Reklama Reklama
Vaše poloha:
Recept na smažené žampiony v panko strouhance a s dipem, který si zamilujete
(Foto: canva.com)
Recept na smažené žampiony v panko strouhance a s dipem, který si zamilujete
(Foto: canva.com)

04.09.2025

Recept na smažené žampiony v panko strouhance a s dipem, který si zamilujete

Křupavé na povrchu, šťavnaté uvnitř – takové jsou panko žampiony, které si zamilovali v amerických barech a stále častěji se objevují i na českých stolech. V kombinaci s domácím ranch dipem představují ideální party občerstvení, lehkou večeři i vegetariánskou alternativu k masu.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Proč je panko strouhanka tak křupavá?
  • Jak připravit ultra křupavé smažené žampiony?
  • Jak si doma vytvořit krémový ranch dip?
  • Jak podávat žampiony jako party občerstvení i lehkou večeři?

 

Americká klasika v české kuchyni

 

Panko strouhanka pochází z Japonska, ale díky své unikátní struktuře se rychle stala oblíbenou i v americké kuchyni. V barech a restauracích se často používá na smažená jídla, protože vytváří nezaměnitelně křupavou krustu. Spojení panko strouhanky a žampionů si získalo velkou oblibu – jde o vegetariánskou alternativu k masu, která je stejně uspokojivá a chuťově výrazná. S domácím ranch dipem se tato kombinace stává dokonalým snackem pro posezení s přáteli i rodinnou večeři.

 

Recept na panko žampiony s domácím ranch dipem

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience (4 porce)

Na žampiony:

  • 400 g čerstvých žampionů
  • 100 g panko strouhanky
  • 60 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
  • olej na smažení

 

Na ranch dip:

  • 200 g zakysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)
  • šťáva z ½ citronu
  • 2 lžíce nasekané pažitky nebo petržele
  • sůl, pepř podle chuti

 

Postup:

  1. Žampiony očistěte a větší kusy rozkrojte na poloviny.
  2. Připravte si tři misky: jednu s moukou, druhou s rozšlehanými vejci, třetí s panko strouhankou ochucenou solí a pepřem.
  3. Každý žampion obalte postupně v mouce, vejci a panko strouhance.
  4. Smažte v hluboké pánvi nebo fritovacím hrnci při 170 °C dozlatova. Po osmažení nechte okapat na papírové utěrce.
  5. Na dip smíchejte všechny ingredience a dochuťte podle chuti.
  6. Podávejte žampiony horké s připraveným dipem.

 

Tipy na vylepšení receptu

 

  • Pokud chcete lehčí variantu, upečte žampiony v troubě při 200 °C asi 20 minut, otočte v polovině pečení.
  • Ranch dip můžete obměnit přidáním čerstvého kopru nebo kapkou tabasca pro pikantní nádech.
  • Žampiony chutnají skvěle jako samostatný snack, ale také jako příloha k salátu nebo grilovanému masu.
  • Hotové smažené houby je nejlepší jíst ihned, aby si zachovaly křupavou krustu. Pokud je chcete skladovat, uchovejte je v chladu a ohřejte krátce v troubě.

 

Zdroj: AkcniCeny.cz

Mohlo by Vás zajímat

Slaninové žampiony plněné sýrem: Chuťovka, která zmizí dřív, než ji stihnete vyndat z trouby

Když se spojí šťavnaté žampiony, voňavá slanina a rozplývající se sýr, vznikne neodolatelná kombinace ideální jako rychlý předkrm nebo efektní pohoštění pro návštěvy. Tento jednoduchý recept zvládne každý a výsledek vás překvapí.

Jak si připravit pravou anglickou snídani a zažít tak Anglii na talíři

Anglická snídaně patří mezi ty nejvýznamnější a nejtradičnější pokrmy, které zahrnují širokou škálu chutí a textur. Pokud se chystáte na návštěvu do Anglie nebo si, prostě jen chcete dopřát skvělou snídani, můžete si ji nyní připravit doma. 

Jednoduchá a levná bramborová pomazánka Erdäpfelkas: Alpský recept na chleba i topinky

Tradiční rakouská pomazánka Erdäpfelkas je jednoduchý, levný a chutný recept z brambor a cibule, který se podává na horských chatách v Alpách. Připravíte ji z dostupných surovin během chvilky a skvěle se hodí na čerstvý chléb, opečené topinky i jako pohoštění pro hosty.

Soukromý kuchař prozradil, co jedí nejbohatší lidé světa – budete překvapeni!

Co se skrývá za dveřmi kuchyní nejbohatších lidí světa? Soukromý šéfkuchař prozradil, co si miliardáři nejčastěji objednávají – a překvapivě nejde vždy o kaviár nebo lanýže. Některá z jejich oblíbených jídel si snadno připravíte i doma.

Podzimní zázrak z trouby: Jednoduchý recept, který pomáhá hubnout

Sladká vůně skořice, křupavé ořechy a med – pečená jablka jsou klasikou, která vás zahřeje a přitom podpoří i vaše zdraví. Tento jednoduchý recept si zamilujete nejen kvůli chuti, ale i díky účinkům na trávení, cévy a psychickou pohodu.

Toto sníte k večeři a tuk na břiše začne mizet: Rychlý recept, který pročistí střeva a zasytí na celé hodiny

Chcete večer jíst lehce, ale zároveň se vyhnout nočnímu hladu? Tato jednoduchá proteinová večeře pomůže nastartovat trávení, podpoří spalování tuků a přitom vás udrží syté až do rána.

Rychlá fitness tortila s hummusem z edamame: zdravý oběd hotový bez vaření

Nemáte čas stát dlouho u plotny, ale chcete se najíst zdravě a chutně? Vyzkoušejte tortilu s hummusem z edamame – lehký, sytý a vyvážený pokrm, který připravíte doslova za pár minut.

Uncle Ben’s už kupovat nemusíte: Sladkokyselou omáčku si snadno připravíte doma

Sladkokyselá omáčka ve stylu Uncle Ben’s patří mezi stálice v kuchyni. Připravit si ji doma z vlastní zeleniny je snadné, levné, a navíc získáte zdravou variantu bez konzervantů. Omáčka se hodí k masu, rýži i těstovinám a díky zavaření ji můžete mít po ruce po celý rok.

Co se starými rohlíky? Upečte si domácí bake rolls plné chuti

Zbyly vám doma tvrdé rohlíky a nechcete je vyhodit? Proměňte je v křupavé domácí bake rolls. Tento jednoduchý recept vám ukáže, jak využít staré pečivo, neplýtvat a připravit chutný snack, který se hodí k filmu, polévce i na párty. Stačí pár ingrediencí, trouba a fantazie při dochucení.

Sladká pochoutka ze švestek: Zapečené švestky s cukrem a tvarohem

Švestky a tvaroh – jednoduchá kombinace, která nikdy nezklame. Tento rychlý recept na zapečené švestky s cukrem a tvarohem si zamilujete pro jeho snadnou přípravu, omamnou vůni a lahodnou chuť. Ideální jako sladká tečka po obědě nebo dezert k odpolední kávě.

Spolupracujeme s: