Z hermelínu se dá připravit spousta pokrmů, jakou jsou například předkrmy, obědy či večeře nebo je potřebný jako ingredience do hlavních jídel. Nejznámější je buď nakládaný, nebo grilovaný.
Recept na hermelín s listovým těstem
Tento recept vám zabere jen třicet minut práce, a přesto připravíte originální jídlo, s kterým zazáříte.
Ingredience
- 1x hermelín (může být camembert)
- 1 balení listového těsta (400g) nebo 2x balení před váleného listového těsta
- Med
- Rozmarýn, tymián a sůl
- 1x vajíčko
- Olivový olej
Postup:
1/ Nejdříve si rozválíte jednu část listového těsta nebo si vybalte už předem vyválené těsto. Poté lehce těsto pokapejte medem a posypejte bylinkami a trochu posolte. Připravené těsto zabalte. To samé udělejte i s druhým.
2/ Předehřejte si troubu na 180 °C.
3/ Připravte si větší plech a položte na něj pečící papír. Vybalte si hermelín nebo camembert a položte ho na plech doprostřed. Sýr nařízněte (cca pět čar) a pokapejte ho mírně medem a olivovým olejem.
4/ Vezměte si připravené listové těsto (zabalené) a začněte ho motat kolem hermelínu. Poté napojte druhé těsto (vytvořte šnečí ulitu). Listové těsto potřete vajíčkem, posypte bylinkami a solí.
5/ Až budete mít vše připravené, tak vložte pekáč do trouby a pečte cca dvacet minut (těsto musí být zlatavé a sýr nesmí vytéct nebo bublat).
6/ Vytáhněte plech a nechte pochoutku vychladnout.
TIP: Pokud máte rádi slaninu, tak ji můžete přidat do těsta a poté s ní těsto zabalit. Místo medu ale přidejte hořčici.