Velikonoční perníčky ihned na jídlo
- 500 g hladké mouky
- 2 celé vejce
- 3 lžíce medu
- 9 dkg tuku (máslo, Hera)
- 17,5 dkg mletého cukru
- 1, 25 kávové lžičky sody
- 1 hřebíček
- 1 lžička skořice
- 1 celé vejce na potření
Bílková poleva
- 1 bílek
- 140–200 g moučkového cukru (záleží na velikosti vajíčka)
- 1 lžíce vymačkané šťávy z citrónu
Nejdříve si připravte všechny suroviny na velikonoční perníčky, aby se vám lépe a rychleji pracovalo. Hřebíček si roztlučte v hmoždíři. Poté smíchejte rozpuštěný tuk (máslo nebo Hera) s třemi lžícemi medu. Připravenou směs přidejte do mouky a začněte zpracovávat těsto. Postupně zapracovávejte další suroviny (vejce, mletý cukr, soda a koření), až získáte hladké těsto, které necháte dva dny odležet. Těsto v míse přikryjte utěrkou. S dobře uleželým těstem se vám bude mnohem lépe pracovat.
Po přibližně dvou dnech si připravte pracovní plochu, váleček na těsto a vykrajovátka. Zvolit můžete tvary dle vašeho přání a možností. Nejpopulárnější motivy v období Velikonoc jsou vajíčka, kuřátka, zajíčci, slepičky, ovečky, motýlci, kytičky a mnoho dalších.
Na pracovní ploše těsto vyválejte na tloušťku přibližně 3–4 mm a vykrájejte požadované tvary. Před pečením perníčky potřete celým rozšlehaným vajíčkem – jinak nenaskočí.
Pokud se chystáte velikonoční perníčky zdobit, připravte si doma jednoduchou bílkovou polevu. Bílek, moučkový cukr a šťávu z citronu vyšlehejte v míse do požadované tuhosti. Poté vzniklou směsí naplňte sáček na zdobení nebo tvrdý igelitový sáček s ustřiženým růžkem. Nyní můžete zdobit dle nálady a fantasie. Polevu na perníčcích nechte důkladně zaschnout. Chcete-li mít velikonoční perníčky krásně barevné, přidejte do bílkové polevy potravinové barvivo.