Vaše poloha:
Recept na sváteční pomalu pečený bůček
(Foto: canva.com)
Recept na sváteční pomalu pečený bůček
(Foto: canva.com)

19.12.2023

Recept na sváteční pomalu pečený bůček

Chcete-li připravit nezapomenutelný vánoční pokrm, který zaujme každého hosta, nemusíte hledat dál. Tento tradiční vepřový pokrm, který zraje v pomalém pečení, se stává středobodem každé sváteční hostiny. Vyznačuje se křupavou kůrkou, šťavnatým masem a bohatými chutěmi, které si zaslouží místo na každém svátečním stole.

 

Pomalu pečený bůček je perfektní volbou pro vánoční hostinu, protože jeho příprava nevyžaduje neustálý dohled. Zatímco bůček pomalu dostává tu správnou teplotu v troubě, můžete se věnovat přípravě dalších svátečních pochoutek nebo strávit čas s rodinou. Pečený vepřový bůček, díky své bohaté chuti a šťavnaté textuře, skvěle doplňuje tradiční vánoční přílohy, jako jsou brambory, červené zelí nebo různé druhy knedlíků.

 

Ingredience:

 

  • 1,5 kg vepřového bůčku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce hrubé mořské soli
  • 1 lžíce mletého černého pepře
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíce rozmarýnu
  • 1 lžíce tymiánu

 

Postup:

 

 

  1. Nejprve předehřejte troubu na 150 °C. Bůček položte na pracovní desku a jemně do kůže nařízněte kostkovaný vzor. Dbejte na to, abyste neprořízli do masa.
  2. V malé misce smíchejte olivový olej, sůl, pepř, nasekaný česnek, rozmarýn a tymián. Touto směsí důkladně potřete celý kus bůčku, zejména naříznutou kůži.
  3. Bůček vložte do pekáče a pečte v předehřáté troubě. Pomalé pečení by mělo trvat přibližně 2,5 až 3 hodiny. Během pečení můžete bůček občas potřít vypečeným tukem z pekáče pro ještě šťavnatější chuť.
  4. Po uplynutí doby pečení zvyšte teplotu trouby na 220 °C a pečte dalších 30 minut, aby se kůže změnila na křupavou kůrku.
  5. Po upečení nechte bůček před krájením odpočívat asi 15 minut.

 

Tento recept na pečený vepřový bůček vám zajistí, že vaše vánoční stůl bude plný chutí a vaši hosté si pochutnají na dokonale upečeném, šťavnatém a křupavém bůčku. Užijte si sváteční atmosféru s tímto jedinečným a tradičním pokrmem.

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Nepřekonatelná kombinace: Jak na pečený bůček s žemlovou nádivkou?

Když se spojí šťavnatý pečený bůček s bohatou žemlovou nádivkou, vznikne kulinářský zážitek, který si zamiluje každý milovník tradiční české kuchyně. Tato kombinace představuje vrcholné potěšení pro chuťové pohárky, kde každé sousto hraje symfonii chutí a textur. V následujícím článku vám představíme, jak na tento skvost připravit a proč je pečený vepřový bůček s žemlovou nádivkou považován za nepřekonatelnou kombinaci.

Recept na nejlepší trhané hovězí? Víno, bylinky a pomalé pečení dělají zázraky

Trhané hovězí maso patří mezi nejoblíbenější pomalu pečené pokrmy, které se doslova rozplývají na jazyku. Tajemství dokonalé chuti spočívá v dlouhé přípravě, kvalitním mase, aromatických bylinkách a kapce červeného vína. Vyzkoušejte tento recept na trhané maso, které se hodí do burgerů, tortill, nebo jako hlavní chod s bramborovou kaší.

Jak připravit kuře, aby chutnalo jako kachna? Recept na kuře ala kachna

Kuře, které chutná jako kachna? Pokud chcete ušetřit, ale neochudit se o chuť kachního masa, vyzkoušejte recept na kuře ala kachna. S pečeným kuřetem můžete dosáhnout chutného výsledku s jemnými tóny, které připomínají kachnu. Naučte se, jak kuře připravit, aby mělo křupavou kůži a šťavnatou chuť.

Jak připravit svatomartinskou husu? Recept, který zaručí křupavou kůrčičku a šťavnaté maso

Svatomartinská husa je tradičním pokrmem, který se připravuje k oslavám svátku svatého Martina. Pokud chcete na váš stůl servírovat křupavou a šťavnatou pečenou husu, máme pro vás jednoduchý, ale ověřený recept, který vás nezklame. Naučte se, jak připravit dokonalou svatomartinskou husu s křupavou kůrčičkou, aby se vám hosté jen sbíhali!

Upečte si luxusní Svatomartinskou husu

Přichází čas svatomartinských oslav a k nim neodmyslitelně patří tradice pečení svatomartinské husy. Tento článek vám nabídne osvědčený recept, který promění vaši kuchyni v místo plné lákavých vůní a přinese na váš stůl kousek tradiční podzimní pohody. Objevte tajemství dokonale křupavé kůrčičky a šťavnatého masa, které si zamiluje celá rodina. 

Kuřecí stroganov za půl hodiny: Lehčí verze klasiky s méně než 400 kaloriemi

Tradiční hovězí stroganov je hutný a vydatný, ale tahle odlehčená kuřecí varianta překvapí nejen rychlou přípravou, ale i nízkým obsahem kalorií. Za půl hodiny máte na stole lahodné jídlo, které si bez výčitek vychutnáte i při hlídání váhy.

Tortilla polévka: Mexická klasika, která vás zahřeje a okouzlí chutí

Mexická kuchyně je plná barev, vůní a intenzivních chutí. Jedním z pokladů, který stojí za to ochutnat, je tradiční tortilla polévka. Kombinuje křupavé proužky kukuřičných tortill, bohatý rajčatový vývar, avokádo, sýr a pikantní chilli. Připravte si tuto autentickou lahůdku i doma – zvládnete ji překvapivě snadno.

Banánovo-kakaová buchta z ovesných vloček: Zdravý a nadýchaný dezert bez mouky i cukru

Hledáte rychlý, zdravý a přitom chutný dezert? Banánovo-kakaová buchta z ovesných vloček je skvělou volbou – bez bílé mouky, bez přidaného cukru a hotová za pár minut. Stačí pár ingrediencí, které většina z nás má doma.

Zdravé špagety carbonara s krevetami: Avokádo nahradí smetanu a dodá krémovost

Klasické carbonara v moderním pojetí? Zapomeňte na smetanu i těžké ingredience a vsaďte na avokádo a krevety. Výsledkem je lehká, krémová a výživná večeře, kterou připravíte za pár minut, a navíc udělá dojem i na návštěvu.

Tajemství nadýchaného pečiva: Přidejte do vody jogurt a uvidíte ten rozdíl

Stačí obyčejný kelímek jogurtu a vaše housky, rohlíky či koláče získají jemnější chuť, lepší texturu a déle vydrží čerstvé. Prozradíme, jak na to.

Spolupracujeme s: