Kynuté borůvkové knedlíky na páře
Ingredience
- 500 g pšeničná mouka polohrubá
- 300 ml mléko
- 2 ks žloutek
- 60 g krupicový cukr
- 30 g čerstvé droždí
- Špetka soli
- 500 g borůvky
- 50 g máslo
- 200 ml smetana ke šlehání
- Tmavá čokoláda
Příprava
1. Do mísy prosejeme mouku a do středu uděláme důlek. Přidáme lžičku cukru. Přilijeme trochu vlažného mléka a rozdrobíme droždí. Poté necháme na teplém místě vzejít kvásek (10-15 minut).
2. K mouce a kvásku přilijeme zbylé mléko, přidáme žloutky a špetku soli. Vařečkou vypracujeme hladké a pružné těsto. Těsto se nesmí lepit na stěny mísy.
3. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme 30-45 minut kynout na teplém místě. Těsto by mělo zdvojnásobit až ztrojnásobit svůj objem.
4. Vykynuté těsto vyválíme na 5 mm vysoký plát. Těsto rozkrájíme na čtverce a pomocí prstů každý čtvereček roztáhneme. Do středu placičky těsta dáme lžíci borůvek. Rohy čtverečků spojíme a v dlaních vytvarujeme kuličku ve tvaru knedlíku. Knedlíky otočíme spojem dolů a necháme 15 minut odpočinout pod utěrkou.
5. Do hrnce nalijeme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Hrnec by měl být s napařovacím sítem. Do síta dáme pár knedlíků a přikryjeme pokličkou. Knedlíky vaříme na páře zhruba 8 minut (na mírném ohni). Po uvaření knedlíky propíchneme špejlí, aby z nich vyšla pára.
6. Mezitím ušleháme šlehačku, rozpustíme čokoládu a máslo. Hotové knedlíky přelijeme rozpuštěným máslem a ozdobené šlehačkou a čokoládou. Pokud nemáte rádi šlehačku a čokoládu, tak knedlíky podávejte přelité rozpuštěným máslem a sypejte prosátým moučkovým cukrem.
Tvarohové borůvkové knedlíky
Ingredience
- 500 g hrubá mouka
- 250 g tvaroh
- 200 ml mléka
- 2 vejce
- 50 g máslo
- Špetka soli
- 500 g borůvky
- Moučkový cukr
Příprava
1. Nejdříve necháme rozpustit máslo, vychladíme, přidáme žloutky a rozmícháme. Po částech přimícháme měkký tvaroh.
2. Postupně přiléváme mléko a přidáváme mouku se špetkou solí, až získáme vláčné těsto. Těsto by mělo být měkké a nelepit se na stěny mísy.
3. Z těsta vyválíme váleček na pomoučeném vále a rozdělíme ho na stejné dílky (zhruba 1,5 cm široké). Pomocí prstů roztáhneme každý dílek těsta. Do středu placičky těsta dáme lžíci borůvek. Rohy čtverečků spojíme a v dlaních vytvarujeme kuličku ve tvaru knedlíku.
4. Teď budeme vařit borůvkové knedlíky. Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Vhodíme knedlíky a za občasného promíchání vaříme v mírně osolené vodě zhruba 7 minut. Knedlíky jsou hotové, když vyplavou na hladinu. Poté necháme knedlíky okapat.
5. Hotové knedlíky přelijeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.

Jogurtové knedlíky s borůvkami
Ingredience
- 400 g polohrubá mouka
- 250 g bílý jogurt
- 2 vejce
- 40 g máslo
- 50 g strouhanka
- ½ balíček prášku do pečiva
- 2 vanilkový cukr
- 150 ml zakysané smetany
- 500 g borůvky
Příprava
1. V míse smícháme mouku se strouhankou a práškem do pečiva.
2. Rozšleháme vejce a přidáme k mouce spolu s jogurtem, změklým máslem. Vypracujeme hladké těsto. Z těsta vyválíme váleček na pomoučeném vále a rozdělíme ho na stejné dílky (zhruba 1,5 cm široké). Vytvarujeme rukou knedlíky a necháme 10 minut odpočinout.
3. Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Vhodíme knedlíky a za občasného promíchání vaříme v mírně osolené vodě zhruba 5 až 10 minut.
4. Hotové jogurtové knedlíky podáváme s rozehřátým ovocem a lžící zakysané smetany. Ovoce rozehřejeme v rendlíku, přidáme vanilkový cukr a necháme mírně zredukovat.
Upečte si domácí meruňkový koláč s drobenkou
Pečení je činnost, která dodává domu či bytu nefalšované teplo domova. Domácí moučník je čerstvý, krásně voní a poctivě chutná. Meruňkový koláč s drobenkou je snovou kombinací sladkosti cukru a kyselosti meruněk. Těsto, které si s námi připravíte, vás překvapí svou nadýchaností a vláčností.
Upečte si výborný jablečný štrúdl z jogurtového těsta
Máte chuť na něco křupavého, šťavnatého, sladkého a voňavého? Domácí jablečný štrúdl je ideální volbou, protože nejen výborně chutná, ale s koncem léta začíná i jablečná sezóna. Pokud máte chuť experimentovat, vyměňte klasické kynuté nebo listové těsto za jogurtové.
Máte chuť na vláčnou třešňovou bublaninu? Mrkněte na jednoduchý recept
Sluníčko svítí, rtuť na teploměru stoupá a na koupaliště se vydávají rodiny s dětmi. Ano, tušíte správně, léto je tady a s ním se o slovo hlásí i tradiční sezónní recepty. Mezi ty nejklasičtější bezesporu patří třešňová bublanina.