Celer
Celer je výtečným kamarádem všech kuchařů i hospodyněk, protože v kuchyni využijete jak jeho nadzemní část (listy a především řapíky), tak tu podzemní neboli bulvu. Celer je vyhledáván kvůli mnoha faktorům. Vedle výtečné chuti tu máme celou řadu vitamínů a prospěšných látek, jako jsou vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, K a E, hořčík, draslík, železo, jód či vápník. Celer vám pomůže potlačit stres a deprese, omezuje usazování toxinů v těle, působí protizánětlivě a močopudně a v neposlední řadě ho lze používat i na pokožku hlavy a vlasy.
Recept na vydatnou celerovou polévku s tymiánem
Ingredience:
- celer – 1 ks (ideálně i s natí)
- mrkev – 2 až 3 ks
- cibule – 1 ks
- smetana – 1 kelímek (200 ml)
- sůl
- nové koření
- tymián
- máslo – oříšek
- voda - 1,5 až 2 l

Postup:
- Očistěte bulvu celeru, mrkev a cibuli.
- Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte ji na oříšku másla.
- Celer a mrkev nastrouhejte na hrubší straně struhadla a vhoďte do hrnce k cibuli.
- Zalijte vodou a přidejte dle chuti sůl, tymián a nové koření.
- Vařte přibližně hodinu a půl.
- Poté vyjměte koření.
- Vývar s kousky zeleniny rozmixujte tyčovým mixérem.
- Přidejte smetanu, a ještě chvíli povařte.
- Ochutnejte a dle potřeby dokořeňte.
- Podávejte s čerstvým pečivem.
TIP č.1: Během vaření použijte i provázkem svázané řapíky celeru. Tento svazeček vyndejte spolu s novým kořením.
TIP č.2: Abyste dodali vaší polévce další chuťovou rovinu, připravte si slaninu. Plátky slaniny opražte na pánvičce a poté je naaranžujte do středu polévky.

Babiččin bylinkář: 10. Tymián obecný
Tymián, široké veřejnosti známý jako mateřídouška obecná, je původní česká bylinka. V minulosti byla hojně využívána v gastronomii i léčitelství. Jaké má tato malá bylinka účinky na lidské zdraví?