B, C, D, betakaroten, křemík, draslík a vápník. Mezi prospěšné vlastnosti pampelišky například patří podpora funkce močové soustavy, trávení, činnosti žaludku a jater, pomoc při detoxikaci. Navíc, pampeliška patří mezi antioxidanty.

(Foto: canva.com)

My se nyní zaměříme na slunce připomínající květy. Tato žlutá část pampelišky je vhodná nejen jako ozdoba vlasů či na pletení princeznovských věnečků, ale i jako surovina pro výrobu výborného medu.

Pampeliškový med – recept

Pampeliškový med, nebo pampeliškový sirup, vařívaly již naše babičky a prababičky. Při jeho výrobě se tak trochu proměníme v pilné včeličky, které poletují z kvetu na květ. Základem receptu je totiž nasbírat dostatečné množství pampeliškových květů. S tímto úkonem mohou pomoci i děti.

Ingredience

Postup

Pampeliškové květy důkladně očistěte a zbavte stonků. Citron omyjte a nakrájejte na kolečka. Obě ingredience vložte do dostatečně velkého hrnce, zalijte vodou a vařte přibližně 15 minut.

Takto připravený vývar nechte i s pampeliškami a citronem odpočívat 24 hodin.

Po uplynutí 24 hodin se k hrnci vraťte a směs přeceďte přes plátno nebo hustý cedník do čistého hrnce. Do získané šťávy přidejte cukr a vařte přibližně 90 minut do požadovaného zhoustnutí.

TIP: Pokud chcete mít váš pampeliškový med ještě zdravější, nahraďte bílý cukr krystal cukrem třtinovým.  

Hotový, ještě horký, pampeliškový med nalijte do skleniček a uzavřete víčkem. Nezapomeňte na krasopisně nadepsanou cedulku.

Pampeliškový med je ideální na slazení čaje (neměl by být příliš horký), na chleba s máslem atd.

RADA: Med uchovávejte na suchém, chladném a temném místě.

Pampeliškový med – účinky

Konzumace pampeliškového medu se vyplatí v případě nachlazení či kašle nebo při problémech s močovým ústrojí, žlučníkem a trávící soustavou.  

(Foto: canva.com)

 

Mohlo by Vás zajímat

Jarní poklady z pampelišek: Vyrobte si sirup, salát i falešný med

Pampelišky nejsou jen plevel – jsou to cenné bylinky s řadou využití v kuchyni i domácí lékárně. Připravte si chutné a zdravé recepty, které potěší celou rodinu.

Neodolatelná krkovice s medem a hořčicí: Rychlá a snadná pochoutka pro každého

Šťavnatá vepřová krkovice na medu a hořčici je ideální volbou pro každého, kdo miluje výrazné chutě a jednoduchou přípravu. Tento recept vám ukáže, jak z běžné suroviny vytvořit dokonalou pochoutku, která se rozplývá na jazyku. Připravte si tuto lahůdku snadno a rychle v troubě.

Nejlepší recept na kuřecí paličky na medu: Jednoduchý, rychlý a neodolatelný

Pečené kuřecí paličky na medu jsou skvělou volbou pro každého, kdo hledá jednoduchý, ale zároveň chutný recept. Díky sladko-slané marinádě získá maso šťavnatost a dokonale křupavou kůrku. Vyzkoušejte tento snadný recept a připravte si kuřecí paličky, které si zamilujete!

Recept na vepřovou panenku v medovo-hořčičné omáčce se smetanou

Vepřová panenka je jedním z nejjemnějších druhů masa, které si můžete připravit. V kombinaci s medovo-hořčičnou omáčkou vytvoříte dokonalý pokrm plný chuti. Tento recept vás přesvědčí, že příprava výtečného jídla nemusí být složitá.

Grilovačka: Lilek ve svěží marinádě

Pokud si chystáte ugrilovat nějaké maso, tak určitě si nezapomeňte k němu přidělat grilovanou zeleninu. Je to skvělá příloha nebo lehčí varianta pokrmu ke grilování. My jsme pro vás připravili recept na naložený lilek v marinádě, který splní vaše očekávání.

Grilovačka: Vepřová žebírka naložena v medové marinádě

Dochází vám nápady, co si udělat na grilu? My pro vás máme skvělý recept na vepřová žebra s medovou marinádou. Určitě budete spokojeni a takovou pochoutku si budete dělat častěji.

Přinášíme vám 8 nejlepších domácích marinád na grilování

Grilovací sezóna je v plném proudu. Chystáte se připravit maso na grilu? Vyzkoušejte těchto 8 domácích marinád, díky kterým bude maso chutnat ještě lépe.

Čokoládový mousse z jediné suroviny? Tento geniální dezert zvládnete do 10 minut!

Nechce se vám péct, ale honí vás mlsná? Vyzkoušejte tenhle jednoduchý čokoládový mousse z pouhé jedné suroviny. Hotový je za pár minut a chutná jako z luxusní cukrárny!

Domácí višňový sirup s méně cukru: Osvěžení plné chuti a zdraví

Připravte si domácí višňový sirup bez zbytečně velké dávky cukru. Zdravější varianta osvěžujícího nápoje, který zvládnete snadno i bez konzervantů.

Piškotový dort s jahodami: Recept, který chutná jako od babičky

Piškotový dort s jahodami patří mezi klasiku, kterou zvládnete i doma bez složitého pečení. Tento recept spojuje nadýchaný piškot, čerstvé jahody a jemnou šlehačku v lehkém letním dezertu, který potěší každého milovníka ovocných dortů.

Spolupracujeme s: